FenoRural és el projecte que estan duent a terme conjuntament l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF i la xarxa FenoCat de l’SMC entre juliol de 2024 i juny de 2026.
El seu objectiu principal és promoure la participació ciutadana en el medi rural per a estudiar els efectes del canvi climàtic mitjançant l’observació fenològica i contribuir a la seva dinamització per a seguir reduint les barreres geogràfiques i socials en l’accés a la cultura científica. Busca apropar la ciència a la societat perquè aquesta entengui que és un recurs del que pot disposar i formar part.
El projecte, com d’altres realitzats anteriorment, està vinculat al bessó digital de la fenologia a Catalunya o FenoTwin: l’eina desenvolupada per l’equip de RitmeNatura que permet estendre i facilitar l’observació fenològica ciutadana i combinar-la amb la que realitzen els satèl·lits mitjançant teledetecció. També utilitza materials i recursos educatius i divulgatius creats a través dels projectes FenoAula i Barcelona Reconnecta.
Compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, així com amb la de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona i la Fundació Caixa d’Enginyers. Com ja va sent habitual des de fa anys amb tots els projectes de RitmeNatura, la base de dades d’observacions ciutadanes vinculades a FenoRural es troba allotjada a la plataforma naturalista nord-americana iNaturalist.
Els objectius específics de FenoRural són els següents:
- Estendre, promoure i fomentar la continuïtat de la participació ciutadana a l’observatori RitmeNatura i la xarxa FenoCat, així com la recollida d’observacions fenològiques per part de diferents agents socials en entorns rurals.
- Promoure i apropar l’estudi de la fenologia com a indicador de seguiment de canvi climàtic en centres educatius rurals i impulsar la seva inclusió a la xarxa de FenoCentres.
- Donar a conèixer la feina d’estudi i seguiment de la fenologia en les seves diferents vessants i contribuir a difondre i despertar interès pel coneixement científic entre el públic general.
Aquests objectius s’assoliran a través de les següents accions i activitats: dinamització de les xarxes socials de RitmeNatura i la resta de canals de comunicació de l’observatori, atenció al voluntariat, creació de nous materials educatius, videotrucades de formació a FenoCentres actuals o altres institucions educatives externes a les zones d’estudi, tallers educatius presencials en centres educatius d’àmbit rural, organització de FenoBlitz (activitats dedicades a l’observació fenològica de fenòmens concrets) i la participació en fires i festivals naturalístics de l’entorn rural.