Xarxa de FenoCentres

L’any 2021, l’observatori ciutadà RitmeNatura va crear la xarxa de FenoCentres, un conjunt d’escoles i instituts implicats en l’estudi del canvi climàtic a través de l’observació fenològica. L’objectiu d’aquesta comunitat educativa és compartir els coneixements adquirits al voltant de l’observatori RitmeNatura i obtenir sèries de dades llargues i recurrents sobre com afecta l’emergència climàtica als cicles de les espècies o fenologia. D’aquesta manera, es reconeixen com a FenoCentres aquelles escoles i instituts que participen en l’observatori RitmeNatura enviant observacions fenològiques continuades del seu entorn natural durant tot el curs acadèmic, amb una periodicitat d’almenys una aportació cada setmana. Per tant, el segell de FenoCentre acredita anualment a escoles i instituts molt participatius en l’observatori RitmeNatura i els identifica com a centres sensibilitzats amb el canvi climàtic.

Segell FenoCentre que va acreditar a 18 escoles i instituts sensibilitzats amb el canvi climàtic per haver participat recurrentment en RitmeNatura durant el curs 2021/22, el primer de la xarxa.
Segell FenoCentre que va acreditar a 18 escoles i instituts sensibilitzats amb el canvi climàtic per haver participat recurrentment en RitmeNatura durant el curs 2021/22, el primer de la xarxa.

Per tal de saber com sumar observacions a RitmeNatura, l’alumnat de cada FenoCentre pot haver rebut un taller educatiu FenoAula o haver après de manera autònoma gràcies als materials educatius públics i gratuïts de l’observatori.

Com que la fenologia és una ciència que requereix sèries de dades temporalment llargues, l’acreditació de FenoCentre només és vàlida durant un curs acadèmic i, per tal de poder renovar-lo, l’escola o institut en qüestió ha de seguir enviant aportacions setmanalment. Si l’alumnat manté la seva participació recurrent en RitmeNatura a través de l’observació fenològica, existeix la possibilitat de renovar el segell FenoCentre tants anys com correspongui.

A petició dels propis docents dels FenoCentres, hem preparat un tutorial molt detallat de com fer un seguiment de les observacions de l’alumnat a través de la pròpia plataforma d’iNaturalist i el projecte de RitmeNatura.

FenoCentres 2022

Durant la primera edició de la xarxa de FenoCentres, corresponent al curs 2021/22, es van realitzar 20 tallers educatius i es va acreditar als primers 18 FenoCentres de Catalunya. Van ser els següents:

El dia 15 de juny de 2022, en motiu de la Jornada Final del projecte FenoTwin, se’ls va retre homenatge pel seu gran esforç. Ester Prat, coordinadora de l’observatori ciutadà RitmeNatura, els va entregar el corresponent diploma de FenoCentre 2022 i es va poder fer fotos amb els representats de cada escola i institut que van poder-hi assistir:

Foto de família amb els representats de la xarxa de FenoCentres 2021/2022

Un dels FenoCentres del curs 2021/22, l’escola cooperativa El Puig, va desenvolupar de manera totalment voluntària i autònoma un magnífic interactiu-web sobre la seva experiència amb l’observatori ciutadà RitmeNatura i el projecte FenoTwin. El trobareu en aquest enllaç.