El temps és allò que ha passat entre la lectura del primer mot d’aquesta frase i el moment actual. És quelcom que tots experimentem; un concepte físic, un artifici cultural, el ritme de la vida, la composició i descomposició de l’art… Amb aquesta reflexió tan profunda presenta la Fundació Julio Muñoz Ramonet el seu programa anual d’activitats #ArtScience23: un cicle on art i ciència dialoguen per posar en valor el patrimoni dels històrics jardins d’aquesta entitat del barri Sant Gervasi – Galvany i una programació polièdrica que reflexiona sobre el temps.
Hi ha oportunitats molt variades per a que tots els públics puguin formar part d’aquesta connexió entre art i ciència en un entorn únic. Entre espectacles d’arts escèniques, performances, diàlegs, xerrades i documentals, hi trobarem quatre tallers divulgatius de l’observatori RitmeNatura sobre ciència ciutadana, fenologia, canvi climàtic i el pas del temps a la natura:
- Dissabte, 20 de maig a les 11.00h observarem la floració i fructificació primaverals.
- Dimecres, 21 de juny a les 18.30h donarem la benvinguda a l’estiu observant la natura.
- Dissabte, 23 de setembre a les 11.00h compartirem l’entrada a la tardor.
- Dissabte, 25 de novembre a les 11.00h seguirem la senescència i la caiguda de les fulles.
Totes les activitats es duran a terme als Jardins de la Fundació Julio Muñoz Ramonet, al 282 del carrer Muntaner de Barcelona. Seran amb entrada lliure i sense reserva prèvia fins a completar l’aforament. El programa complet del cicle d’activitats #ArtScience23 és el següent:
Maig: la mesura del temps
Mesurar el temps no és quelcom senzill. Han calgut molts segles d’història i diferents mètodes per mesurar allò intangible que sembla que s’escapa, sense saber què és, però que només corre en un sentit. La manera més senzilla de mesurar el temps és utilitzar un fenomen repetitiu i comptar les repeticions: la successió dels dies, els mesos, els anys… Són la rotació de la Terra, les revolucions de la Lluna, la nostra translació al voltant del Sol. Per l’art, el temps també es mesura amb records, passat, present i futur, amb ritmes i composició.
- Divendres, 12 de maig a les 18.30h – Lo matí de ma infantesa: espectacle d’arts escèniques a càrrec de Jordi Lara i Agnès Prats.
- Dissabte, 20 de maig a les 11.00h – Taller de RitmeNatura a càrrec del CREAF i l’SMC.
- Divendres, 26 de maig a les 18.30h – Rítmia: espectacle de dansa, xerrada i taller a càrrec de Emma Villavecchia.
Juny: el temps d'estiu
El temps d’estiu és aquell que arriba després del temps de primavera. És just abans del temps de tardor. És un temps que convida al joc, a l’aventura… a endinsar-se en un laberint de sorpreses. És un temps arrítmic que trenca la rutina. Temps de calor, de vida que busca refrescar-se, que busca l’aigua dels estanys, dels rierols, del mar. Natura seca. Natura viva. És per a nosaltres, el moment en què ens trobem més lluny del Sol, però que més arriba la radiació a causa de la nostra inclinació.
- Divendres, 9 de juny a les 18.30h – Big bounce: espectacle de dansa a càrrec del col·lectiu Big Bouncers.
- Divendres, 16 de juny a les 18.30h – Laberints matemàtics, activitat a càrrec de mMACA.
- Dimecres, 21 de juny a les 18.30h – Taller de RitmeNatura a càrrec del CREAF i l’SMC.
Juliol: el temps natural
Natura i artifici són a vegades difícils de discernir. Ara bé, és segur que el nostre lloc a l’Univers ha estat pur atzar natural. Ens trobem en un dels braços espirals de la via Làctia orbitant en un sistema solar. De dia, mirem el cel i veiem l’estrella més propera, el Sol. Pot l’artifici d’una cambra fosca captar la seva llum? La Terra es troba a la distància del Sol justa perquè convisqui l’aigua en tres estats: gas, líquid i sòlid. Això permet la vida. Som un planeta d’aigua, som un planeta que enyora l’aigua. És natural que s’assequi un mar? És natural l’escalfament global?
