Com cada any, la secció Biologia i Societat de la Societat Catalana de Biologia (SCB), amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, va organitzar una Jornada de Santa Llúcia per a acostar el coneixement científic actualitzat al públic general, tant acadèmic com no acadèmic. Entre xerrades sobre contaminació de l’aigua, ecosistemes marins i economia circular, l’observatori ciutadà RitmeNatura ha donat a conèixer com la ciència ciutadana pot contribuir a combatre el canvi climàtic. La jornada es va celebrar ahir, 22 de desembre, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
El 2022 ha estat l’Any Internacional de les Ciències Bàsiques per al Desenvolupament Sostenible i, per aquest motiu, enguany el diàleg científic de la jornada ha girat entorn a l’assoliment d’alguns dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS). En aquest sentit, la presentació de RitmeNatura ha estat vinculada al tretzè ODS: acció climàtica.
El tret de sortida de la jornada ha estat a càrrec de la doctora Carolina Donat de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), qui ha explicat en tot detall l’impacte de la contaminació de l’aigua en la salut. Centrant-se en quins són els principals productes químics que podem trobar en l’aigua que bevem i consumim a la ciutat de Barcelona, la doctora Donat ha explicat quina és la quantitat que se’n troba, quin és el límit establert per la legalitat sobre salut pública i quins són els procediments que segueixen les depuradores d’aigües per tal d’evitar la seva presència. Un cop establerts aquests punts i havent demostrat que l’efectivitat de filtratge de l’aigua que ens arriba per l’aixeta no és total, la companya de l’ISGlobal ha relatat quins efectes poden tenir tots aquests contaminants sobre la nostra salut. Tot vinculat al sisè ODS: aigua neta i sanejament.
Tot seguit, el doctor Sergi Vinardell del grup Resource Recovery and Environmental Management (R2EM) de Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha explicat els conceptes de anàlisi de costos, anàlisi de cicle de vida i economia circular en l’àmbit de tractaments enfocats a disminuir l’impacte ambiental. Farcida de conceptes tècnics d’enginyeria, la presentació del doctor Vinardell ens ha obert els ulls envers una idea tant actual com l’economia circular i ens ha explicat la importància d’aquesta per optimitzar els processos industrials. Aquesta segona xerrada ha girat entorn del dotzè ODS: producció i consum responsables.
El tercer torn ha estat el de RitmeNatura. El tècnic de comunicació de l’observatori, Gerard Gaya, ha començat introduint l’ODS d’acció climàtica i els seus tres objectius principals: enfortir la resiliència i la capacitat d’adaptació, incorporar mesures polítiques i millorar l’educació i sensibilització. En aquests instants inicials, Gerard ha fet èmfasi sobre la bidireccionalitat de la ciència ciutadana entre la societat i els equips científics que la conformen i en com els seus estudis poden repercutir en primera instància sobre la política, en segona sobre les lleis i, en última instància, sobre la natura i el canvi cimàtic. Posteriorment, el tècnic de RitmeNatura ha introduït conceptes tan importants com la fenologia i el canvi climàtic, ha relatat com els diversos projectes de ciència ciutadana del CREAF ajuden a combatre el canvi climàtic i ha acabat per resumir els passos de com participar en l’observatori ciutadà RitmeNatura.
Ha tancat la jornada de Santa Llúcia el doctor Josep Lloret de l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona (UdG) explicant els ecosistemes marins i la seva influència en la salut humana. Després de presentar amb entusiasme la importància de la biodiversitat marina i les comunitats que conformen, el doctor Lloret ha detallat els punts positius i negatius de l’activitat humana envers aquests ambients. Ha repassat interaccions tan diverses com la explotació pesquera, el submarinisme o el turisme i ha explicat l’excel·lent recerca del seu grup. Aquesta darrera presentació ha girat entorn del catorzè ODS: vida submarina.
La jornada de Santa Llúcia ha servit per a apropar tots aquests coneixements científics a un públic molt ampli, ja que entre els assistents hi havia des d’altres investigadors en la matèria fins a ciutadans i ciutadanes sense gairebé cap coneixement científic previ. Això ha permès uns torns de preguntes i debats molt rics desprès de cada presentació i al final de la sessió conjunta.
La participació de RitmeNatura en aquesta jornada s’engloba dins dels projectes FenoAula i Barcelona Reconnecta, els quals compten amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i el Pla d’Acció contra l’Emergència Climàtica 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, respectivament.