El canvi cromàtic de la tardor i RitmeNatura protagonitzen la secció de ciència del Catalunya Nit

Les fulles de la vinya són un exemple de les moltes que estan canviant de color durant la tardor, fenomen que va protagonitzar la secció de ciència del programa Catalunya Nit d'ahir a Catalunya Ràdio. Font: Àngela Llop
Les fulles de la vinya són un exemple de les moltes que estan canviant de color durant la tardor, fenomen que va protagonitzar la secció de ciència del programa Catalunya Nit d'ahir a Catalunya Ràdio. Font: Àngela Llop

El Catalunya Nit és l’informatiu nocturn de Catalunya Ràdio presentat pel periodista Manel Alías i emès cada nit entre les 22 i les 23h. Els dimarts s’hi realitza una breu secció de ciència presentada per l’Anna Ramon, biòloga i cap de l’equip de comunicació del CREAF. La d’ahir, titulada «Per què les fulles canvien de color a la tardor?» va estar dedicada al procés de senescència que estan vivint les plantes caducifòlies durant aquesta època de l’any, com això modifica la paleta cromàtica de la natura i com s’està veient trastocat pel canvi climàtic. Les principals fonts de referències citades per l’Anna han estat el Servei Meterològic de Catalunya i RitmeNatura. Fins i tot hi ha intervingut fugaçment Gerard Gaya, el tècnic de comunicació de l’observatori.

Teniu la sensació de que enguany a Catalunya encara no hem viscut l’explosió de colors de tardor habituals de mitjans de novembre? Amb aquesta pregunta del Manel s’inicia la secció. La realitat és que, amb el canvi climàtic, la tardor tendeix a anar endarrerida i enguany no ha estat una excepció. «El màxim cromàtic de les fagedes de l’any passat a Catalunya es va donar al voltant del 27 d’octubre. En canvi, enguany encara tenim faigs de color verd.» relata l’Anna amb precisió.

Després d’explicar per què es produeixen els canvis de color de les fulles, l’Anna s’ha centrat en detallar quina és la situació cromàtica actual: «S’ha endarrerit el procés de caiguda de les fulles, però sí que hi ha una nota de color que ara veiem i que abans no tenia». Culmina aquesta explicació el Gerard: «Tot i que a la tardor predominin els colors marró i taronja de la senescència, la paleta de colors augmenta molt amb les flors, ja que hi ha espècies que floreixen a la tardor de manera natural i d’altres que veiem que ho estan tornant a fer quan no haurien degut al canvi climàtic; és el que coneixem com a segones floracions«.

Quines repercussions tenen aquests canvis? És la terra més o menys verda ara que fa 30 anys? Recupera la secció sencera clicant a la següent imatge:

altres notícies