Diaris, ràdios i televisions pendents de la floració avançada detectada pel voluntariat de RitmeNatura

El director del CREAF, Joan Pino, ha atès als programes TotEsMou i PlantaBaixa de TV3 per a parlar de la floració avançada. Font: Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
El director del CREAF, Joan Pino, ha atès als programes TotEsMou i PlantaBaixa de TV3 per a parlar de la floració avançada. Font: Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

El canvi climàtic ha provocat, provoca i seguirà provocant alteracions fenològiques. La primavera i la seva floració s’avancen i això està provocant cada cop més expectació mediàtica pel fet de que tothom pot observar-ho al seu entorn natural més proper. Fa menys d’una setmana informàvem de l’avançament a Catalunya de flors, processionària i mosquits degut a l’hivern càlid que estem vivint. Aquesta informació no ha passat desapercebuda i ha tingut un fort impacte en els mitjans de comunicació.

Multitud de mitjans digitals com La Vanguardia, Nació Digital, La República (amb una notícia paral·lela citant el CREAF al titular), Público.es, Crónica Global, MónPlaneta, MónSostenible, NoticiasDe, Territori Rural, Arrels, Catalan News i agències com EFE o EuropaPress s’han fet ressò de la notícia sorgida arran de diverses observacions fenològiques del voluntariat de RitmeNatura.

A més, la notícia ha traspassat la premsa escrita i ha arribat també al món de la ràdio, explicant-se en mitjans com Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, Llagostera Ràdio i Ràdio Balaguer. De fet, les dues primeres, considerades les principals emissores informatives del territori català, van estar emetent la notícia recurrentment al llarg del passat dimecres 4 de gener. A continuació podeu escoltar l’exemple d’una d’aquestes emissions on el tècnic de comunicació de RitmeNatura, Gerard Gaya, explica les troballes del voluntariat de l’observatori. Podeu trobar-la a partir del minut 9.30:

El mateix Gerard Gaya va concedir una àmplia entrevista sobre aquest tema al programa radiofònic Arran de Mar, emès simultàniament per diverses emissores locals de Catalunya. Podeu recuperar-la aquí:

Com no podia ser d’una altra manera, la notícia de l’avançament floral també ha arribat a la televisió. La cadena amb més audiència a Catalunya, TV3, ha mostrat interès per la informació fenològica obtinguda per l’observatori ciutadà RitmeNatura. Primerament va fer-ho a través del programa TotEsMou, el qual s’emet en la millor franja horària del matí. El director del CREAF i assessor científic de RitmeNatura, Joan Pino, li explicava fa una setmana al periodista Pere Renom per què és tan extraordinari que floreixin els rosers abans d’hora i quines conseqüències pot tenir.

«La floració dels rosers al gener no és tan estranya en regions costaneres perquè és deguda a un hivern notablement suau, però sí que és menys habitual que això passi en zones més interiors on el fred arriba abans i és més intens. Això s’està produint a la GarrotxaOsonael Ripollès, per exemple. Tampoc és habitual que les floracions portin tant de temps fent-se com per a que ja hi hagi gavarrons, és a dir, fruits del roser» explicava el Pino, catedràtic en ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Preguntat per les conseqüències ecològiques d’aquest avançament, el Joan relatava: «Cada cop aquest avançament pot ser més freqüent. Les conseqüències són l’allargament dels períodes vegetatius de les plantes (temporades en què la planta està activa) i un major consum d’aigua per part d’aquestes espècies en un context on cada cop tenim menys aigua. A més, aquests canvis poden no produir-se igual en tots els organismes, de manera que les flors de les plantes surtin desacoblades amb els insectes que les han de pol·linitzar».

El Joan va explicar la importància d’iniciatives ciutadanes de recollida de dades fenològiques com el FenoCat o el propi observatori RitmeNatura i va finalitzar la seva intervenció explicant com s’hi poden adaptar els conreus per no perdre la producció agrària. Recupereu tot el reportatge a continuació:

Divendres passat, TV3 tornava a trucar a la porta de l’observatori RitmeNatura interessat pel tema de l’avançament fenològic. En aquest cas, era el programa PlantaBaixa, emès en la millor franja horària cada tarda. Novament, el Joan Pino seria l’encarregat d’atendre la petició del mitjà i fer front a les preguntes del periodista, que en aquest cas era Dani Sánchez. Aquest va fer una introducció sobre l’avançament de la processionària, detectat pel voluntariat d’AlertaForestal, i del mosquit tigre, localitzat a Barcelona per part del voluntariat de MosquitoAlert, ambdós projectes de ciència ciutadana també coordinats pel CREAF.

«La floració de moltes plantes depèn de la temperatura i aquest hivern ha estat inusualment suau i les ha confós. A les flors ja es comencen a notar els efectes d’alguna nit freda que ha fet que els pètals no acabin d’estar bé, estan cremats. » explicava Pino.

Davant la pregunta de què passarà quan arribin les temperatures més fredes d’aquests dies, l’assessor científic de l’observatori RitmeNatura ho té clar: «Passarà el que passa també amb els fruiters; es cremen les flors i molts dels fruits s’avorten i no arriben a desenvolupar-se. En aquests casos la planta ha d’esperar un altre moment per a florir i fructificar».

El director del CREAF ha acabat resolent la pregunta del periodista sobre si les plantes poden anar florint i fructificant indefinidament. Podeu recuperar el reportatge complet a continuació:  

Animem al voluntariat de l’observatori  ciutadà RitmeNatura a seguir atent els canvis fenològics que es poden anar produint les pròximes setmanes davant l’exposició de les flors avançades a les possibles glaçades de gener i febrer. Sumar observacions fenològiques del nostre entorn natural és ben senzill. Si no sabeu com fer-ho amb RitmeNatura, consulteu la pàgina web de participació de l’observatori.

La intervenció de RitmeNatura en tots aquests mitjans de comunicació és possible gràcies als projectes FenoAula i Barcelona Reconnecta, els quals compten amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i el Pla Clima de l’Ajuntament de Barcelona, respectivament.

altres notícies