La residència que la Fundació Aspace Catalunya té a la muntanya de Montjuïc acull a persones amb paràlisi cerebral i altres patologies de desenvolupament neurològic per tal d’oferir-los atenció integral especialitzada. Aquesta inclou, entre altres coses, l’oferiment de tallers didàctics perquè els residents puguin apropar-se a la cultura, la ciència i el món que els envolta. L’equip de l’observatori ciutadà RitmeNatura ha visitat aquest matí la residència Aspace de Montjuïc per realitzar-hi una sessió teòrico-pràctica sobre ciència ciutadana, canvi climàtic i fenologia. Ho ha fet a través del projecte Barcelona Reconnecta, el qual estan duent a terme gràcies a la subvenció del Pla d’Acció contra l’Emergència Climàtica 2030 de l’Ajuntament de Barcelona.
Una quinzena de persones han assistit a les explicacions teòriques del tècnic de comunicació Gerard Gaya qui, amb l’ajuda del personal de la residència Aspace, ha explicat conceptes tan importants com la ciència ciutadana, la meteorologia, el canvi climàtic o la fenologia. També ha explicat als residents com poden sumar el seu granet d’arena a l’observatori ciutadà RitmeNatura a través dels seus dispositius mòbils i l’aplicació iNaturalist. Per tal de posar en pràctica tots aquests coneixements, tots plegats han fet una dinàmica sortida al privilegiat entorn natural de la residència, situada al cor de la muntanya de Montjuïc.
Durant la passejada, els assistents han pogut observar l’estat fenològic d’espècies vegetals com el baladre (Nerium oleander), l’acant (Acanthus mollis), l’ailant (Ailanthus altissima), el lletsó fi (Sonchus tenerrimus), el pitòspor (Pittosporum tobira), la figuera (Ficus carica), l’olivera (Olea europaea), l’arboç (Arbutus unedo), el nesprer del japó (Eriobotrya japonica) o el codonyer (Cydonia oblonga).
Tothom ha quedat d’allò més satisfet amb el taller i, gràcies als coneixements obtinguts, s’espera que la residència Aspace actuï a partir d’ara com una autèntica sentinella dels canvis fenològics de la natura que engloba la muntanya de Montjuïc. Amb aquesta esperada primera experiència de l’observatori apropant la ciència ciutadana i l’estudi fenològic a persones amb discapacitat física i/o neurològica, RitmeNatura vol reafirmar la seva aposta per una ciència inclusiva on tothom tingui cabuda i hi pugui participar i espera poder seguir treballant amb col·lectius en risc d’exclusió en un futur.