Barcelona Reconnecta

Barcelona Reconnecta és un projecte de ciència ciutadana realitzat a l’àmbit geogràfic de Barcelona per part de l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF, la xarxa FenoCat del SMC i la Universitat Autònoma de Barcelona des de novembre de 2022 gràcies a la col·laboració del Pla d’acció per l’emergència climàtica 2030 de l’Ajuntament de Barcelona.

El logotip de Barcelona Reconnecta està inspirat en el del Pla Clima de l'Ajuntament de Barcelona, el qual col·labora amb el projecte. Font: Barcelona Reconnecta

El seu objectiu principal és el de facilitar la reconnexió de la població de la ciutat de Barcelona amb la natura a través del monitoratge fenològic i sensibilitzar a la població de l’impacte del canvi climàtic en el seu entorn més immediat. Persegueix aprofundir en aquesta reconnexió fent-la resistent i duradora com a valor essencial per percebre el món natural que ens envolta i per aprendre a mesurar-lo, prenent consciència dels canvis que s’hi estan produint i de la repercussió i influència directa del canvi climàtic en aquest entorn.

Barcelona Reconnecta busca apropar la ciutadania de la capital catalana, i en especial l’alumnat, a la natura mitjançant l’observació fenològica i la ciència ciutadana. Pretén realitzar tot un seguit de tallers introductoris amb els conceptes teòrics i la metodologia concreta d’observació realitzada a l’observatori ciutadà RitmeNatura i la xarxa FenoCat. Tal com s’ha demostrat en projectes anteriors, la fenologia és una ciència clau en l’estudi de les conseqüències de l’emergència climàtica que estem vivint i es pot emprar per donar a conèixer aquestes conseqüències a la ciutadania i que aquesta aporti dades per tal d’estudiar-les.

Les observacions es reflecteixen en un navegador digital que ofereix una visió integrada de l’estat fenològic de Barcelona. Com a complement al programa de tallers, s’ofereix un programa d’Aprenentatge-Servei (APS) que poden desenvolupar els centres, en el qual l’alumnat pot participar en la creació i disseny d’un mapa interactiu de l’evolució de la fenologia a Barcelona a partir de les observacions fetes en el seu propi centre o barri i mitjançant eines de co-creació de storymaps.

El projecte Barcelona Reconnecta busca entitats, centres cívics, associacions i centres educatius, entre d'altres, per realitzar-hi tallers sobre fenologia i canvi climàtic. Font: RitmeNatura
El projecte Barcelona Reconnecta ofereix tallers sobre fenologia a escoles, instituts, centres cívics, casals de gent gran i d'altres entitats de la ciutat de Barcelona que puguin estar interessades. Font: RitmeNatura

Els objectius específics del projecte són els següents:

  1. Fomentar l’observació de la fenologia a Barcelona com a indicador del canvi climàtic a través de la conscienciació de la importància d’aquesta en un àmbit urbà, la promoció de la ciència ciutadana a la ciutat i el foment de la vocació científica de l’alumnat.
  2. Creació de materials educatius (FenoKit) com tríptics, pòsters, roda fenològica, etc amb la intenció que quedi com a material de consulta per a les entitats participants i els Centres de Recursos Pedagògics de Barcelona.
  3. Apropar les matèries STEM a l’alumnat de Barcelona a través de la proposta de programa d’Aprenentatge-Servei.
 
Barcelona Reconnecta està destinat al públic general, tot i que l’àmbit primari d’actuació serà l’alumnat d’educació secundària per implicar als centres en la xarxa de ciència ciutadana curs rere curs i donar-los la possibilitat de convertir-se en un FenoCentre. El projecte també té un especial interès d’incidir en altres tipus de col·lectius educatius, com ara els Centres Formatius de Grau Mitjà i de Grau Superior o els centres de persones amb discapacitats i/o diversitats funcionals. També es tindran en compte altres col·lectius com ara centres cívicscasals de gent granassociacions de veïnsassociacions de nouvinguts per tal d’implicar-los en l’observació fenològica i despertar-los l’interès pel canvi climàtic i les seves conseqüències.
 
Més enllà del logotip visualitzat anteriorment, el projecte compta amb el seu propi codi de colors i un fulletó explicatiu de com participar d’aquesta iniciativa:
Anvers fulletó projecte Barcelona Reconnecta
Revers fulletó projecte Barcelona Reconnecta

Si formes part d’algun dels col·lectius o entitats esmentats anteriorment (o algun similar) de Barcelona i vols que vinguem a fer-vos un taller gratuït sobre fenologia, meteorologia, canvi climàtic i ciència ciutadana, contacta’ns a bcn.reconnecta@creaf.uab.cat

Vessant divulgativa

Per tal d’acomplir amb l’objectiu principal i els objectius específics del projecte, Barcelona Reconnecta inclou la realització de, com a mínim, 20 tallers formatius en centres educatius, associacions, centres cívics, casals, etc. diferents.

En aquests tallers es practica l’observació fenològica i s’explica què és la fenologia, el canvi climàtic, la meteorologia, el clima i la ciència ciutadana (entre d’altres) a través de la presentació següent:

Presentació tallers Barcelona Reconnecta

Els centres i entitats de Barcelona que han rebut aquest taller i que, per tant, tenen una gran oportunitat per renovar o obtenir per primer cop el segell de FenoCentres són els següents:

 
El projecte Barcelona Reconnecta ha permès a l’observatori RitmeNatura realitzar el primer taller sobre ciència ciutadana i fenologia dedicat a persones amb paràlisi cerebral i altres patologies de desenvolupament neurològic. Ho ha realitzat amb els residents de la Fundació Aspace a Montjuïc.

Vessant social

Més enllà dels tallers divulgatius, l’observatori ciutadà RitmeNatura sempre mira d’implicar-se en d’altres iniciatives ciutadanes. Això inclou Bioblitzs, jornades, congressos, festes científiques, etc. RitmeNatura ha participat en els següents esdeveniments en el marc del projecte Barcelona Reconnecta: