Participem en la centenària Festa de l’Arbre i la Biodiversitat de Mollet

L'itinerari d'amfibis i rèptils va ser un dels principals atractius de la Festa de l'Arbre i la Biodiversitat 2023 de Mollet del Vallès. Font: Maria Busquets
L'itinerari d'amfibis i rèptils va ser un dels principals atractius de la Festa de l'Arbre i la Biodiversitat 2023 de Mollet del Vallès. Font: Maria Busquets

Desenes de persones es van apropar ahir al Parc dels Pinetons de Mollet del Vallès per participar en una nova edició de la Festa de l’Arbre i la Biodiversitat, organitzada per l’ajuntament i el casal cultural d’aquest municipi. L’observatori RitmeNatura va formar part de l’itinerari de plantes explicant la importància del seguiment fenològic per part de la ciutadania.

Aquesta jornada naturalista porta fent-se des dels anys vuitanta, tot i que recentment el consistori de la ciutat ha descobert que se’n van fer les primeres edicions a principis del segle XX: «Buscant aquesta data hem trobat que hi ha una crònica local que parla de que, com a mínim, des de 1909 es celebra a Mollet una festa de l’arbre» explica el primer tinent d’alcalde Raul Broto. 

El propòsit de la Festa de l’Arbre i la Biodiversitat és reivindicar la importància dels boscos, els espais verds i la biodiversitat en general a través de diferents activitats lúdiques i amb una plantada popular de d’arbres i arbustos autòctonsA cop de pic i pala, tant els més veterans com els que hi participaven per primera vegada van aconseguir plantar uns 600 individus. De fet, el propi parc dels Pinetons és un espai verd que s’ha anat construint a partir d’aquesta festa i que encara té perspectives de millora. Tot i això, la localització de la festa va variant segons les recomanacions dels tècnics de l’ajuntament, els quals valoren quins espais tenen més necessitat de recuperació de biodiversitat.

D’entre totes les activitats proposades, destacava l’itinerari de rèptils, amfibis, ocells i plantes organitzat pel Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès (GRENP) amb la col·laboració de l’expertesa fenològica de l’observatori ciutadà RitmeNatura. Aquest ha contribuït activament a donar a conèixer la biodiversitat de l’entorn i, per part de RitmeNatura, deixar clara la importància de la participació ciutadana en la ciència en general i en l’observació fenològica en particular per tal d’estudiar les conseqüències del canvi climàtic.

Durant l’itinerari, RitmeNatura ha rebut 18 observacions fenològiques de 10 espècies diferents i, el més important de tot, l’observatori ciutadà ha guanyat 21 voluntaris i voluntàries.

La participació de RitmeNatura en aquesta jornada s’engloba dins dels projectes FenoAula i Barcelona Reconnecta, els quals compten amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i el Pla d’Acció contra l’Emergència Climàtica 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, respectivament.

altres notícies

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Leer más »
Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.

Leer más »