Entitats

RitmeNatura és una comunitat d’observadors fenològics a Catalunya procedents de diverses organitzacions, així com també d’iniciatives individuals. El 2016, quan es va crear RitmeNatura, Natusfera era la plataforma utilitzada per a la recollida d’observacions. Per causes tècniques, al 2020, RitmeNatura va decidir moure l’observatori a iNaturalist. Per això, tant a Natusfera com a iNaturalist podeu trobar tots els col·laboradors que a títol individual han participat o participen en l’observatori amb les seves observacions.

En aquesta pàgina volem destacar i agrair a aquelles entitats que, durant la creació i expansió de l’observatori, han tingut algun paper de suport i de lideratge per tirar endavant aquesta iniciativa:

Logo CREAF

 El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) és una institució de recerca pública situada a Barcelona. El principal objectiu del CREAF és generar coneixements i crear noves eines metodològiques en els camps de les ciències ambientals i l’ecologia. La recerca duta a terme pel CREAF té com a àrees principals la biodiversitat, l’ecologia funcional, el canvi global, l’ecologia forestal, els incendis forestals i l’anàlisi ambiental i territorial i GIS. Aquest darrer punt és el que inclou al grup d’investigació Grumets, el qual està duent a terme recerca amb grans volums de dades, cartografia web, sèries temporals llargues de teledetecció i estàndards geoespacials. També és l’encarregat del manteniment de la RS, el programari SIG MiraMon i l’observatori ciutadà RitmeNatura.

Logo Meteocat

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) és una empresa pública adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, encarregada de gestionar els sistemes d’observació i predicció meteorològics a Catalunya. Té la seva pròpia xarxa de voluntariat dedicat a l’observació de la fenologia, el FenoCat. A diferència de RitmeNatura, no és una iniciativa de ciència ciutadana sino un conjunt d’observadors i observadores fenològics fixes que miren com canvien individus concrets d’espècies concretes al llarg de l’any. D’aquesta manera, RitmeNatura pot exercir d’introducció de la població general al món de la fenologia i, en certa manera, de «pedrera» del FenoCat.

Logo Oficina Ciència Ciutadana

L’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona exerceix de plataforma multidisciplinar per al foment de la ciència ciutadana i de l’aprenentatge col·lectiu basat en l’experiència i les bones pràctiques. Té la missió de donar suport a la ciència ciutadana que es fa a Barcelona a través d’assessorar, acompanyar i promoure projectes que volen treballar a la ciutat i la seva Àrea Metropolitana. En aquest sentit, l’Oficina col·labora en la vessant educativa de RitmeNatura.

Logo FECYT

La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, F.S.P. (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació catalitza la relació entre la ciència i la societat, impulsant el creixement de la cultura científica espanyola i fomentant la transferència de coneixement a través de la divulgació, l’educació, la formació, la informació i l’assessorament. En el cas concret de RitmeNatura, actualment la FECYT col·labora de manera clau en la campanya FenoTwin i ha estat partícip de campanyes anteriors de l’observatori ciutadà.

Logotip de l'Ajuntament de Barcelona
Logotip Pla Clima de l'Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona és una de les quatre administracions públiques amb responsabilitat política a la ciutat de Barcelona, al costat de l’Administració General de l’Estat d’Espanya, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. L’any 2021, la gerència de la seva Àrea d’Ecologia Urbana va impulsar el Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica 2030, un programa municipal per combatre l’emergència climàtica des d’aquesta institució. Entre altres coses, aquest pla impulsa projectes d’anàlisi del canvi climàtic com Barcelona Reconnecta.

Logo Fundació Caixa d'Enginyers

La Fundació Caixa d’Enginyers és una entitat privada sense ànim de lucre que neix amb la voluntat de desenvolupar un compromís amb la societat i de gestionar aquells recursos destinats a la promoció i execució de diverses activitats per al foment d’una societat més justa i cohesionada. Col·labora activament amb tots els projectes de ciència ciutadana del CREAF, entre els quals està RitmeNatura.

La plataforma iNaturalist és l’emprada per RitmeNatura per recollir i validar les observacions fenològiques de la ciutadania. És una eina que serveix per al recull de dades de biodiversitat d’arreu del món i la identificació de les espècies observades. En certa manera, es pot qualifica com una quadern de camp online o una xarxa social per a naturalistes, ja que hi ha centenars d’experts que hi participen diàriament. És totalment gratuït i està disponible a la seva web i també a través d’una aplicació per a dispositius mòbils Android i iOS. El projecte de RitmeNatura dins la plataforma el trobareu aquí.

Natusfera

Abans d’utilitzar iNaturalist, l’observatori RitmeNatura acumulava les seves dades fenològiques a la plataforma Natusfera. Es tracta d’una eina molt semblant creada pel CREAF i coordinada des de GBIF Espanya. Natusfera va néixer per posicionar-se com la plataforma de ciència ciutadana de referència a Europa per estudiar la biodiversitat. Actualment s’està duent a terme el trasllat a iNaturalist de les dades fenològiques que va penjar el voluntariat de RitmeNatura en aquesta plataforma entre els anys 2015 i 2019.

Diputació de Barcelona   Oficina Catalana del Canvi Climàtic Museu de Ciències Naturals de Granollers  SEO Birdlife    Institució Catalana d'Història Natural    Institut Català d'Ornitologia  Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya     Flora Catalana     Altran       Starlab     IHE Delft

Moltes altres entitats van participar durant el procés de co-creació de l’observatori ciutadà RitmeNatura com a part del projecte europeu GroundTruth2.0. En destaquem la Diputació de Barcelona, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, el Museu de Ciències Naturals de Granollers, la Societat Espanyola d’Orinitologia, l’Institució Catalana d’Història Natural, l’Institut Català d’Ornitologia, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, l’associació Flora Catalana, les empreses Altran i Starlab i l’institut internacional IHE Delft.