Roda fenològica

Si vols convertir-te en observador recurrent i alhora divertir-te observant la natura de manera habitual, et proposem utilitzar la roda fenològica. Aquesta t’ajudarà a mantenir la constància en el seguiment fenològic i, al mateix temps, aconseguiràs un dibuix que et permetrà apreciar els canvis del del teu entorn natural de manera molt visual.

Aquest recurs és apropiat per a observadors individuals, famílies, classes, programes de formació i tallers per gent de totes les edats.

La roda comprèn 3 cercles concèntrics:

  1. Cercle central: Aquí has de representar-hi l’entorn on hi faràs les observacions fenològiques. Pots esbossar un mapa, fer un dibuix o enganxar-hi una imatge.
  2. Cercle intermedi: En aquest espai hauràs d’anotar els canvis que observis en les plantes i animals del teu entorn. Pots utilitzar paraules, però també fer-hi dibuixos, enganxar-hi imatges… La creativitat al poder!
  3. Cercle exterior (temps): A l’exterior de la roda trobaràs els mesos de l’any i unes fletxes que indiquen els canvis d’estació. En principi, no has d’anotar res en aquest espai, però pots precisar el moment exacte (dia, hora, etc.) en que hi ha canvis.
Roda Fenològica

Al final de l’any, tindràs un rellotge complet i visual dels canvis que ha experimentat el teu entorn natural i hauràs seguit tot el ritme anual de la natura! Gaudeix aquesta experiència i recorda pujar les observacions fenològiques al nostre projecte d’iNaturalist 🙂