Els mestres de Terrassa organitzen una jornada per conèixer la biodiversitat del parc de Vallparadís i el projecte RitmeNatura

Foto de grup de tots els participants al Bioblitz de Vallparadís de la tardor de 2021. Font: Associació de mestres Alexandre Galí.
Foto de grup de tots els participants al Bioblitz de Vallparadís de la tardor de 2021. Font: Associació de mestres Alexandre Galí.

L’associació de mestres Alexandre Galí, juntament amb l’Institut Ègara i el projecte RitmeNatura, ha organitzat un Bioblitz a Terrassa. La jornada, desenvolupada durant el matí del dissabte 20 de novembre, ha permès a desenes de veïns de la capital vallesana conèixer la biodiversitat del parc de Vallparadís i el projecte RitmeNatura, al qual han anat pujant observacions fenològiques de l’entorn. Es preveu que aquesta jornada no hagi estat una col·laboració aïllada entre aquestes entitats i repeteixi la iniciativa a la primavera.

Sempre és interessant aprendre sobre la biodiversitat que engloben els paisatges que ens rodegen, però si és de la mà d’experts en la matèria i, a més, s’engloba dins d’un projecte participatiu de ciència ciutadana, encara més. Això devien estar pensant els engrescats mestres de l’Associació Alexandre Galí de Terrassa quan es van decidir a organitzar la jornada Bioblitz a Vallparadís durant aquesta tardor. Una proposta d’èxit que ha reunit a desenes de persones, majoritàriament famílies, amb ganes de conèixer quines plantes i animals habiten aquest pulmó verd de la capital vallesana i aportar-ne dades fenològiques a la comunitat científica del projecte RitmeNatura.

Tot s’ha desenvolupat durant el matí del dissabte 20 de novembre i ha començat al claustre del castell Cartoixa, on Antoni Poch, coordinador de la jornada, i Gerard Gaya, representant del projecte RitmeNatura, han donat la benvinguda als més de 40 assistents a la jornada, han remarcat la importància de la ciència ciutadana en l’estudi del canvi climàtic i han donat instruccions de com pujar observacions a RitmeNatura. Poc després, ha arribat el moment de la veritat: els experts locals en biodiversitat Antoni Comellas i Àngel Hernández han guiat a tothom a través de dos itineraris botànics pel parc de Vallparadís, explicant detalls sobre les espècies que anaven trobant i invitant als presents a pujar-ne observacions fenològiques.

Un dels grups que ha format el Bioblitz, dirigit per Àngel Hernández, observa diverses espècies del parc de Vallparadís. Font: Associació de mestres Alexandre Galí.
Un dels grups que ha format el Bioblitz, dirigit per Àngel Hernández, observa diverses espècies del parc de Vallparadís. Font: Associació de mestres Alexandre Galí.

Aquests circuits han tingut com a punt d’inici i final una carpa situada en la confluència entre el Torrent de les Bruixes i el Monner, on es trobaven diverses persones voluntàries de l’organització. Aquestes repartien material de treball de camp i donaven la possibilitat a tothom a mirar diversos insectes a través de lupes binoculars, fet que ha despertat passions entre els més petits. A més, el desplegament d’una petita mostra de guies naturalistes ha permès al públic consultar tot tipus d’informació biològica sobre Terrassa i el parc de Vallparadís.

Els resultats de la jornada es podrien resumir en les més de 70 observacions fenològiques que s’han pujat a RitmeNatura, però seria una gran simplificació. El veritable èxit de la iniciativa ha estat l’entusiasme naturalista mostrat per tots els assistents, acompanyat de la seva introducció en el món de la fenologia i, més concretament, en el projecte RitmeNatura. Tant és així, que les entitats organitzadores ja han deixat entreveure que aquesta jornada no serà un esdeveniment aïllat, sinó que la seva col·laboració es prolongarà a través de la participació de RitmeNatura en les “tardes temàtiques” de l’Associació de mestres Alexandre Galí i la possibilitat d’organitzar un segon Bioblitz a Terrassa a la primavera.

Un petit naturalista assistent a la jornada completa la seva llibreta de camp amb les indicacions dels experts. Font: Gerard Gaya
Un petit naturalista assistent a la jornada completa la seva llibreta de camp amb les indicacions dels experts. Font: Gerard Gaya

La participació de RitmeNatura en aquesta activitat s’engloba dins del projecte FenoTwin, el qual compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Podeu veure un petit resum de la jornada al següent fil de Twitter:

altres notícies