Barcelona Reconnecta

Barcelona Reconnecta va ser un projecte de ciència ciutadana realitzat a l’àmbit geogràfic de Barcelona per part de l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF, la xarxa FenoCat de l’SMC i la Universitat Autònoma de Barcelona durant l’any 2023 gràcies a la col·laboració del Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica 2030 de l’Ajuntament de Barcelona.

El logotip de Barcelona Reconnecta està inspirat en el del Pla Clima de l'Ajuntament de Barcelona, el qual col·labora amb el projecte. Font: Barcelona Reconnecta

El seu objectiu principal era el de facilitar la reconnexió de la població de la ciutat de Barcelona amb la natura a través del monitoratge fenològic i sensibilitzar a la població de l’impacte del canvi climàtic en el seu entorn més immediat. Perseguia aprofundir en aquesta reconnexió fent-la resistent i duradora com a valor essencial per percebre el món natural que ens envolta i per aprendre a mesurar-lo, prenent consciència dels canvis que s’hi estan produint i de la repercussió i influència directa del canvi climàtic en aquest entorn.

Barcelona Reconnecta buscava apropar la ciutadania de la capital catalana, i en especial l’alumnat, a la natura mitjançant l’observació fenològica i la ciència ciutadana. Va realitzar tot un seguit de tallers introductoris amb els conceptes teòrics i la metodologia concreta d’observació realitzada a l’observatori ciutadà RitmeNatura i la xarxa FenoCat. Tal com s’ha demostrat en projectes anteriors, la fenologia és una ciència clau en l’estudi de les conseqüències de l’emergència climàtica que estem vivint i es pot emprar per donar a conèixer aquestes conseqüències a la ciutadania i que aquesta aporti dades per tal d’estudiar-les.

Les observacions es reflecteixen en un navegador digital que ofereix una visió integrada de l’estat fenològic de Barcelona. Com a complement al programa de tallers, es va crear un programa d’Aprenentatge-Servei (APS) que poden desenvolupar els centres, en el qual l’alumnat pot participar en la creació i disseny d’un mapa interactiu de l’evolució de la fenologia a Barcelona a partir de les observacions fetes en el seu propi centre o barri i mitjançant eines de co-creació de storymaps.

El projecte Barcelona Reconnecta busca entitats, centres cívics, associacions i centres educatius, entre d'altres, per realitzar-hi tallers sobre fenologia i canvi climàtic. Font: RitmeNatura
El projecte Barcelona Reconnecta ofereix tallers sobre fenologia a escoles, instituts, centres cívics, casals de gent gran i d'altres entitats de la ciutat de Barcelona que puguin estar interessades. Font: RitmeNatura

Els objectius específics del projecte eren els següents:

 1. Fomentar l’observació de la fenologia a Barcelona com a indicador del canvi climàtic a través de la conscienciació de la importància d’aquesta en un àmbit urbà, la promoció de la ciència ciutadana a la ciutat i el foment de la vocació científica de l’alumnat.
 2. Creació de materials educatius (FenoKit) com tríptics, pòsters, roda fenològica, etc amb la intenció que quedi com a material de consulta per a les entitats participants i els Centres de Recursos Pedagògics de Barcelona.
 3. Apropar les matèries STEM a l’alumnat de Barcelona a través de la proposta de programa d’Aprenentatge-Servei.
 
Barcelona Reconnecta estava destinat al públic general, tot i que l’àmbit primari d’actuació va ser l’alumnat d’educació secundària per implicar als centres en la xarxa de ciència ciutadana curs rere curs i donar-los la possibilitat de convertir-se en un FenoCentre. El projecte també tenia un especial interès d’incidir en altres tipus de col·lectius educatius, com ara els Centres Formatius de Grau Mitjà i de Grau Superior o els centres de persones amb discapacitats i/o diversitats funcionals. També es van tenir en compte altres col·lectius com ara centres cívicscasals de gent granassociacions de veïnsassociacions de nouvinguts per tal d’implicar-los en l’observació fenològica i despertar-los l’interès pel canvi climàtic i les seves conseqüències.
 
