Qui deia que l’estiu i la tardor eren menys interessants fenològicament perquè es podien observar menys canvis en els cicles de les espècies? La participació del voluntariat de RitmeNatura durant la transició entre aquestes dues estacions d’aquest 2023, plasmada en els mesos d’agost, setembre i octubre, ha demostrat tot el contrari. Processos com la maduració dels fruits, la pol·linització que continua a ple rendiment per les altes temperatures, la gran presència d’ocells migradors i fenòmens anòmals com les segones floracions i fructificacions, entre d’altres, han protagonitzat infinitat d’observacions fenològiques durant les darreres setmanes. De fet, hem passat 3 dels millors mesos de la història de l’observatori a nivell de participació, amb més de 2.000 aportacions cada mes i l’establiment del rècord històric de participació durant el mes d’agost, amb 2.304 observacions fenològiques de 942 espècies diferents.
Fins ara, els únics mesos on s’havien superat les dos mil dades recollides havien estat els passats mesos d’abril (2.134) i maig (2.064), seguits d’un mes de juny que s’hi va quedar a les portes (1.974). En canvi, ara s’han establert registres superiors. Els mesos d’agost (2.304), setembre (2.210) i octubre (2.078) ens porten a la millor ratxa mai viscuda a l’observatori. Tot això és gràcies a la constància i dedicació del nostre voluntariat, que segueix de ben a prop els canvis que es produeixen a la natura i com els accentua el canvi climàtic.
Comparar aquest ritme de participació amb l’històric de RitmeNatura resulta sorprenent: durant aquests 3 mesos s’han recollit gairebé les mateixes aportacions ciutadanes que durant els primers 7 anys i mig de l’observatori (entre gener de 2015 i juny de 2021, es van recollir poc més de 7.000 observacions fenològiques). Fent una comparació més recent, el trimestre entre agost i octubre de 2023 s’han obtingut gairebé el triple de dades que durant el mateix període de 2022.
A l'estiu, tota cuca viu
Tot i que durant aquests darrers tres mesos l’espècie més observada de l’observatori RitmeNatura ha estat, amb molta diferència, la vinya, també han destacat tot tipus d’insectes i altres animalons. Per una banda, ha destacat el canvi de color dels pàmpols dels ceps i fins i tot els seus rebrots, els quals han portat a triplicar les observacions de la vinya respecte la segona espècie més citada (138 davant de 44). Per l’altra, ha continuat havent-hi una gran quantitat de pol·linitzadors degut a les temperatures anormalment altes de les darreres setmanes. Les següents plantes més observades aquest trimestre han estat l’olivera, l’olivarda, el llentiscle, el garrofer, el miraguà fals i la figuera.
El recull i anàlisi de totes aquestes dades fenològiques s’engloba dins del projecte Barcelona Reconnecta, el qual compta del Pla d’Acció contra l’Emergència Climàtica 2030 de l’Ajuntament de Barcelona.