Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura. El voluntariat ha seguint creixent molt, s’han completat diversos projectes i iniciatives amb èxit i, per sobre de tot, s’ha observat els ritmes de la natura amb una dedicació ciutadana sense precedents.
Els primers 6 mesos espectaculars de 2023 s’han complementat amb una segona meitat d’any difícil de repetir. Arrancàvem l’any amb l’avançament de flors i insectes degut a un hivern excepcionalment càlid i un llistat de 12 plantes que s’havien trastocat, entre les quals hi havia alguns arbres del gènere Prunus que intuïen poc a poc la primavera.
Després d’una Setmana Santa extraordinària, arribàvem per primer cop a les 2.000 observacions mensuals. Fet que es superaria amb escreix amb el millor trimestre a nivell de participació de la història de RitmeNatura: els mesos d’agost, setembre i octubre d’aquest insòlit any. No serien menys curiosos els últims mesos, ja que hem acabat l’any amb una altra floració i fructificació de plantes a la tardor, arribant a afectar a un total de 45 espècies vegetals.
Pel que fa als projectes de l’observatori i la seva repercussió, l’any 2023 ha estat marcat per la iniciativa de Barcelona Reconnecta, acompanyada de FenoAula durant el primer semestre de l’any; fins a la celebració de la jornada final on es van presentar els pòsters científics de l’alumnat i la primera storymap sobre fenologia a Catalunya. De fet, el tret de sortida d’aquesta volta al Sol la donàvem de la mà dels periodistes, pendents del naixement de BCN Reconnecta, la floració avançada i la nostra ciència ciutadana. A l’estiu ens van tornar a contactar per a protagonitzar 3 pàgines d’un diari i acabar l’hivern amb seccions radiofòniques i impactes mediàtics.
El 2023 de RitmeNatura també ha estat testimoni de la presentació als premis Impetus europeus, la col·laboració amb Escoles Verdes per a portar la ciència ciutadana a les aules i la participació en la centenària Festa de l’Arbre i la Biodiversitat de Mollet del Vallès, el cicle d’activitats #ArtScience23 de la Fundació Júlio Muñoz Ramonet, el tercer Bioblitz de Vallparadís a Terrassa, els Bioblitz de la Fundació Catalunya La Pedrera, una jornada tècnica amb el BIST, activitats de la Setmana de la Ciència i una jornada sobre dades ciutadanes a Barcelona, així com la realització d’un protocol dron d’observació fenològica, un taller amb persones amb paràlisi cerebral, un article en una revista educativa, un navegador de cartografia digital de Barcelona i una guia sobre les principals espècies a observar-hi. Com ja és habitual, tota aquesta activitat s’ha complementat amb molts tallers divulgatius i educatius de l’equip de l’observatori, tant de FenoAula com de BCN Reconnecta.
A nivell d’observacions rebudes, el voluntariat de RitmeNatura ha rebentat tots els registres durant aquest 2023. S’han rebut ni més ni menys que 22.220 observacions de 3.433 espècies diferents! Però el que és encara més fantàstic per a nosaltres és que hem aconseguit la participació de més de 700 voluntaris i voluntàries! Per posar en context l’enorme xifra de participació d’aquest 2023 només cal dir que les 22.220 observacions dupliquen les rebudes durant l’any anterior o que multipliquen per 22 el volum de dades recollides durant l’any 2021.
L’espècie més observada de 2023 ha estat l’ametller amb 442 dades, a força distància de la vinya (323), l’olivera (216), el lledoner (157), el romaní (121), el presseguer (106) o el llimoner (102).
A tot això només podem dir gràcies, gràcies i mil gràcies! Tots aquests èxits són fruit de l’esforç del nostre voluntariat, així com de l’equip científic i tècnic que hi ha darrere de l’observatori RitmeNatura. El nostre únic desig per a aquest nou any és continuar així, treballant tots junts colze a colze per seguir observant els ritmes de la natura i estudiar els efectes el canvi climàtic.
A continuació us deixem un resum, mes a mes, del que ha estat la fenologia a Catalunya durant aquest 2023: