Barcelona Reconnecta és un projecte de ciència ciutadana realitzat a l’àmbit geogràfic de Barcelona per part de l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF, la xarxa FenoCat del SMC i la Universitat Autònoma de Barcelona des de novembre de 2022 gràcies a la col·laboració del Pla d’acció per l’emergència climàtica 2030 de l’Ajuntament de Barcelona.

El seu objectiu principal és el de facilitar la reconnexió de la població de la ciutat de Barcelona amb la natura a través del monitoratge fenològic i sensibilitzar a la població de l’impacte del canvi climàtic en el seu entorn més immediat. Persegueix aprofundir en aquesta reconnexió fent-la resistent i duradora com a valor essencial per percebre el món natural que ens envolta i per aprendre a mesurar-lo, prenent consciència dels canvis que s’hi estan produint i de la repercussió i influència directa del canvi climàtic en aquest entorn.
Barcelona Reconnecta busca apropar la ciutadania de la capital catalana, i en especial l’alumnat, a la natura mitjançant l’observació fenològica i la ciència ciutadana. Pretén realitzar tot un seguit de tallers introductoris amb els conceptes teòrics i la metodologia concreta d’observació realitzada a l’observatori ciutadà RitmeNatura i la xarxa FenoCat. Tal com s’ha demostrat en projectes anteriors, la fenologia és una ciència clau en l’estudi de les conseqüències de l’emergència climàtica que estem vivint i es pot emprar per donar a conèixer aquestes conseqüències a la ciutadania i que aquesta aporti dades per tal d’estudiar-les.
Les observacions es reflecteixen en un navegador digital que ofereix una visió integrada de l’estat fenològic de Barcelona. Com a complement al programa de tallers, s’ofereix un programa d’Aprenentatge-Servei (APS) que poden desenvolupar els centres, en el qual l’alumnat pot participar en la creació i disseny d’un mapa interactiu de l’evolució de la fenologia a Barcelona a partir de les observacions fetes en el seu propi centre o barri i mitjançant eines de co-creació de storymaps.


Els objectius específics del projecte són els següents:
- Fomentar l’observació de la fenologia a Barcelona com a indicador del canvi climàtic a través de la conscienciació de la importància d’aquesta en un àmbit urbà, la promoció de la ciència ciutadana a la ciutat i el foment de la vocació científica de l’alumnat.
- Creació de materials educatius (FenoKit) com tríptics, pòsters, roda fenològica, etc amb la intenció que quedi com a material de consulta per a les entitats participants i els Centres de Recursos Pedagògics de Barcelona.
- Apropar les matèries STEM a l’alumnat de Barcelona a través de la proposta de programa d’Aprenentatge-Servei.


Si formes part d’algun dels col·lectius o entitats esmentats anteriorment (o algun similar) de Barcelona i vols que vinguem a fer-vos un taller gratuït sobre fenologia, meteorologia, canvi climàtic i ciència ciutadana, contacta’ns a bcn.reconnecta@creaf.uab.cat
Vessant divulgativa
Per tal d’acomplir amb l’objectiu principal i els objectius específics del projecte, Barcelona Reconnecta inclou la realització de, com a mínim, 20 tallers formatius en centres educatius, associacions, centres cívics, casals, etc. diferents.
En aquests tallers es practica l’observació fenològica i s’explica què és la fenologia, el canvi climàtic, la meteorologia, el clima i la ciència ciutadana (entre d’altres) a través de la presentació següent:
Presentació tallers Barcelona Reconnecta
Els centres i entitats de Barcelona que han rebut aquest taller i que, per tant, tenen una gran oportunitat per renovar o obtenir per primer cop el segell de FenoCentres són els següents:
- Col·legi Kostka (Districte de Gràcia, barri de La Salut)
- Aula ambiental Bosc Turull (Districte de Gràcia, barri de Vallcarca i els Penitents)
- Escola Sant Gregori (Districte de Sarrià – Sant Gervasi, barri de Sant Gervasi – La Bonanova)
- Institut Vall d’Hebron (Districte d’Horta – Guinardó, barri de La Teixonera)
- Institut Rubió i Tudurí (Districte de Sant Andreu, barri de El Bon Pastor)
- Col·legi Lestonnac (Districte de l’Eixample, barri de La Dreta de l’Eixample)
- Hort urbà Horstik (Districte de Sant Andreu, barri de La Sagrera)
- Institut El Joncar (Districte de Sant Martí, barri de El Poblenou)
- Residència Aspace de Montjuïc (Districte de Sants – Montjuïc, barri de El Poblesec)
Vessant social
Més enllà dels tallers divulgatius, l’observatori ciutadà RitmeNatura sempre mira d’implicar-se en d’altres iniciatives ciutadanes. Això inclou Bioblitzs, jornades, congressos, festes científiques, etc. RitmeNatura ha participat en els següents esdeveniments en el marc del projecte Barcelona Reconnecta:
- «Segueix el ritme de l’entorn natural de la Ciutadella» – Mes Ciència Ciutadana i Natura 2022.
- Jornada de Santa Llúcia de la Societat Catalana de Biologia 2022.
- Festa de l’Arbre i la Biodiversitat de Mollet del Vallès.
- Bioblitz organitzat per la Fundació Catalunya – La Pedrera al Món St. Benet.
- III Bioblitz del parc de Vallparadís de Terrassa.
- Bioblitz organitzat per la Fundació Catalunya – La Pedrera al coll de Can Maçana (Montserrat).
- Participació en el cicle d’activitats #ArtScience23 de la Fundació Julio Muñoz Ramonet.