Per tal de promoure l’observació prolongada de la fenologia i fomentar la presa de consciència del canvi climàtic i els seus efectes sobre la naturalesa entre els més joves, l’observatori RitmeNatura ofereix una sèrie de tallers educatius (anomenats FenoAula) i activitats de divulgació dirigides a centres d’educació primària, secundària, formació professional i batxillerat. Aquests es desenvolupen majoritàriament dins el marc territorial de la província de Barcelona, excepte algun cas excepcional de tallers en format digital o online.
Als tallers educatius FenoAula de RitmeNatura s’introdueixen conceptes tan importants com la fenologia, el canvi climàtic o la ciència ciutadana, entre d’altres, i es transmet la importància de la implicació de la societat en la ciència. A més, no són tallers purament teòrics, sinó que consten d’una hora d’explicació de l’educador, però també d’una part pràctica de fins a 2 hores d’observació fenològica de l’entorn natural proper al centre. L’objectiu, més enllà de la sensibilització sobre el canvi climàtic i la importància de la ciència ciutadana, és que l’alumnat apadrini diversos arbres o plantes i observi com canvien i es desenvolupen els cicles biològics de les espècies al llarg de tot el curs.
Els tallers educatius FenoAula de l’observatori RitmeNatura també briden l’oportunitat a l’escola o institut corresponent de començar a formar part de la xarxa de FenoCentres i obtenir el segell que els acrediti com a centre implicat en l’estudi de les conseqüències del canvi climàtic sobre la natura.
A petició dels propis docents dels FenoCentres, hem preparat un tutorial molt detallat de com fer un seguiment de les observacions de l’alumnat a través de la pròpia plataforma d’iNaturalist i el projecte de RitmeNatura.
Si ets docent d’un o més grups d’entre sisè de primària i segon de batxillerat o FP de la província de Barcelona i t’agradaria que RitmeNatura vingui a fer-vos un taller educatiu gratuït sobre fenologia, canvi climàtic i ciència ciutadana i tingueu l’oportunitat de convertir-vos en FenoCentre…
A banda dels tallers presencials gratuïts, l’observatori RitmeNatura també ofereix els seus materials educatius i gràfics completament oberts, de manera que qualsevol escola o institut pot realitzar el taller de manera autònoma, independentment de la seva situació geogràfica. De fet, l’equip tècnic de l’observatori garanteix una atenció continuada via correu electrònic o videotrucades per tal de respondre consultes sobre com realitzar aquests tallers o com adaptar-los a diferents cursos i/o necessitats especials. En aquest sentit, cal destacar que els centres educatius que realitzin els tallers autònomament tenen el mateix dret d’esdevenir part de la xarxa de FenoCentres.
Activitats de divulgació
L’observatori ciutadà RitmeNatura té una funció divulgativa que va més enllà de l’àmbit educatiu. En aquest sentit, està completament obert a col·laborar en activitats generalistes de divulgació de la biodiversitat natural com Bioblitzs, jornades o setmanes naturalistes, congressos, etc.
S’ofereix la possibilitat d’impartir xerrades, ponències o col·laboracions en diferents formats amb un contingut semblant al dels tallers educatius: fenologia, meteorologia, canvi climàtic, ciència ciutadana… Tot girant al voltant de la implicació i participació de la societat en la ciència i, més concretament, en l’estudi de com canvien els cicles biològics de les espècies (fenologia) amb el canvi climàtic. D’aquesta manera, es planteja la possibilitat d’explicar com funciona l’observatori i com s’hi pot participar a través de la plataforma iNaturalist, fomentant la inclusió de tothom en aquesta gran xarxa de voluntariat d’observació de la natura que és RitmeNatura.
Aquestes col·laboracions no només permeten establir ponts entre entitats naturalistes sinó que permeten donar a conèixer el món de l’observació fenològica entre un nínxol específic de gent interessada en la natura i eixamplar l’imprescindible volum de dades que recull RitmeNatura. Alguns dels voluntaris i voluntàries més participatius de l’observatori han sorgit a partir de la coneixença establerta en la col·laboració de RitmeNatura en activitats naturalistes.
Si estàs organitzant una activitat de divulgació naturalista i t’agradaria que RitmeNatura hi participi donant visibilitat al món de l’observació fenològica…