Ester Prat a XarxaNet: «Que la tardor s’hagi endarrerit i l’hivern duri menys té conseqüències sobre els ecosistemes»

La coordinadora general de RitmeNatura, Ester Prat, ha concedit una entrevista al portal XarxaNet. Font: RitmeNatura
La coordinadora general de RitmeNatura, Ester Prat, ha concedit una entrevista al portal XarxaNet. Font: RitmeNatura

La coordinadora de l’observatori ciutadà RitmeNatura, Ester Prat, ha concedit aquesta setmana una entrevista al portal web XarxaNet.org, el qual pretén enfortir entitats i millorar la tasca de les persones voluntàries per tal de reforçar un sector que permet la transformació i la millora de la nostra societat. Us adjuntem alguns fragments de l’entrevista:

  • Com sorgeix aquest projecte de ciència cituadana?

Neix com a evolució de l’observatori ciutadà FenoDato, basat en observacions fenològiques fetes per ciutadans a través de Twitter. Si et fixes, a les xarxes socials hi ha molta gent que comparteix imatges d’arbres que canvien de color o de flors que han sortit, amb els comentaris corresponents, sobretot a la tardor o la primavera. Se’ns va acudir que si ens posaven les coordenades, les espècies i ens deien, exactament, quin canvi de fase és el que veien, nosaltres podíem recollir aquestes observacions i fer-les servir científicament.

El Servei Meteorològic de Catalunya té una secció que es diu FenoCat, que la formen un conjunt d’observadors de fenologia que ho fan voluntàriament, però ho fan de manera molt dedicada. Observen una zona durant tot l’any i anoten les dades i canvis exactes que ells consideren que hi ha hagut. Vam pensar que això ho podíem ampliar a tota la ciutadania, ja que molta gent ja ho feia espontàniament al Twitter.

  • Quin és el perfil de gent que hi col·labora?

No es necessita cap coneixement especial. En principi es necessita identificar l’espècie que estàs veient i el canvi de fase. Per fer l’entrada de dades fem servir iNaturalist, que és una plataforma on la gent penja observacions de biodiversitat en general, de qualsevol planta o animal que veu. El que no es feia en aquesta aplicació era identificar el canvi de fase. Però nosaltres hem afegit aquest camp. Així que quan entres una observació, et demanen l’espècie, el lloc i el canvi de fase, que és el que nosaltres ens interessa més.

L’avantatge d’iNaturalist és que, si no saps l’espècie, la pots deixar en blanc, i com és com una xarxa social, altres persones que participen veuran l’espècie i la podran identificar. En principi no cal tenir coneixements massa tècnics i simplement saber identificar el canvi de fase, és a dir, saber si el 50% de les fulles ja són grogues o si han caigut, o si han sortit el 50% de fulles, per exemple.

  • Dieu que estem tenint una tardor endarrerida. Què vol dir això?

El que vol dir és que, en comparació amb els últims anys, el canvi de color de les fulles dels caducifolis s’està endarrerint. La temperatura és més alta, no ha fet fred fins molt tard, no ha plogut i les fulles encara no han canviat de color. Ha començat a fer fred molt més tard que anys abans i això és a causa del canvi climàtic. La tardor arriba més tard, i l’hivern també dura menys. L’estiu s’està allargant durant l’any, amb el qual la sortida dels fruits s’avança, perquè de seguida comença a fer calor. I a la tardor, al revés, les fulles cauen més tard.

L’entrevista també aborda temes tan interessants com els efectes d’aquests endarreriments de la tardor, com pot ajudar RitmeNatura, l’actualitat del projecte, etc. Si vols llegir-la sencera, consulta-la aquí.

Aquesta entrevista a la coordinadora de RitmeNatura forma part del projecte FenoTwin, el qual compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

altres notícies

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Leer más »
Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.

Leer más »