Més enllà del logotip de l’inici d’aquesta pàgina, el projecte comptava amb el seu propi codi de colors i un fulletó explicatiu de com participar d’aquesta iniciativa:
Anvers fulletó projecte Barcelona Reconnecta
Revers fulletó projecte Barcelona Reconnecta

Navegador de mapes

El projecte Barcelona Reconnecta compta amb un navegador de cartografia digital que busca unificar tota la informació d’interès fenològic de la capital catalana. Entre altres coses, aquest navegador inclou les observacions fenològiques ciutadanes realitzades a Barcelona, els parcs i jardins de la ciutat i els punts de l’arbrat viari sobre el fons del mapa topogràfic bàsic de Barcelona i una ortofoto de Catalunya. També permet filtrar la informació per barris. Tot i això, s’espera que aquest navegador inclogui encara més informació en un futur, ja que es tracta d’una eina en desenvolupament. Accedeix al mapa i navega-hi clicant sobre la següent imatge:

Vessant divulgativa

Per tal d’acomplir amb l’objectiu principal i els objectius específics del projecte, Barcelona Reconnecta incloïa la realització de, com a mínim, 20 tallers formatius en centres educatius, associacions, centres cívics, casals, etc. diferents.

En aquests tallers es practicava l’observació fenològica i s’explicava què és la fenologia, el canvi climàtic, la meteorologia, el clima i la ciència ciutadana (entre d’altres) a través de la presentació següent:

Presentació tallers Barcelona Reconnecta

Els centres i entitats de Barcelona que van rebre aquest taller i que, per tant, van tenir una gran oportunitat per renovar o obtenir per primer cop el segell de FenoCentres són els següents:

 1. Col·legi Kostka (Districte de Gràcia, barri de La Salut)
 2. Aula ambiental Bosc Turull (Districte de Gràcia, barri de Vallcarca i els Penitents)
 3. Escola Sant Gregori (Districte de Sarrià – Sant Gervasi, barri de Sant Gervasi – La Bonanova)
 4. Institut Vall d’Hebron (Districte d’Horta – Guinardó, barri de La Teixonera)
 5. Institut Rubió i Tudurí (Districte de Sant Andreu, barri del Bon Pastor)
 6. Col·legi Lestonnac (Districte de l’Eixample, barri de La Dreta de l’Eixample)
 7. Hort urbà Horstik (Districte de Sant Andreu, barri de La Sagrera)
 8. Institut El Joncar (Districte de Sant Martí, barri del Poblenou)
 9. Residència Aspace de Montjuïc (Districte de Sants – Montjuïc, barri del Poblesec)
 10. Aula ambiental Bosc Turull (Districte de Gràcia, barri de Vallcarca i els Penitents)
 11. Centre Cívic Guinardó i Hort Pla i Armengol (Districte d’Horta-Guinardó, barri del Guinardó)
 12. Institut Angeleta Ferrer (Districte de l’Eixample, barri del Fort Pienc)
 13. Institut Jaume Balmes (Districte de l’Eixample, barri de La Dreta de l’Eixample)
 14. Institut Escola Coves d’en Cimany (Districte d’Horta-Guinardó, barri del Carmel)
 15. Escola Pia Nostra Senyora (Districte de l’Eixample, barri de La Dreta de l’Eixample)
 16. Ciutadella i Zoo Barcelona (Districte de Ciutat Vella, barri de St Pere, Sta Caterina i la Ribera)
 17. Parc de Collserola (Districte de Sarrià-Sant Gervasi, barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes)
 18. AFA Escola Arc Iris (Districte d’Horta-Guinardó, barri de La Font d’en Fargues)
 19. Workshop Data Science 4BCN (Districte de St. Martí, barri de Provençals del Poblenou)
 20. Escola Sagrat Cor Sarrià (Districte de Sarrià-Sant Gervasi, barri de Sarrià)
 
Entre moltes altres coses, el projecte Barcelona Reconnecta va permetre a l’observatori RitmeNatura realitzar el primer taller sobre ciència ciutadana i fenologia dedicat a persones amb paràlisi cerebral i altres patologies de desenvolupament neurològic. Ho va fer amb els residents de la Fundació Aspace a Montjuïc, una experiència súper positiva en tots els sentits.

Vessant social

Més enllà dels tallers divulgatius, l’observatori ciutadà RitmeNatura sempre mira d’implicar-se en d’altres iniciatives ciutadanes. Això inclou Bioblitzs, jornades, congressos, festes científiques, etc. RitmeNatura va participat en els següents esdeveniments en el marc del projecte Barcelona Reconnecta: