Presentem la xarxa de FenoCentres als primers premis de ciència ciutadana de la Unió Europea

La xarxa de FenoCentres creada l'any 2021 per l'observatori ciutadà RitmeNatura, candidata als premis IMPETUS de ciència ciutadana de la Unió Europea. Font: Pau Guzmán
La xarxa de FenoCentres creada l'any 2021 per l'observatori ciutadà RitmeNatura, candidata als premis IMPETUS de ciència ciutadana de la Unió Europea. Font: Pau Guzmán

El projecte IMPETUS, finançat per la Unió Europea, és una nova iniciativa que busca establir un programa d’innovació en ciència ciutadana per explorar esquemes de finançament innovadors i potenciar-ne el reconeixement. Dona suport a iniciatives de ciència ciutadana a través de convocatòries de subvencions, un programa de suport i mentoria, el desenvolupament d’un panell ciutadà bidireccional, la feina d’inclusió de la ciència ciutadana en la política europea i la creació d’un premi de la Unió Europea per a la ciència ciutadana. En aquest darrer punt és en el que s’ha inclòs RitmeNatura, presentant candidatura a la xarxa educativa de FenoCentres creada l’any 2021.

La ciència ciutadana fa una contribució significativa a una societat civil vibrant, i això, afortunadament, també ho percep un públic cada cop més ampli. En aquest context, la Comissió Europea vol promoure encara més el desenvolupament i subratllar la importància de la ciència ciutadana, sobretot per a la sostenibilitat de la nostra societat. El nou «Premi de la Unió Europea a la ciència ciutadana» s’atorgarà per primera vegada aquest 2023 i és una expressió més d’aquesta preocupació. Aquest guardó anual reconeix iniciatives destacades que posin la recerca, la innovació, el compromís i la creativitat al servei de la societat, apoderant-nos com a persones i enfortint-nos com a comunitat. Busca èxits destacats amb l’objectiu de que puguin continuar i ampliar el seu treball i mostrar-lo a un públic més ampli. De fet, aquesta primera edició consta de 3 categories de premis: èxits destacats, diversitat i projectes innovadors de base.

A la seva pàgina web, l’equip del nou premi de ciència ciutadana de la Unió Europea fa un comunicat: aquesta distinció honrarà, presentarà i donarà suport a projectes dels quals l’impacte social i polític faci avançar cap a una societat pluralista, inclusiva i sostenible a Europa. Dins l’escala territorial de Catalunya, què hi ha més pluralista, inclusiu i sostenible que l’empoderament educatiu que aporta l’observació fenològica realitzada per la xarxa de FenoCentres?

Dins de la candidatura d’aquests premis, per tal de donar a conèixer RitmeNatura i la seva comunitat educativa, l’equip de l’observatori hem preparat el següent vídeo de presentació: 

Des de l’observatori ciutadà RitmeNatura esperem que la Comissió Europea sàpiga posar en valor la tasca de la xarxa de FenoCentres, la qual és pionera en la capacitació de l’alumnat per a aportar a la ciència de l’estudi de com afecta el canvi climàtic a les espècies del seu entorn natural més proper. Amb aquesta iniciativa no només s’ha aconseguit fixar una aportació de dades constant i recurrent en el temps (imprescindible per als estudis fenològics), sinó que s’ha aconseguit que els més joves tornin a connectar amb la natura que els envolta. Tant és així que la gran majoria de centres que van esdevenir FenoCentres en la primera edició d’aquesta xarxa educativa, han volgut repetir en la que s’està duent a terme aquest curs i la llista d’espera d’escoles i instituts que esperen poden gaudir dels tallers educatius de RitmeNatura per a incorporar-se a aquesta aliança acadèmica continua sent llarga.

altres notícies

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Leer más »
Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.

Leer más »