- Dissabte, 8 de juliol a les 11.00h – Taller Solarigrafies a càrrec d’Àlex Rubio d’Astrobarcelona.
- Dijous, 20 de juliol a les 18.30h – La herencia de un desastre: documental, diàleg i concert a càrrec de Laura Carrau, Rafael Marcé i Anna Pont.
- Divendres, 21 de juliol a les 18.30h – Samsa: espectacle de dansa a càrrec de Laura Dorna & Cia.
Setembre: el temps que passa
Qui som? D’on venim? On anem? La vida va aparèixer a la Terra ara fa uns 3.800 milions d’anys. Evidentment, nosaltres no ho recordem. No hi érem. Abans de nosaltres hi ha hagut altres formes de vida, algunes perduren, d’altres ens han deixat. Com enregistra la Terra el pas del temps? Com ho fem nosaltres? Què són i com es construeixen els records? On acaba l’individu i comença el col·lectiu? Podem parlar d’organismes o sempre caldrà tenir en compte els ecosistemes? Com és que flors i pol·linitzadors ja no sempre es troben? Passa el seu temps de forma diferent?
- Divendres, 22 de setembre a les 18.30h – Retrats errants: espectacle de dansa a càrrec del grup Labolsa.
- Dissabte, 23 de setembre a les 11.00h – Taller de RitmeNatura a càrrec del CREAF i l’SMC.
- Dissabte, 23 de setembre a les 20.30h – Woolf: espectacle de dansa a càrrec de Natàlia Jiménez.
Octubre: el temps de tardor
La tardor ens porta un temps més intimista, més reflexiu. Pensem en el temps, l’origen del temps, la linealitat del temps… Quina part d’aquest concepte és física, és matemàtica i quina part d’ell és cultura. Entenem el temps de la mateixa manera aquí que a l’Àsia? Entenem el temps d’igual forma que ho feien els nostres avantpassats? Existeix un temps modern més accelerat que el temps passat? És la pròpia vida i la seva quotidianitat la que ens apropa al concepte del temps? És la tardor de la vida un moment per recuperar la calma?
- Dijous, 5 d’octubre a les 18.30h – Asian times euro-atlantic times: diàleg a càrrec de Mario Malo i Tadanori Yamaguchi.
- Divendres, 6 d’octubre a les 18.30h – An intellectual history of the clock: conferència performativa a càrrec d’Alexandra Laudo.
- Divendres, 20 d’octubre a les 18.30h – Es mucho tiempo: videodansa a càrrec de Juliana Vargas Rodríguez.
Novembre i Desembre: el temps que es narra
Sigui el que sigui el temps, d’ell només quedarà allò que expliquem. Qui ho explica? Qui ho va viure? Recordeu la Covid-19? Ara fa molt o fa poc d’aquell temps que va ser curt o llarg? Els contagis tenen diferents temps des de la incubació fins a la globalització. La fotografia no pot salvar el món de les pandèmies, però si pot donar-ne testimoni. Una fotografia és un instant de temps, un conjunt d’imatges projectades en una ràpida successió que ens creen la il·lusió òptica del moviment, de l’acció, del pas del temps al llarg de l’any.
- Dissabte, 11 de novembre a les 11.00 – Contagi: ciència performativa i xerrada a càrrec de Biocom, l’Hospital Vall d’Hebron, IGTP i LMDN.
- Dissabte, 18 de novembre a les 11.00h – Stopmotion & Timelapse: taller a càrrec de Kineina.
- Dissabte, 25 de novembre a les 11.00h – Taller de RitmeNatura a càrrec del CREAF i l’SMC.
- Divendres, 15 de desembre a les 18.30h – El temps al jardí; un any: dansa, documental i diàleg a càrrec de Cecilia Colacrai i Dídac Roger.
Descarregueu el programa #ArtScience23 de la Fundació Julio Muñoz Ramonet en pdf aquí.
Aquests tallers de RitmeNatura sobre fenologia, canvi climàtic, ciència ciutadana i el pas del temps a la natura es realitzaran en el context dels projectes FenoAula i Barcelona Reconnecta, els quals compten amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i el Pla Clima de l’Ajuntament de Barcelona, respectivament.