L’augment de participació en RitmeNatura per part del seu voluntariat és tant pronunciat com sostingut en el temps. Els darrers anys han anat arribant observacions fenològiques a aquest observatori ciutadà com si es tractés d’una cascada que no deixa de brollar aigua, sinó que en època de sequera cada cop ho fa amb més passió i potència. Després d’haver passat un trimestre que semblava irrepetible i impossible de superar durant els mesos d’agost, setembre i octubre de 2023, l’arribada de la primavera de 2024 ha arrasat tots els registres. L’aparició de molts insectes, el retorn de moltes aus migradores i sobretot la floració de la majoria d’espècies vegetals de Catalunya i la seva posterior fructificació ha protagonitzat un març absolutament de rècord.
Per a ser més concrets, l’observatori RitmeNatura ha recollit 3.533 registres fenològics de 1.113 espècies diferents, superant el rècord mensual absolut de quantitat d’observacions i de diversitat d’espècies registrades. Fins ara, el mes que sostenia aquestes dues fites era el passat mes d’agost, on es van recollir 2.388 observacions fenològiques de 973 tàxons diferents, seguit pel passat mes de novembre, el febrer passat i l’abril de 2023, tots tres per sobre dels 2.200 registres.
Els rècords assolits durant aquest mes de març han estat possibles gràcies a la implicació directa de 118 persones voluntàries a les quals s’ha de donar les gràcies per la seva dedicació. Tot i la massiva recol·lecció de dades, aquest nombre de persones participant no és insòlit i queda lluny del rècord del març de 2023, quan 265 persones van ajudar-nos a seguir els ritmes de la natura.
L’espècie més observada durant aquest mes de març ha estat l’ametller (50 registres), seguida de l’alzina, el romaní, el presseguer, l’aladern, la vinya, el mirabolà, el cirerer, la calabruixa petita, la farigola…
El resum fenològic del mes amb algunes de les millors observacions és el següent: