La ciutadania que participa en RitmeNatura recopila les seves observacions fenològiques a iNaturalist, una plataforma de ciència ciutadana per a registrar dades de biodiversitat i on l’equip de comunicació del projecte les validarà. La plataforma d’iNaturalist permet l’entrada directa de les observacions fenològiques de tothom, però com a alternativa també disposem d’un formulari específic de RitmeNatura, especialment dissenyat per la recollida d’observacions fenològiques.
Per agrupar les observacions, s’ha creat el projecte RitmeNatura a iNaturalist. En aquesta plataforma, els projectes són col·leccions d’observacions amb un propòsit comú –en el nostre cas, recopilar observacions fenològiques– realitzades per nombroses persones. El trobareu tant a la web com a l’app d’iNaturalist per a dispositius mòbils Android i iOS.
Totes les observacions compten! Pots recollir informació fenològica de manera puntual registrant els canvis que vegis al teu entorn en el teu dia a dia.
Però has de tenir en compte que amb una sèrie d’observacions llarga, de diversos anys, sobre una mateixa espècie o individu es poden obtenir resultats més concloents i robustos sobre com canvia el ritme de la natura. Per tant, la millor manera de recollir informació fenològica és escollint una espècie, individu o zona a observar i anotar i fotografiar els seus canvis al llarg de l’any. Converteix-te en un feno-observador dedicat!
Per fer el seguiment continuat d’un mateix individu al llarg del temps, omple el camp «Identificador de l’individu» posant-li un nom a la planta/arbre que estàs «apadrinant». Així la identificarem sempre de la mateixa manera i sabrem que es tracta de la mateixa planta/arbre que observes recurrentment.
Com m’uneixo al projecte d’iNaturalist?
- Fes-te un usuari a iNaturalist amb un correu i una contrasenya o accedeix a través d’un compte de Google, Facebook, Apple, Twitter o Flickr.
- Busca «RitmeNatura» a l’apartat de Projectes d’iNaturalist.
- Uneix-te al projecte RitmeNatura de la plataforma (si ho fas a través de la web, trobaràs el botó «Uniu-vos a aquest projecte» a la part superior dreta; si ho fas amb l’aplicació mòbil, trobaràs el botó «Uniu-vos» sota el nom del projecte, a l’esquerra).
Com afegeixo observacions al projecte?
Un t’hagis afegit al projecte d’iNaturalist de RitmeNatura mitjançant els passos explicats anteriorment, ja pots afegir observacions al projecte. Es fa de la següent manera:
- Fes clic al botó «Afegiu observacions» i omple els camps que et demana: Fotografies (pots penjar-ne més d’una per a una mateixa observació), espècie observada (l’app fa suggeriments a partir de les imatges o, si no, la pots deixar en blanc i la comunitat ajudarà), data, hora i ubicació (es posen automàticament si tens la ubicació del mòbil activada) i, sobretot, afegeix-la al projecte RitmeNatura i indica’n les diverses fenofases actives:
- Flors: Sense flors (opció recomanada si no veieu res destacable en una planta), primers borrons o gemmes, primera flor oberta, -50% de flors obertes o +50% de flors obertes.
- Sortida fulles (només en espècies caducifòlies): Sense fulles, brot de la primera fulla, -50% de fulles presents o +50% de fulles presents.
- Fruits: Fruits visibles sense madurar (sense color), primers fruits comencen a agafar color, 50% de fruits tenen color o fruits madurs.
- Caiguda fulles (només en espècies caducifòlies): Fulles encara verdes, primera fulla senescent, -50% de fulles de color de tardor, +50% de fulles de color de tardor o caiguda de les fulles.
- Conreus herbacis/camps (només per a grans extensions): Sense brots en el camp, -50% de cobertura del camp, +50% de cobertura del camp, sense flors en el prat, -50% del prat cobert de flors, +50% del prat cobert de flors, panícules 0% madures, -50% de panícules madures o +50% de panícules madures.
- Animals (només per a observacions d’animals): Albirament d’animals.
- Si fas una observació recurrent (sèrie d’imatges d’un mateix individu al llarg del temps), has d’indicar l’Identificador de l’individu observat (nom de l’individu que observes de forma recurrent, sempre serà el mateix).
- Si provens d’un centre educatiu o entitat que vol convertir-se en FenoCentre, has d’indicar el Centre/Entitat al qual pertanys, per tal que el nostre equip us sumi aquesta participació al nostre projecte.
- Ja ho tens tot llest per penjar l’observació 😀
Aquí tens un vídeo-tutorial de com fer tots aquests passos amb l’ordinador:
Darreres observacions
iNaturalist és una plataforma digital de ciència ciutadana basada en el concepte de compartir observacions de biodiversitat a tot el món. Les observacions registrades amb iNaturalist proporcionen dades de qualitat per als científics, agències de conservació o altres organitzacions que treballen per entendre i protegir millor la natura. iNaturalist és una iniciativa conjunta de l’Acadèmia de Ciències de Califòrnia i de la National Geographic Society.