El cicle #ArtScience23 realitzat als jardins de la Fundació Julio Muñoz Ramonet de Barcelona ha permès a l’equip de RitmeNatura explicar i mostrar, al llarg de les diverses estacions de l’any, com passa el temps a la natura. Després de veure les espècies vegetals florides a la primavera, donar la benvinguda a l’estiu i celebrar l’equinocci de tardor en aquests jardins senyorials situats al cor del districte de Sarrià – Sant Gervasi, dissabte passat s’hi va realitzar la quarta i última sessió de l’observatori ciutadà de la fenologia en el marc de la seva col·laboració en aquest cicle d’activitats.
Aquesta vegada, l’activitat estava dedicada a l’hivern i a la caiguda de fulles dels arbres caducifolis, associada a aquesta estació de l’any. La desena d’assistents a l’activitat ha pogut observar en primera persona com han canviat algunes de les plantes caducifòlies dels jardins, com els til·lers, el lledoner, els aurons, el castanyer d’Índia o la figuera, entre d’altres exemples. A més, han après a observar aquests canvis fenològics amb la plataforma iNaturalist, per tal de poder notificar-los a l’observatori RitmeNatura i ampliar el seu coneixement de l’entorn. Com ja havia passat en la resta de tallers, aquesta part pràctica ha estat precedida per la explicació, per part del tècnic de comunicació Gerard Gaya i la coordinadora de l’observatori Ester Prat, de conceptes tan importants com la ciència ciutadana, la fenologia, el clima i la meteorologia.
Aquest últim taller de RitmeNatura al cicle #ArtScience23 dels jardins Júlio Muñoz Ramonet de Barcelona també ha servit per a que l’equip de l’observatori pogués fer un darrer cop d’ull a la biodiversitat d’aquest entorn natural, amb l’objectiu de completar les fitxes identificatives que han estat desenvolupant al llarg de les diverses sessions realitzades. Finalment, l’equip de RitmeNatura ha estat capaç d’identificar un total de 59 espècies vegetals als jardins, sent conscients de que no es tracta ni molt menys d’un inventari exhaustiu de la biodiversitat vegetal de l’espai, ja que els tècnics de l’observatori s’han centrat en identificar les espècies d’arbres, arbusts i grans herbes, deixant de banda petites espècies herbàcies no perennes. A més, aquesta fitxa queda subjecta a possibles modificacions, ja sigui per a afegir-hi, treure-hi o modificar-hi espècies que s’han identificat durant aquest cicle d’activitats.
Les fitxes identificatives finals són les següents:
L’observatori ciutadà RitmeNatura vol agrair a la Fundació Júlio Muñoz Ramonet i a l’equip de divulgació ambiental de La Mandarina de Newton la seva confiança per a desenvolupar aquesta sèrie de 4 tallers divulgatius sobre fenologia, ciència ciutadana i clima en el marc del cicle d’activitats #ArtScience23 i es posa a disposició d’aquestes i altres entitats naturalistes de cara a futures col·laboracions.
Recull d’algunes de les millors imatges del quart i últim taller RitmeNatura als jardins Julio Muñoz Ramonet en el context del seu cicle d’activitats #ArtScience23: