Colza

La colza (Brassica napus) és una planta cultivada anualment o bianual d’entre 30 i 150 cm d’alçada amb una tija ramificada, sobretot a la part superior. Pertany a la família de les brassicàcies o crucíferes.  És la tercera font més important d’oli vegetal i la segona de proteïna vegetal a nivell mundial. És una varietat de nap cultivada per les seves llavors, de les quals se’n extreu aquest oli.

  • Fulles: Són de color verd-blavós d’entre 5 i 40 cm. Presenten diversos segments laterals i un terminal molt més gran i dentat.
  • Flors: Són grogues i s’agrupen en raïms de 20-60 flors. La floració es produeix a principis de primavera i és molt espectacular perquè normalment la colza es troba en grans camps que es tenyeixen d’un groc molt intens.
  • Fruit: És una síliqua de 5 a 7 centímetres que conté diverses llavors d’1,5 a 2 mm de diàmetre.
  • Conreu: Es pot conrear en climes bastant freds i no excessivament plujosos. En climes d’influència mediterrània se sembra al principi de la tardor mentre que en els continentals es fa a la primavera.
Colza
Port de la colza
Port de la colza. Autoria: DietmarRabich (CC BY-SA 4.0)
Flors de la colza
Flors de la colza. Autoria: TiloHauke (CC BY-SA 3.0)
Fulles de la colza
Fulles de la colza. Autoria: Frank Vincentz (CC BY-SA 3.0)
Calendari de les fenofases de la colza
Fenofase 1
Sense brots al camp de colza
Fenofase 2
Brot de les primeres plantes al camp de colza
Fenofase 3
Ple recobriment de plantes de colza
Fenofase 4
Inici de la floració al camp de colza
Fenofase 5
Plena floració al camp de colza
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Himenòpter polinitzant la flor d'una malva comuna. Font: Jose Luís Ordoñez.

Està desapareixent la primavera?

Vivaldi va composar els seus quatre concerts de Les quatre estacions pels voltants de l’any 1721. En aquell moment estava molt clara la separació en quatre blocs