La Setmana de la Ciència és un programa conjunt d’activitats, ponències, exposicions, tallers, portes obertes i demés actes relacionats amb el món de la ciència. L’organitza la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). Des de 1996, el programa implica a desenes d’entitats del sistema de recerca: universitats, centres d’investigació, museus, associacions, empreses, etc. i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre el jovent. L’edició d’enguany, la número 28, s’ha dut a terme entre el 10 i el 19 de novembre. En aquest període, l’observatori RitmeNatura ha realitzat tres activitats divulgatives de cap de setmana.
Tornem a la Ciutadella
Gairebé un any després de l’èxit de convocatòria aconseguit per RitmeNatura al final del Mes de la Ciència Ciutadana i Natura 2022 a la Ciutadella, l’equip de l’observatori va tornar a un dels parcs més emblemàtics de Barcelona el passat dissabte 11 de novembre. L’objectiu no era altre que observar l’estat fenològic de les diverses espècies que conformen aquest espai natural i explicar al públic assistent la importància de fer aquest exercici al llarg de l’any per a entendre algunes de les conseqüències que té el canvi climàtic sobre la natura que ens envolta.
La sessió, igual que la de l’any passat, va tenir una molt bona valoració del públic assistent, format per una desena de persones, i es va desenvolupar entre una de les sales polivalents del Zoo de Barcelona i l’entorn natural del propi parc de la Ciutadella, tot gràcies a la col·laboració de Voluntariat Ambiental, un portal de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN).
Collserola, espai ideal per a observar la fenologia
En el marc del projecte Barcelona Reconnecta, RitmeNatura està desenvolupant tallers divulgatius arreu de la ciutat explicant la importància d’observar les plantes i animals que ens rodegen per tal de fortificar el nostre vincle amb la natura. En aquest sentit, quin espai podria ser millor que el Parc de Collserola?
El diumenge 12 de novembre, encara amb la ressaca fenològica del taller a la Ciutadella, l’equip de l’observatori RitmeNatura va visitar el punt d’informació d’aquest Parc Natural amb l’objectiu de demostrar el potencial de la ciència ciutadana als visitants i als propis tècnics del Parc. Una sessió teòrica-pràctica sobre fenologia, meteorologia i canvi climàtic ideal per a un espai tant vinculat a la ciutat comtal i a la vegada tant allunyada del vincle emocional amb molts dels seus ciutadans.
Ha arribat el moment que els barcelonins i barcelonines no passin de puntetes pels camins entre alzines de Collserola, sinó que hi reconnectin i s’impliquin en l’estudi de com els està afectant el canvi climàtic.
Visitem una escola, però no per a veure als alumnes... les famílies entren en acció
L’observatori RitmeNatura té una llarga trajectòria de tallers educatius en escoles i instituts d’arreu de Catalunya. En els darrers anys han visitat desenes de centres educatius d’arreu del territori per mirar de convèncer als més joves de que la seva aportació en ciència ciutadana és d’allò més valuosa. La sessió desenvolupada dissabte passat, 18 de novembre, a l’escola Arc Iris del barri de la Font d’en Fargues de Barcelona va ser, però, única i especialment diferent.
Per primera vegada, RitmeNatura visitava una escola en cap de setmana i no per a parlar als alumnes. L’Associació de Famílies de l’escola Arc Iris va ser qui coordinava aquesta trobada amb l’objectiu de implicar a tota la comunitat educativa en un projecte de ciència ciutadana: alumnes, professorat i famílies. El resultat va ser meravellós, una vintena de pares i mares (alguns provinents d’altres escoles de la zona) i un bon grapat de quitxalla agrupats per a ajudar en l’estudi dels efectes del canvi climàtic sobre la flora i fauna que els rodeja.