L’Independent de Gràcia dedica 3 pàgines al projecte Barcelona Reconnecta i RitmeNatura

El diari "L'Independent de Gràcia", un dels més importants d'aquest districte de Barcelona, ha dedicat 3 pàgines de la seva secció ambiental a l'observatori RitmeNatura, el seu projecte Barcelona Reconnecta i una breu entrevista al tècnic de comunicació Gerard Gaya. Font: Mapa Barcelona Més Sostenible i Canva
El diari "L'Independent de Gràcia", un dels més importants d'aquest districte de Barcelona, ha dedicat 3 pàgines de la seva secció ambiental a l'observatori RitmeNatura, el seu projecte Barcelona Reconnecta i una breu entrevista al tècnic de comunicació Gerard Gaya. Font: Mapa Barcelona Més Sostenible i Canva

L’Independent de Gràcia és un mitjà de comunicació de proximitat fundat l’any 2000 per cobrir la informació dels cinc barris del districte de Gràcia de Barcelona amb una visió local. Actualment és gestionat per l’Associació Cultural L’Independent de Gràcia, creada el gener de 2014 per tal de donar continuïtat a l’edició d’aquest setmanari que consta de diverses seccions, des de política i societat fins a cultura, esports o medi ambient.

Aquest últim departament, el que fa referència a temàtiques ambientals, s’anomena «De Verd» i s’ha interessat recentment en la tasca de RitmeNatura i el seu projecte Barcelona Reconnecta; arran del taller realitzat per l’equip de l’observatori a l’aula ambiental Bosc Turull el passat dimecres 12 de juliol a la tarda.

El periodista Javier Martín va fer una breu entrevista al tècnic de comunicació de RitmeNatura Gerard Gaya amb l’objectiu de conèixer millor la iniciativa de l’observatori a Barcelona i, en concret, la tasca realitzada al barri de Vallcarca i els Penitents de Gràcia. «Volem que la població participi en l’estudi de com canvien les plantes i els animals al llarg de l’any i com els està afectant el canvi climàtic. Especialment a Barcelona, una ciutat molt atrafegada on la gent viu alienada a la natura que té al seu voltant» explica el tècnic. «Qualsevol entorn és vàlid per recavar dades, des d’un parc natural fins a l’arbrat urbà. Volem crear una connexió entre la població i la naturalesa» puntualitza Gerard.

En quant al finançament de les tasques de l’observatori, el tècnic ha volgut ser agraït, però també ambiciós: «Estem contents de comptar amb una subvenció del Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica 2030 de l’Ajuntament de Barcelona i haver estat treballant recentment amb la fundació estatal per la ciència i la tecnologia FECYT. Tot i això, per a nosaltres seria necessari poder tenir un projecte a llarg termini i no haver de buscar cada any una font de finançament pertinent».

Després d’abordar també la vessant educativa de l’observatori, Gerard ha volgut reivindicar la feina de recol·lecció de dades feta fins ara: «RitmeNatura ha recollit més de 20.000 observacions fenològiques de gairebé 3.000 espècies diferents i, només en l’àmbit de Barcelona, ja hem superat les 3.000 dades des que vam començar la iniciativa Barcelona Reconnecta fa tan sols uns mesos«.

«La visita d’aquesta setmana ha estat la segona que fem a l’aula ambiental Bosc Turull durant el projecte. Aquest centre d’educació sostenible de Gràcia ja ens va acollir fa uns mesos amb la col·laboració i implicació del col·legi Jesuïtes Kostka. A més, amb ells també estem treballant un mòdul d’aprenentatge servei perquè qualsevol centre o entitat que ho desitgi pugui realitzar aquests tallers divulgatius i fer-los pel seu compte» ha relatat el tècnic, preguntat sobre la vinculació de RitmeNatura al districte de Gràcia. «Totes les persones que van venir al taller estaven motivades en seguir participant en el seu temps lliure, tot i que la convocatòria no va ser un gran èxit» conclou Gerard sobre el darrer taller a l’aula Bosc Turull.

Les tres pàgines que ha dedicat l’Independent de Gràcia a RitmeNatura i el projecte Barcelona Reconnecta inclouen, més enllà de l’entrevista mencionada anteriorment, una editorial sobre la reconnexió amb la natura que està potenciant l’observatori, una columna informativa de la tasca realitzada a Barcelona i el detall de tots els refugis climàtics que poden trobar-se a Gràcia, vinculant la notícia de RitmeNatura amb la crisi climàtica. Podeu recuperar tota aquesta informació a continuació:

altres notícies