Terrassa s’omple de coneixement naturalista i fenològic amb el tercer Bioblitz de Vallparadís

La mestra Teresa Garcia de l'associació Alexandre Gal·lí i el tècnic de comunicació de l'observatori ciutadà RitmeNatura, Gerard Gaya, han fet la introducció i presentació als assistents a la tercera edició del Bioblitz del parc de Vallparadís. Font: Sabina Bianchi
La mestra Teresa Garcia de l'associació Alexandre Gal·lí i el tècnic de comunicació de l'observatori ciutadà RitmeNatura, Gerard Gaya, han fet la introducció i presentació als assistents a la tercera edició del Bioblitz del parc de Vallparadís. Font: Sabina Bianchi

L’associació de mestres Alexandre Gal·lí de Terrassa organitza, juntament amb l’institut Ègara i l’observatori ciutadà RitmeNatura, un parell de Bioblitz a l’any per tal de donar a conèixer la biodiversitat de Vallparadís, el parc urbà més gran de Catalunya. Aquesta iniciativa, engegada el novembre de 2021 amb la primera edició de tardor i continuada el juny de 2022 amb la primera edició primaveral, aplega a un bon grup de terrassencs i terrassenques al voltant de la natura de la seva localitat.

La tercera edició, desenvolupada dissabte passat, ha acumulat una trentena d’assistents i ha permès recopilar informació fenològica molt valuosa. De la mateixa manera que havia passat en edicions anteriors, els diferents itineraris biològics pels torrents de les Bruixes i el Monner han comptat amb la impagable experiència de tot un seguit d’experts en la matèria: l’entomòleg Eduard Vives, la botànica Sabina Bianchi, el catedràtic en ciències naturals Àngel M. Hernández, el naturalista i fotògraf Antoni Comellas, el naturalista Miguel Vives i el biòleg ambiental Gerard Gaya. Tots ells han acompanyat al públic en diversos grups per tal d’explicar la preciosa diversitat d’arbres, plantes, ocells, insectes, etc. que engloba el parc de Vallparadís.

El tret de sortida d’aquesta intrèpida jornada s’ha tornat a donar al castell de Cartoixa, on s’ha donat la benvinguda i s’ha explicat en què consisteix l’observatori ciutadà RitmeNatura i com participar-hi activament, no només durant el Bioblitz sinó sempre que es vulgui observar la natura mentre es fan aportacions a la ciència. En aquest sentit, s’ha comptat novament amb la col·laboració de l’alumnat de l’institut Ègara, el qual ha ajudat a resoldre les dificultats tecnològiques d’alguns dels assistents.

Assistents i organitzadors de la tercera edició del Bioblitz de Vallparadís. Font: Antoni Poch
Assistents i organitzadors de la tercera edició del Bioblitz de Vallparadís. Font: Antoni Poch

Les entitats organitzadores han tornat a situar una carpa informativa de la jornada a la confluència entre els dos torrents on es feien els itineraris, per tal d’exposar-hi diversos llibres sobre ciències naturals i per donar la oportunitat a petits i grans de poder observar insectes i d’altres minúscules formes de vida a través de diverses lupes binoculars. Ni tan sols la tant esperada pluja ha pogut parar l’inici dels itineraris, desenvolupant-se entre impermeables, paraigües i aprenentatges naturalistes.

Més tard, la previsió meteorològica sí que ha acabat per fer la guitza al esdeveniment i només s’ha pogut gaudir d’un dels 2 torns d’itineraris previstos. De tota manera, la sensació general ha estat de satisfacció, tant de les entitats organitzadores com de les persones que s’hi han aplegat, i d’entusiasme per poder seguir desenvolupant aquestes jornades més endavant.

L'aigua no atura la ciència ciutadana

Tot i les inclemències del temps, la tercera edició del Bioblitz del parc de Vallparadís de Terrassa ha repercutit en la obtenció de 60 observacions fenològiques de 38 espècies diferents. Uns resultats interessants per a RitmeNatura, que per sobre de tot veu com creix l’interès de la gent en la seva iniciativa. Prova d’això n’és la demanada de més activitats com aquestes a la capital del Vallès Occidental. De fet, dels Bioblitzs de Vallparadís n’han sorgit alguns dels voluntaris i voluntàries més actius de l’observatori, establint Terrassa com una de les principals sentinelles fenològiques de Catalunya.

Mapa de les observacions rebudes durant la tercera edició del Bioblitz del parc de Vallparadís. Font: iNaturalist
Mapa de les observacions rebudes durant la tercera edició del Bioblitz del parc de Vallparadís. Font: iNaturalist

Un altre fet que s’ha repetit en les diverses edicions d’aquest Bioblitz és l’interès que desperta en la televisió local TerrassaDigital:

Aquesta activitat s’ha realitzat en el context del projecte FenoAula, el qual compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

altres notícies

El projecte FenoRural és la iniciativa de ciència cituadana que estarà duent a terme l'observatori RitmeNatura fins al juny de 2026 gràcies a la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i Tecnologia (FECYT). Font: Àngela Llop

Comença el projecte FenoRural!

Durant els darrers anys, l’arribada del mes de juliol a l’observatori RitmeNatura ha estat sinònim d’arrancada de noves iniciatives i projectes. Molts d’ells, la majoria,

Leer más »