Xarxa de FenoCentres

L’any 2021, l’observatori ciutadà RitmeNatura va crear una xarxa de FenoCentres amb els objectius de transferir-los el seu coneixement científic sobre fenologia, canvi climàtic i ciència ciutadana i donar la possibilitat a l’alumnat d’entre sisè de primària i segon de batxillerat o FP de participar en el seu estudi. D’aquesta manera, es reconeix com a FenoCentres a aquelles escoles i instituts que reben el taller educatiu de RitmeNatura i, a partir de llavors, participen activament amb el projecte enviant observacions durant tot el curs acadèmic (amb una periodicitat d’almenys una observació fenològica setmanal).

Per tant, el segell de FenoCentre acredita anualment a escoles i instituts que participen de manera recurrent amb el projecte de ciència ciutadana de RitmeNatura i els identifica com a centres sensibilitzats amb el canvi climàtic.

Segell FenoCentre 2022
Segell FenoCentre que va acreditar a 18 escoles i instituts sensibilitzats amb el canvi climàtic per haver participat recurrentment amb RitmeNatura durant el curs 2021/22, el primer de la xarxa.

Com que la fenologia és una ciència que requereix sèries de dades temporalment llargues, l’acreditació de FenoCentre només és vàlida durant un curs acadèmic i, per tal de poder renovar-lo, l’observatori RitmeNatura proporciona els materials educatius necessaris a les escoles i instituts per poder realitzar autònomament més tallers RitmeNatura durant els següents cursos. Els trobareu aquí.

Si l’alumnat manté la seva participació recurrent amb RitmeNatura a través de l’observació fenològica, existeix la possibilitat de renovar el segell FenoCentre tants anys com correspongui.

Tallers educatius RitmeNatura

Per tal de promoure l’observació prolongada de la fenologia i fomentar la presa de consciència del canvi climàtic i els seus efectes sobre la naturalesa entre els més joves, l’observatori RitmeNatura ofereix una sèrie de tallers educatius i activitats de divulgació dirigides a centres d’educació primària, secundària, formació professional i batxillerat. Aquests es desenvolupen majoritàriament dins el marc territorial de la província de Barcelona, excepte algun cas de taller online.

Als tallers de RitmeNatura s’introdueixen conceptes tan importants com la fenologia, el canvi climàtic o la ciència ciutadana, entre d’altres, i es transmet la importància de la implicació de tota la societat en la ciència. A més, no són tallers purament teòrics, sinó que consten d’una hora d’explicació teòrica però també d’una part pràctica de fins a 2 hores d’observació fenològica, ja que la intenció és que l’alumnat apadrini diversos arbres o plantes i n’observi els canvis fenològics periòdicament al llarg de tot el curs.

Ets docent d’un o més grups d’entre sisè de primària i segon de batxillerat o FP de la província de Barcelona i t’agradaria que vinguéssim a fer-vos un taller educatiu i us donéssim l’oportunitat de convertir-vos en un nou FenoCentre?

FenoCentres 2022

Durant la primera edició de la xarxa de FenoCentres, corresponent al curs 2021/22, es van realitzar 20 tallers educatius i es va acreditar als primers 18 FenoCentres de Catalunya. Van ser els següents:

El dia 15 de juny de 2022, en motiu de la Jornada Final del projecte FenoTwin, se’ls va retre homenatge pel seu gran esforç. Ester Prat, coordinadora de l’observatori ciutadà RitmeNatura, els va entregar el corresponent diploma de FenoCentre 2022 i es va poder fer fotos amb els representats de la xarxa de FenoCentres que van poder-hi assistir:

Foto de família amb els representats de la xarxa de FenoCentres 2021/2022

Un dels FenoCentres del curs 2021/22, l’escola cooperativa El Puig, va desenvolupar de manera totalment voluntària i autònoma un magnífic interactiu-web sobre la seva experiència amb l’observatori ciutadà RitmeNatura i el projecte FenoTwin. El trobareu en aquest enllaç.