Barcelona Reconnecta és un projecte de ciència ciutadana realitzat a l’àmbit geogràfic de Barcelona per part de l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF, la xarxa FenoCat del SMC i la Universitat Autònoma de Barcelona des de novembre de 2022 gràcies a la col·laboració del Pla Clima de l’Ajuntament de Barcelona.

El seu objectiu principal és el de facilitar la reconnexió de la població de la ciutat de Barcelona amb la natura a través del monitoratge fenològic i sensibilitzar a la població de l’impacte del canvi climàtic en el seu entorn més immediat. Persegueix aprofundir en aquesta reconnexió fent-la resistent i duradora com a valor essencial per percebre el món natural que ens envolta i per aprendre a mesurar-lo, prenent consciència dels canvis que s’hi estan produint i de la repercussió i influència directa del canvi climàtic en aquest entorn.
Barcelona Reconnecta busca apropar la ciutadania de la capital catalana, i en especial l’alumnat, a la natura mitjançant l’observació fenològica i la ciència ciutadana. Pretén realitzar tot un seguit de tallers introductoris amb els conceptes teòrics i la metodologia concreta d’observació realitzada a l’observatori ciutadà RitmeNatura i la xarxa FenoCat. Tal com s’ha demostrat en projectes anteriors, la fenologia és una ciència clau en l’estudi de les conseqüències de l’emergència climàtica que estem vivint i es pot emprar per donar a conèixer aquestes conseqüències a la ciutadania i que aquesta aporti dades per tal d’estudiar-les.
Les observacions es reflecteixen en un navegador digital que ofereix una visió integrada de l’estat fenològic de Barcelona. Com a complement al programa de tallers, s’ofereix un programa d’Aprenentatge-Servei (APS) que poden desenvolupar els centres, en el qual l’alumnat pot participar en la creació i disseny d’un mapa interactiu de l’evolució de la fenologia a Barcelona a partir de les observacions fetes en el seu propi centre o barri i mitjançant eines de co-creació de storymaps.


Els objectius específics del projecte són els següents:
- Fomentar l’observació de la fenologia a Barcelona com a indicador del canvi climàtic a través de la conscienciació de la importància d’aquesta en un àmbit urbà, la promoció de la ciència ciutadana a la ciutat i el foment de la vocació científica de l’alumnat.
- Creació de materials educatius (FenoKit) com tríptics, pòsters, roda fenològica, etc amb la intenció que quedi com a material de consulta per a les entitats participants i els Centres de Recursos Pedagògics de Barcelona.
- Apropar les matèries STEM a l’alumnat de Barcelona a través de la proposta de programa d’Aprenentatge-Servei.