Des de l’inici de la urbanització global, l’acadèmia s’han centrat en entendre com afecten les ciutats al comportament dels seus ciutadans i com s’han de dissenyar els seus espais per a ajustar-se a les diferents funcions. L’aparició de la ciència urbana és recent, però moltes de les seves preguntes fonamentals romanen parcialment sense resposta. Les ciutats s’entenen millor com un conjunt complex de sistemes adaptatius complexos, sovint amb objectius competitius: «les ciutats no són jocs de sumar zero», en paraules de Bettencourt.
Estudiada clàssicament en diferents disciplines (física social, economia urbana, investigació del transport, planificació urbana i regional i geografia humana, entre d’altres), el concepte de ciència urbana posa la interdisciplinarietat al centre: reunir estudis i estudiosos de diverses disciplines és fonamental perquè la ciència urbana progressi.
Amb aquesta complexa i reflexiva introducció presenta la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) la jornada Data Science for/in Barcelona (DS4BCN), un workshop anual que pretén crear un espai de diàleg entre institucions i projectes que posin el focus en la ciutat de Barcelona. En la seva segona edició, realitzada ahir a la seu de la UOC a la ciutat comtal, els organitzadors van convidar a l’observatori RitmeNatura del CREAF i a la xarxa Fenocat del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per presentar el seu projecte Barcelona Reconnecta, el qual també compta amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el finançament del Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica 2030 de l’Ajuntament de la capital catalana.
Per tal de realitzar aquesta esperada presentació, hi ha assistit el tècnic de comunicació de RitmeNatura Gerard Gaya i la climatòloga del FenoCat Montserrat Busto, els quals han estat els últims d’intervenir dins del segon bloc, dedicat a «Salut i qualitat de l’aire».
Durant la presentació de Barcelona Reconnecta s’han introduït conceptes importants com la ciència ciutadana o la fenologia, s’han presentat i diferenciat la xarxa FenoCat i l’observatori RitmeNatura i s’ha detallat quina ha estat l’activitat desenvolupada durant el projecte BCN Reconnecta i seus primers resultats preliminars. Posteriorment, Gaya i Busto han format part d’una taula rodona sobre ciència ciutadana amb la resta dels membres del seu bloc: Jan Mateu del Barcelona Supercomputing Center, John Palmer de la Universitat Pompeu Fabra i Isabel Ruiz-Mallén de la pròpia Universitat Oberta de Catalunya.
El públic assistent ha quedat molt interessat en les iniciatives d’observació fenològica desenvolupades pel CREAF i l’SMC, qüestionant-se idees com si la fenologia de totes les espècies es veu igualment afectada pel canvi climàtic o com es gestionen les dades recollides a iNaturalist. L’observatori RitmeNatura fa una valoració molt positiva de la seva participació en aquesta jornada, havent pogut crear vincles amb persones i iniciatives que desconeixia, i espera poder seguir col·laborant-hi en un futur.