Fort impacte mediàtic de les segones floracions i els primers resultats de Barcelona Reconnecta

La nota de premsa de l'observatori RitmeNatura sobre les floracions, brostades i fructificacions fora d'època i els primers resultats del projecte Barcelona Reconnecta ha tingut força impacte entre els mitjans de comunicació. Font: Àngela Llop i diversos mitjans.
La nota de premsa de l'observatori RitmeNatura sobre les floracions, brostades i fructificacions fora d'època i els primers resultats del projecte Barcelona Reconnecta ha tingut força impacte entre els mitjans de comunicació. Font: Àngela Llop i diversos mitjans.

Fa 10 dies publicàvem que plantes d’arreu de Catalunya estan tornant a florir, brotar i fructificar a la tardor degut a la calor dels darrers mesos, una nota de premsa que anava acompanyada dels primers resultats del projecte Barcelona Reconnecta de l’observatori RitmeNatura: la realització d’una vintena de tallers divulgatius, la creació d’un navegador específic de mapes de la ciutat comtal i la recol·lecció de més de 2.000 observacions fenològiques de més de 500 espècies diferents a la capital catalana. La resposta dels mitjans de comunicació davant d’aquesta informació ha estat aclaparadora: ràdios, televisions i premsa digital s’ha fet ressò dels esdeveniments fenològics anòmals d’aquesta tardor a Catalunya i la publicació dels primers productes del darrer projecte de l’observatori RitmeNatura.

Per ser més exactes i precisos, aquesta informació ha estat publicada en mitjans tan importants com La Vanguardia, La Razón, Nació DigitalEl Punt AvuiRadio Televisión EspañolaLa Mañana, així com en agències de notícies com EuropaPress.

També s’han fet ressò de la notícia diversos mitjans regionals i locals com El9Nou, Regió7, Betevé, Les Vegueries, Revista Baix Empordà, Diari de Barcelona, MónPlanetaLlobregat Digital. Com no podia ser d’una altra manera, també han compartit la publicació les tres entitats implicades en la coordinació del projecte Barcelona Reconnecta: el CREAF, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

També ha hagut un fort impacte de la notícia a les xarxes socials, especialment a X (antigament Twitter). Aquí fins i tot el perfil de la Generalitat de Catalunya, amb més de 276.000 seguidors, ho ha compartit:

"Les plantes estan vivint una segona primavera"

Ester Prat, coordinadora de l’observatori RitmeNatura, va passar pels micròfons del programa El Cafè de la Ràdio de Ràdio Sabadell per a parlar sobre la tardor fenològicament anòmala i els primers resultats de Barcelona Reconnecta. «No és la primera vegada que registrem una situació anòmala com aquesta. L’any passat ja hi va haver algunes observacions que anaven en aquesta línia de segones floracions i fructificacions. Amb l’augment de temperatures que estem tenint els últims anys a la tardor, aquests fenòmens s’estan començant a donar de manera més generalitzada» arrencava a parlar l’Ester.

«Les plantes reaccionen a la calor de la tardor, especialment si ha estat precedida per un període de fred, ja que creuen que tornen a estar amb les condicions idònies per florir i treure fulles de la primavera. Aquesta despesa energètica realitzada serà inútil perquè amb l’arribada del fred, les noves estructures (flors, fruits, etc.) seran inviables. Això el que provocarà és que la producció de flors i fruits de la pròxima primavera sigui menor, un fet especialment rellevant en el camp de l’agricultura, és a dir, en aquelles espècies de producció agrària» continuava explicant la coordinadora de RitmeNatura.

Ester Prat, coordinadora de RitmeNatura, en un taller de l'observatori la primavera passada a Barcelona. Font: Dídac Roger
Ester Prat, coordinadora de RitmeNatura, en un taller de l'observatori la primavera passada a Barcelona. Font: Dídac Roger

L’Ester Prat ha acabat la seva intervenció explicant amb més detall quines conseqüències creu que poden tenir aquests canvis fenològics en l’agricultura, la biodiversitat autòctona i els paisatges de Catalunya. Recupereu l’entrevista completa aquí.

"Els comportaments rars de vegetals i animals són conseqüència directa del canvi climàtic"

Un altre mitjà de comunicació que ha volgut parlar amb l’equip investigador que hi ha al darrere de Barcelona Reconnecta ha estat El9Nou, dedicant l’entrevista de la contraportada del diari del Vallès Oriental a Jordi Cunillera, responsable de la Unitat de Canvi Climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya. «Informar del canvi climàtic només amb dades meteorològiques, com augments de temperatura o diferències de precipitació, és massa críptic perquè arribi el missatge a tothom. Cal ensenyar indicadors que fan que la gent se n’adoni al seu dia a dia. Dir que en 30 anys la temperatura augmentarà en dos graus és difícil d’apreciar. Però parlar sobre el fet que els arbres floreixen abans o que a la tardor les fulles cauen més tard o que s’estan veient segones floracions… tot això són coses que toquen directament a tothom» relata el Jordi.

Jordi Cunillera, responsable de la Unitat de Canvi Climàtic de l'SMC, en una sessió fotogràfica per a l'entrevista a El9Nou. Font: Griselda Escrigas, El9Nou
Jordi Cunillera, responsable de la Unitat de Canvi Climàtic de l'SMC, en una sessió fotogràfica per a l'entrevista a El9Nou. Font: Griselda Escrigas, El9Nou

«Fa 30 anys no sospitàvem que estigués passant res amb el clima. Nosaltres, com a Servei Meteorològic de Catalunya, vam crear un equip específic de canvi climàtic entre el 2006 i el 2007, sobretot arran de la sequera tan gran d’aquells anys. El llavors Departament de Medi Ambient va demanar al SMC que ho havia d’estudiar i que havia d’informar al govern de cap a on podia evolucionar» explica en Cunillera a la periodista de El9Nou. «Fa 30 anys no se’n parlava, però ara fa 15 o 20 anys que es va veient molt clarament» conclou el Jordi preguntat sobre la situació a l’SMC fa tres dècades, quan ell va començar a treballar en meteorologia.

El Jordi Cunillera acaba l’entrevista, com a bon meteoròleg, explicant la seva previsió sobre precipitacions en forma de pluja o neu per als propers mesos. Recupereu l’entrevista completa aquí.

altres notícies

El projecte FenoRural és la iniciativa de ciència cituadana que estarà duent a terme l'observatori RitmeNatura fins al juny de 2026 gràcies a la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i Tecnologia (FECYT). Font: Àngela Llop

Comença el projecte FenoRural!

Durant els darrers anys, l’arribada del mes de juliol a l’observatori RitmeNatura ha estat sinònim d’arrancada de noves iniciatives i projectes. Molts d’ells, la majoria,

Leer más »