Tens un dron i vols fer observacions fenològiques? T’expliquem com fer-ho!

L'observatori ciutadà RitmeNatura ha creat un protocol d'observació fenològica via dron, com a part del projecte FenoAula. Font: Gerard Gaya
L'observatori ciutadà RitmeNatura ha creat un protocol d'observació fenològica via dron, com a part del projecte FenoAula. Font: Gerard Gaya

Tot i ser principalment educatiu, el projecte FenoAula de l’observatori ciutadà RitmeNatura conté una important vessant d’innovació tecnològica. És per això que, des de la seva creació, un dels objectius ha estat la inclusió de noves vies de recollida de dades fenològiques per a incentivar futurs potencials observadors. Fins a dia d’avui, això només s’havia traduït en una primera prova pilot d’observació fenològica mitjançant drons. Aquesta, però, havia de servir per a molt més.

Tenim el plaer i satisfacció de presentar el protocol FenoAula d’observació fenològica amb drons i el protocol d’anotació o descripció de fotografies paisatgístiques fetes amb dron, els quals s’ha dut a terme a través de la prova pilot anteriorment mencionada i l’anàlisi previ de 270 imatges de paisatges forestals enviades al projecte de ciència ciutadana AlertaForestal del CREAF.

Com podran llegir a continuació, el protocol d’observació fenològica amb drons consta d’unes recomanacions prèvies, l’explicació extensa de com fer un vol fenològic amb drons (a través de la presa d’imatges laterals, zenitals i panoràmiques) i unes recomanacions finals per a qualsevol persona que vulgui participar amb el seu aparell volador no tripulat.

Podeu accedir directament al pdf d’aquest protocol i descarregar-lo aquí.

El segon protocol, el d’anotació o descripció de fotografies paisatgístiques fetes amb dron, també consta d’unes recomanacions prèvies, l’explicació de com pujar observacionscom documentar i relacionar el contingut de les imatges i, finalment, unes altres recomanacions finals per al voluntariat que vulgui participar amb aquesta nova metodologia.

Podeu accedir directament al pdf d’aquest protocol i descarregar-lo aquí.

Com s’ha comentat inicialment, la creació d’aquests protocols  s’ha realitzat en el context del projecte FenoAula, el qual compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Ampliació posterior a la noticia: Aquests protocols d’observació fenològica amb drons han estat validats, ampliats i perfeccionats a través d’una segona volada de dron de l’equip tècnic de l’observatori RitmeNatura.

altres notícies

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Leer más »
Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.

Leer más »