Una flor no fa estiu, ni dues primavera

Detall de la flor d'un presseguer (Prunus persica) a Aitona, el passat 12 de març. Font: Monika PW
Detall de la flor d'un presseguer (Prunus persica) a Aitona, el passat 12 de març. Font: Monika PW

Tot i no haver arribat encara la primavera, la floració de les espècies del gènere Prunus està donant color a Catalunya durant les darreres setmanes. Es tracta d’un grup d’arbres i plantes de la família de les rosàcies i de la subfamília de les amigdalòidies que inclou des d’importants espècies cultivades com la prunera, l’ametller, el presseguer o el cirerer fins a d’altres de silvestres com l’aranyoner o el gatzerí, passant per algunes de les espècies ornamentals més plantades com el mirabolà o el cirerer del japó. La taxonomia o classificació dintre el gènere Prunus no està clara, ja que s’han descrit més de 700 tàxons, però només un centenar són acceptats i es consideren vàlids. A Catalunya hi trobem 14 espècies i diverses subespècies i varietats d’aquest gènere, tot i que només 7 són considerades autòctones.

Les flors de les espècies del gènere Prunus tenen moltes característiques en comú. D’una banda, solen florir força aviat, tenyint de color blanc o rosat grans camps arreu de Catalunya. D’altra banda, la seva estructura es manté pràcticament igual en tots els tàxons: 5 pètals, 5 sèpals, entre 15-30 estams (part masculina on s’agrupa el pol·len) i un sol carpel (part femenina que rebrà el pol·len d’una altra flor). Són, per tant, flors hermafrodites. Tot i que aquesta és la formació bàsica de la flor, el fet de que moltes espècies siguin cultivades fa que molts individus puguin presentar variacions per modificacions genètiques o hibridacions (combinacions de diverses subespècies o varietats diferents).

Des de que florís el primer ametller a Catalunya a principis d’any, setmana rere setmana la base de dades de l’observatori RitmeNatura s’ha anat emplenant d’observacions fenològiques de Prunus florits. Tant és així que, des del començament de 2023, les aportacions sobre aquest gènere a l’observatori representen un 22,4% de totes les que s’han fet de plantes. Dit d’una altra manera, gairebé una quarta part de les observacions fenològiques vegetals rebudes des de principis d’any a RitmeNatura són d’alguna de les 14 espècies de Prunus o de les seves varietats. Queda clar que la precocitat i espectacularitat de la seva floració no ha passat desapercebuda per a la ciutadania.

Camp d'ametllers florit a Torrelles de Foix (Alt Penedès) el 23 de febrer. Font: Àngela Llop
Camp d'ametllers florit a Torrelles de Foix (Alt Penedès) el 23 de febrer. Font: Àngela Llop

5 fruiters de vital importància

Englobats dins d’aquest conjunt d’espècies del gènere Prunus s’hi troben alguns dels arbres fruiters més importants de l’agricultura de Catalunya. El primer que ens ve al cap és l’ametller (Prunus dulcis); amb la virtut de ser el que floreix i fructifica primer, és l’espècie més observada a RitmeNatura (no només dels Prunus, sinó de tot l’observatori en general) amb més de 500 aportacions per part del voluntariat. Enguany, la primera notificació d’una flor oberta d’ametller a Catalunya va fer-la Fran Lorenzo l’1 de gener des de Viladellops (Alt Penedès).

El següent, tant a nivell d’importància simbòlica com d’observacions, és el presseguer (Prunus persica). La major particularitat d’aquest és la rellevància de les seves varietats, com el nectariner (Prunus persica var. nucipersicai el castellà paraguayo o préssec pla (Prunus persica var. platycarpa) que són molt cultivats i valorats. El presseguer no només va darrere de l’ametller com a tercera espècie més observada a RitmeNatura amb gairebé 150 observacions, sinó que també ho fa amb la seva floració. La primera observació d’una flor de presseguer oberta a Catalunya el 2023 va fer-la Àngels Mercadé el 21 de febrer des de Seròs (Segrià). En canvi, la primera d’un nectariner data del 20 de febrer i va enviar-la l’Anna M. des de Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà).

