«El CREAF és una entitat pionera en crear projectes de ciència ciutadana. El primer va ser MosquitoAlert al 2014 i des d’aleshores el voluntariat no ha fet res més que créixer; actualment ja són 7 els projectes d’aquesta tipologia que estan en marxa en aquesta institució.» No ho diem nosaltres, ho diuen mitjans de comunicació com Betevé, que aquesta setmana ha fet un extens reportatge sobre la ciència ciutadana a Catalunya al programa Via15 (una coproducció en què col·laboren 15 televisions locals de la regió metropolitana de Barcelona).
En aquesta peça documental s’expliquen 4 iniciatives de ciència ciutadana de Catalunya:
- Floodup: projecte amb l’objectiu d’explorar i recopilar els principals impactes dels riscs naturals i el canvi climàtic, aspectes a millorar i com les comunitats s’hi adapten.
- Observadors del mar: portal de ciència ciutadana de recopilació d’observacions que ajuden a la investigació marina, com la presència d’espècies exòtiques, microplàstics, etc.
- CatalanBMS: programa de seguiment de papallones diürnes a través de itineraris marcats i passejades pel mateix recorregut per tal de trobar tendències i canvis en aquests bioindicadors.
- Sons de Sabadell: projecte amb la finalitat de desenvolupar un mapa sonor de les regions més tranquil·les i aquelles que tenen un paisatge sonor de qualitat.
- RitmeNatura: observatori ciutadà dedicat a l’estudi de com el canvi climàtic està afectant als cicles biològics de les espècies o fenologia.
L’explicació de la tasca de l’observatori RitmeNatura s’ha centrat en la seva vessant educativa i la xarxa de FenoCentres que està formant. En aquest sentit, ha intervingut la Bea Martin, professora del FenoCentre Ègara de Terrassa, el qual va obtenir aquest segell durant la primera edició de la xarxa i continua enviant dades fenològiques a dia d’avui. «RitmeNatura permet a l’alumnat participar d’un projecte científic a través de l’aportació senzilla de dades, ser conscient de la ciència que s’està duent a terme i el per què d’aquesta i, finalment, fer un servei a la comunitat» explica la docent a la televisió.
Donada l’expertesa del CREAF en aquest tipus de projectes, l’equip de professionals de Betevé ha volgut comptar amb l’aportació de la responsable d’educació ambiental i ciència ciutadana de l’entitat, la Laura Force. «El canvi climàtic és un dels eixos transversals de tots els projectes de ciència ciutadana que realitzem, així com ho és de la recerca del CREAF» ha afirmat només començar la breu entrevista. Preguntada per la dedicació necessària per participar en aquestes iniciatives i el perfil estàndard dels voluntaris i voluntàries, la Laura s’ha posat més filosòfica:
«Aquí entrem una mica amb el tema de la relativitat, hi ha diferents tipus de compromisos i . El perfil de voluntari/a és molt divers, des de mares i pares amb fills que han crescut conjuntament amb els nostres projectes fins a persones jubilades que volen dedicar el seu temps a aportar un granet de sorra a la ciència.»
Recupereu el reportatge sencer a continuació. Es parla de l’observatori ciutadà RitmeNatura i la ciència ciutadana del CREAF entre els minuts 15 i 20:
Aquest reportatge sobre la vessant educativa de RitmeNatura s’ha realitzat en el context dels projectes FenoAula i Barcelona Reconnecta, els quals compten amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i el Pla Clima de l’Ajuntament de Barcelona, respectivament.