Un any més, la Fundació Catalunya La Pedrera ha tornat a omplir-nos la primavera d’activitats i jornades de recerca biològica, entre les quals s’han repetit els existosos Bioblitzs del Món Sant Benet i el Coll de Can Maçana de Montserrat. Per segon any consecutiu, aquestes trobades naturalistes han comptat amb la col·laboració de l’observatori ciutadà RitmeNatura.
Un Bioblitz és un format d’activitat de ciència ciutadana i descoberta de la natura molt popular on científics que estudien grups específics d’éssers vius es reuneixen per explicar a la ciutadania com identifiquen tots els organismes que es troben en una àrea determinada. Al mateix temps, es fa un llistat de totes les espècies que es troben durant la jornada per tal de censar-les i ampliar el coneixement poblacional de la biodiversitat en l’espai estudiat. En aquest cas, s’han realitzat 10 itineraris diferents (líquens, vegetació, insectes, ocells, mamífers, geologia, ratpenats, papallones nocturnes, fauna aquàtica i plantes silvestres comestibles) de la mà de diversos especialistes, per tal d’observar el màxim nombre d’espècies i aprendre sobre les tècniques d’estudi que utilitzen els equips científics quan van al camp.
En els Bioblitzs primaverals de la Fundació Catalunya La Pedrera, aquests itineraris es realitzen en dos torns d’una hora i mitja cadascun, entre els quals hi ha un descans de mitja hora. És precisament durant aquesta pausa quan els tècnics de RitmeNatura aprofiten per explicar al públic assistent la importància d’implicar-se directament en la ciència a través d’iniciatives de ciència ciutadana. Durant aquesta intervenció es convida a que activitats com aquests Bioblitzs no quedin com a simples accions divulgatives, sinó que serveixin per a recopilar dades que puguin ser utilitzades en tot tipus d’estudis científics. És més, la majoria de projectes de ciència ciutadana pretenen involucrar als voluntaris i voluntàries durant el seu dia a dia, de manera que aquestes trobades naturalistes poden ser només la primera presa de contacte de cara a mantenir una participació molt més enllà.
Laura Force, tècnica de ciència ciutadana i educació ambiental del CREAF, i Gerard Gaya, tècnic de comunicació, han explicat la tasca de l’observatori ciutadà RitmeNatura i com participar-hi activament, motivant als assistents a començar a utilitzar l’aplicació iNaturalist durant la pròpia jornada dels Bioblitzs per tal de practicar i familiaritzar-se amb aquesta plataforma digital. A més, també han introduït la resta de projectes de ciència ciutadana del CREAF (AlertaForestal, MosquitoAlert, uBMS i mBMS), tot detallant com participar en cadascun d’ells. La Fundació Catalunya La Pedrera ha dissenyat un roll-up per a aquest tipus d’activitats on s’hi expliquen diferents iniciatives d’aquesta índole, entre les quals s’hi troben les del CREAF.
Aquestes jornades naturalistes s’han traduït per a RitmeNatura en 39 observacions fenològiques de 34 espècies diferents al primer Bioblitz, realitzat al Món St. Benet, i 26 observacions fenològiques de 25 espècies diferents en la segona activitat, la qual s’ha dut a terme al Coll de Can Maçana de Montserrat. Per sobre d’aquests resultats, l’observatori valora molt positivament que diverses de les persones assistents s’han sumat com a nou voluntariat de RitmeNatura i han conegut la iniciativa, de manera que el benefici pot ser superior a llarg termini.
Recull d’algunes de les millors imatges dels dos Bioblitzs primaverals de la Fundació Catalunya La Pedrera, realitzats el 22 d’abril al Món Sant Benet i el 27 de maig al Coll de Can Maçana de Montserrat:
La participació de RitmeNatura en aquestes activitats naturalistes s’ha dut a terme gràcies als projectes FenoAula i Barcelona Reconnecta, els quals compten amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i el Pla Clima de l’Ajuntament de Barcelona, respectivament.