Imatge de la primera flor oberta de presseguer a Catalunya notificada enguany a RitmeNatura. Font: Àngels Mercadé
Imatge de la primera flor oberta de presseguer a Catalunya notificada enguany a RitmeNatura. Font: Àngels Mercadé
La primera flor de nectariner oberta enguany a Catalunya va notificar-se des de Sant Sadurní de l'Heura. Font: Anna M.
La primera flor de nectariner oberta enguany a Catalunya va notificar-se des de Sant Sadurní de l'Heura. Font: Anna M.

De fet, el segon Prunus en florir a Catalunya no ha estat el presseguer sinó la prunera (Prunus domestica), l’arbre fruiter que dona nom al gènere protagonista d’aquest article. Les 55 observacions fenològiques de la prunera a RitmeNatura fan que tanqui el top 25 d’espècies amb més aportacions de l’observatori. La primera flor oberta de prunera va notificar-la Antoni Seguí el 14 de gener des de Castellar del Vallès (Vallès Occidental). Les dues espècies de fruiters que tanquen aquest grup són el cirerer (Prunus aviumi l’albercoquer (Prunus armeniaca). RitmeNatura compta amb una seixantena d’observacions del primer i una quarantena del segon. La primera flor oberta de cirerer enguany a Catalunya data del 22 de febrer i va enviar-la Jordi RB des de Santa Susanna (Maresme). La de l’albercoquer, del 4 de març, va notificar-la Pepita Albà des de Maials (Segrià).

Carrers engalanats de flors

Com hem comentat anteriorment, les flors del gènere Prunus són molt vistoses. Això ha provocat que des de fa molts anys algunes espècies més exòtiques s’hagin utilitzat com a plantes ornamentals per guarnir i engalanar els carrers. El cas més clar és el del mirabolà (Prunus cerasifera), del qual se’n planta sobretot la varietat amb fulles vermelles (Prunus cerasifera var. atropurpurea, anteriorment classificada com a Prunus cerasifera var. pissardii). La seva omnipresència urbana, destacable a la ciutat de Barcelona, la converteix en la setena espècie més observada a RitmeNatura amb més de 110 aportacions ciutadanes. La primera flor oberta de mirabolà enguany a Catalunya va enviar-la Carme Torres el passat 6 de març des de Lleida.

Menys habituals, però també importants, són les plantades ornamentals de cirerer del japó (Prunus serrulata), del qual només s’han rebut 7 observacions a RitmeNatura, llorer reial (Prunus laurocerasus), amb només dues aportacions ciutadanes a l’observatori, i llorer bord (Prunus lusitanica), amb una única observació fenològica a RitmeNatura.

Mirabolà en plena floració a Aldover. Font: Núria Gómez
Mirabolà en plena floració a Aldover. Font: Núria Gómez
Cirerer del japó en plena floració a Banyoles. Font: Elena Casadevall
Cirerer del japó en plena floració a Banyoles. Font: Elena Casadevall

Completant el gènere

A més de tots els fruiters i arbres ornamentals mencionats anteriorment, el gènere Prunus també conté diverses espècies que es desenvolupen de forma espontània a Catalunya i que floreixen de la mateixa manera. En aquest últim grup hi trobem l’aranyoner (Prunus spinosa), del qual se’n agrupen 30 observacions fenològiques a RitmeNatura, i tres espècies de les quals encara no se’n tenen registres fenològics a l’Observatori: el cirerer prostrat (Prunus prostrata), un arbust alpí poc conegut, el gatzerí (Prunus padus), un arbre que a Catalunya només es troba des de la Vall d’Aran fins a la Cerdanya, i el cirerer bord (Prunus mahaleb), el qual s’utilitza a vegades per a empeltar altres plantes.

Aranyoner en plena floració a Torre de Claramunt (Anoia). Font: Cristobal Jiménez
Aranyoner en plena floració a Torre de Claramunt (Anoia). Font: Cristobal Jiménez

El gènere Prunus és, per tant, tan important com divers a Catalunya i sempre esdevé especialment vistós durant els primers mesos de l’any per la seva floració, la qual ens indica la proximitat de la primavera.

Si veieu plantes en floració, Prunus o alguna de les nostres espècies recomanades, no dubteu en enviar-nos observacions fenològiques al nostre projecte a iNaturalist seguint les intruccions corresponents.

altres notícies