Naturalment, a ritme de Setmana Santa

El voluntariat de RitmeNatura ha estat súper actiu durant les vacances de Pasqua. Fonts: Cristóbal Jiménez, Àngela Llop, Anna M., AureaRamon i Marga Losantos.
El voluntariat de RitmeNatura ha estat súper actiu durant les vacances de Pasqua. Fonts: Cristóbal Jiménez, Àngela Llop, Anna M., AureaRamon i Marga Losantos.

Fenològicament parlant, l’època de Setmana Santa és sempre molt activa. La primavera s’obre pas desmesuradament engalanant els nostres paisatges naturals de colors, aromes i sons únics. Enguany, el voluntariat de l’observatori ciutadà RitmeNatura ha fet un esforç titànic per captar-ho a la perfecció. Des del primer cap de setmana d’abril  fins al dilluns de Pasqua que ha tancat la festivitat, 55 persones voluntàries han enviat a RitmeNatura un total de 390 observacions de 272 espècies diferents!

Després de tancar un mes de març on es van batre els rècords mensuals d’aportacions rebudes i voluntariat actiu, l’observatori RitmeNatura encarava les vacances de Setmana Santa amb il·lusió. El fet que la ciutadania acostumi a passar aquests dies festius prop de la natura convidava a pensar que els registres de participació continuarien sent elevats, tot i la inactivitat de la xarxa de FenoCentres durant les vacances. Tot i això, els resultats han superat totes les expectatives. La maduració de les primeres fruites de temporada, la floració de molts arbustos i el boom d’insectes i aus migradores s’han fet molt presents durant aquests dies. És especialment destacable aquest últim cas, ja que durant el període de Setmana Santa han arribat a RitmeNatura 70 observacions d’insectes i 68 d’ocells. Per tant, aquests dos grups animals representen, per si sols, més del 35% de les aportacions rebudes durant aquestes vacances.

Cal assenyalar que més de la meitat de les observacions fenològiques rebudes durant Setmana Santa a RitmeNatura van ser realitzades per només 10 persones. És per això que l’observatori ciutadà vol expressar el seu major agraïment a Cristóbal Jiménez, AureaRamon, Oriol Sastre, Daniel Espejo, Jordi Casanovas, Ana Gris, David Gispert, Gemma Lladó i Àngela Llop per la seva gran implicació.

Una biodiversitat enorme

Un altre aspecte que crida l’atenció donant un cop d’ull a les dades fenològiques de Setmana Santa és la gran quantitat d’espècies diferents que ha observat el voluntariat de RitmeNatura: gairebé 300 tàxons. S’entén que això segurament sigui degut als fenòmens anteriorment esmentats (maduració de molts fruits, floració de moltes plantes, proliferació d’insectes, etc.), però l’observatori RitmeNatura vol remarcar que s’ha d’intentar prioritzar l’observació de les espècies recomanades.

El sauquer (Sambucus nigra), la perera (Pyrus communis) i el cirerer (Prunus avium) amb 5 observacions cadascuna i la farigola (Thymus vulgaris) amb 6, han estat les espècies més observades. Curiosament, aquesta darrera protagonitza una dita popular per a aquesta festivitat: «Divendres sant, anem a collir farigola al camp«, ja que en principi ara n’és l’època de màxima floració.

Mapa de les observacions fenològiques rebudes a RitmeNatura durant les vacances de Setmana Santa. Tal com s'observa, la província de Lleida ha estat la menys participativa en aquest cas. Font: iNaturalist
Mapa de les observacions fenològiques rebudes a RitmeNatura durant les vacances de Setmana Santa. Tal com s'observa, la província de Lleida ha estat la menys participativa en aquest cas. Font: iNaturalist

El recull i anàlisi de totes aquestes dades fenològiques s’engloba dins dels projectes FenoAula i Barcelona Reconnecta, els quals compten amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i el Pla d’Acció contra l’Emergència Climàtica 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, respectivament.

altres notícies

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Leer más »
Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.

Leer más »