L’Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona (BIST), creat al 2015, és una institució de cooperació científica i investigació multidisciplinària que engloba 7 centres d’excel·lència en recerca de Catalunya. Les diverses comissions de la seva comunitat es troben anualment per compartir les tasques realitzades i els objectius de futur, així com per a conèixer-se millor i aprendre noves maneres de fer ciència. Enguany, en la línia d’aquest últim propòsit, l’equip del grup organitzador BIST Core es va proposar donar visibilitat a un projecte de ciència ciutadana engrescador que pogués explicar la seva manera de treballar.
En aquest sentit, van fixar-se en els diversos projectes del CREAF i van decidir convidar a l’observatori ciutadà RitmeNatura a realitzar un taller divulgatiu teòrico-pràctic per a obrir la seva jornada. Aquesta, duta a terme durant el dia d’ahir al preciós espai de Món St. Benet, va comptar amb més de 60 assistents.
El tècnic de comunicació Gerard Gaya i la coordinadora de RitmeNatura, Ester Prat, van explicar al públic la importància de la ciència ciutadana, i més concretament del seguiment fenològic, com a eina d’estudi de les conseqüències del canvi climàtic. Per tal d’argumentar-ho, es va presentar la feina feta durant l’observatori els darrers anys i es va convidar a tothom a sumar-hi el seu granet d’arena. Com sol ser habitual en aquest tipus de tallers, la sessió va concloure amb una part pràctica a l’entorn natural més proper per tal de practicar l’observació fenològica amb l’aplicació iNaturalist.
Tot i haver sofert les temperatures rècord del pic màxim de la onada de calor dels darrers dies, la jornada ha estat tot un èxit i el taller ha deixat molt bon sabor de boca. Així ho expressava Zoila Babot, cap de comunicació del BIST i organitzadora principal de la jornada: «Tothom està molt content de com ha anat el taller, ha afavorit que hi hagi un molt bon humor general. Em sembla que repetirem alguna activitat de ciència d’aquest estil també en edicions posteriors. L’objectiu d’aquestes trobades és explicar-nos els uns als altres la feina feta i les aspiracions de futur, però també conèixer-nos tots més, passar-ho bé i aprendre molt d’activitats com la de RitmeNatura i d’espais com el de Món Sant Benet».