El canvi climàtic, marcat per l’augment de les temperatures i l’agudització de sequeres, incendis forestals i inundacions, afecta innegablement als ecosistemes naturals, els sistemes agrícoles i econòmics i la salut. L’estudi de la fenologia, entès com el seguiment de com canvien els cicles biològics de les espècies, està jugant un paper crucial en la detecció i la comprensió del canvi climàtic i les seves conseqüències.
El centre de workshops científics Lorentz dels Països Baixos presentava, amb aquesta ambiciosa introducció, la trobada científica internacional FAIR Phenological Modelling que s’ha celebrat aquesta setmana passada a la ciutat holandesa de Leiden. Com ja va passar l’estiu passat amb el Congrés Internacional de Fenologia d’Avinyó, l’organització va voler comptar amb la presència i els coneixements de l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF. L’objectiu de la trobada, celebrada entre els dies 11 i 15 de març, era proporcionar un terreny comú per a una millor col·laboració, alineació i intercanvi de coneixements, dades, models i eines al voltant del tema de la fenologia.
Ester Prat, coordinadora de RitmeNatura, ha assistit a aquesta trobada i ha pogut treballar, entre d’altres, amb els prestigiosos coordinadors científics Mahdi Khodadadzadeh i Raúl Zurita-Milla de la Universitat de Twente, l’enginyer Iñaki de Cortazar Atauri de l’Institut Nacional francès per la Recerca Agronòmica, Annette Menzel de la Universitat Tècnica de Múnic i Herminia García Mozo de la Universitat de Còrdova. Això ha permès establir una forta col·laboració multidisciplinària i internacional en l’àmbit de la fenologia.
"Participar en aquest workshop ens ha donat l'oportunitat de conèixer gent d'arreu d'Europa treballant en temes de fenologia, tant a nivell de xarxes d'observació, com de modelització o d'observació per satèl·lit, i aprendre de les seves experiències i coneixements. La voluntat del grup és de seguir col·laborant i poder desenvolupar treballs conjunts en el futur"
Ester Prat
La trobada FAIR Phenological Modelling ha permès crear vincles entre el machine learning o aprenentatge automàtic i la modelització biològica, arribant a uns acords entre els participants que han permès dur a terme l’esborrany d’un estudi fenològic de referència quant a aplicacions, dades i models fenològics. Es pretén que tot això serveixi per a dirigir les properes dècades de desenvolupament de models fenològics i oferir una agenda de recerca per a la incorporació d’algoritmes i eines avançades en estudis fenològics liderats pels participants d’aquestes jornades i les seves xarxes d’observació i seguiment de la fenologia.
A més, la trobada s’ha realitzat, com el seu propi nom indica, sota la premissa de la ciència FAIR (Findable, Accessible, Interoperable & Reusable). Per tant, s’espera que els resultats siguin fàcils de trobar (descrivint-los molt bé en les seves respectives bases de dades i aplicant certes identificacions), accessibles (compartint el contingut i fent-lo obert per a tothom), interoperables (utilitzant formats oberts i vocabulari preexistent que segueixi els estàndards comuns de metadades) i reutilitzable (publicar-ho amb llicències i permisos que permetin la seva modificació i ampliació sense problemes).