Es repeteix l’èxit del BioBlitz de Vallparadís amb els mestres de Terrassa i RitmeNatura

Participants del BioBlitz primaveral del parc de Vallparadís. Font: Associació de mestres Alexandre Gal·lí
Participants del BioBlitz primaveral del parc de Vallparadís. Font: Associació de mestres Alexandre Gal·lí

El novembre passat l’associació de mestres Alexandre Gal·lí, juntament amb l’institut Ègara i el projecte RitmeNatura, va organitzar la primera edició del BioBlitz del parc de Vallparadís de Terrassa. S’hi van aplegar una quarantena d’assistents i es van obtenir més de 70 observacions fenològiques. Vist l’èxit aconseguit, els organitzadors van decidir tornar a organitzar la jornada de cara a la primavera i, per una vegada, les segones parts sí que han estat bones. La segona edició d’aquest BioBlitz, realitzada el passat dissabte 11 de juny, ha tornat a generar una gran expectació a la capital del Vallès Occidental, ha comptat amb més de 30 assistents i ha recollit una cinquantena d’observacions fenològiques.

De la mateixa manera que en l’edició de tardor, l’activitat ha comptat amb la col·laboració de diversos experts locals que han anat guiant els intrèpids naturalistes presents per tres itineraris diferents del parc. Els assistents, principalment pertanyents a un públic familiar, han pogut aprendre molt sobre les plantes i animals del seu entorn natural més proper i participar activament del seu coneixement formulant dubtes i debats molt interessants i aportant dades a un projecte de ciència ciutadana com és RitmeNatura.

La jornada ha tornat a donar el tret de sortida des d’un punt culturalment i arquitectònica molt simbòlic: el castell de Cartoixa. L’Antoni Poch, coordinador de la jornada i president de l’associació Alexandre Gal·lí, i Gerard Gaya, tècnic de comunicació de l’observatori ciutadà RitmeNatura, han donat la benvinguda als assistents i han remarcat la importància de la ciència ciutadana en l’estudi del canvi climàtic, tot donant instruccions tècniques de com participar en la nostra iniciativa ciutadana sobre fenologia. En aquest sentit, han comptat amb la col·laboració de l’alumnat de l’institut Ègara, el qual ha ajudat als més despistats tecnològicament a poder realitzar les seves observacions fenològiques correctament.

Cartell de la segona edició del BioBlitz del parc de Vallparadís de Terrassa. Font: Gerard Gaya
Cartell de la segona edició del BioBlitz del parc de Vallparadís de Terrassa. Font: Gerard Gaya

Poc després s’han començat els circuits guiats pels diferents experts locals, els quals han tingut com a punt d’inici i final una carpa informativa situada a la confluència entre el Torrent de les Bruixes i el Monner, on es trobaven diverses persones voluntàries de l’organització. Aquestes han repartit material de treball de camp i tot tipus de fulletons i llibres divulgatius. També s’ha ofert la possibilitat novament de mirar diverses espècies d’insectes a través de lupes binoculars, repetint la paradeta de l’edició anterior. Tota la jornada s’ha desenvolupat en un ambient molt distès, respirant-se unes ganes increïbles d’aprendre i tornar a casa amb la motxilla plena de nous coneixements naturalistes.

Per al projecte RitmeNatura, els resultats de la jornada es resumeixen en 44 observacions fenològiques de 25 espècies diferents. D’entre aquestes destaca el registre de dos espècies d’ocells i una espècie de papallona. Tot i això, el veritable èxit de la jornada prové de l’interès en la biodiversitat de Terrassa que s’ha generat entre els assistents, especialment en els més joves. Novament, els organitzadors han deixat la porta ben oberta a repetir aquesta iniciativa més endavant, ja sigui durant l’etapa de caiguda de fulles a la tardor o durant la sortida de les flors a la primavera.

Els experts locals de Terrassa han estat la clau per a poder fer els itineraris de la segona edició del BioBlitz del parc de Vallparadís. Font: Gerard Gaya
Els experts locals de Terrassa han estat la clau per a poder fer els itineraris de la segona edició del BioBlitz del parc de Vallparadís. Font: Gerard Gaya

La participació de RitmeNatura en aquesta activitat s’engloba dins del projecte FenoTwin, el qual compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

La televisió de Terrassa ha tornat a estar present durant la jornada i n’ha gravat un reportatge de vídeo:

altres notícies