La colza (Brassica napus) és una planta cultivada anualment o bianual d’entre 30 i 150 cm d’alçada amb una tija ramificada, sobretot a la part superior. Pertany a la família de les brassicàcies o crucíferes. És la tercera font més important d’oli vegetal i la segona de proteïna vegetal a nivell mundial. És una varietat de nap cultivada per les seves llavors, de les quals se’n extreu aquest oli.
- Fulles: Són de color verd-blavós d’entre 5 i 40 cm. Presenten diversos segments laterals i un terminal molt més gran i dentat.
- Flors: Són grogues i s’agrupen en raïms de 20-60 flors. La floració es produeix a principis de primavera i és molt espectacular perquè normalment la colza es troba en grans camps que es tenyeixen d’un groc molt intens.
- Fruit: És una síliqua de 5 a 7 centímetres que conté diverses llavors d’1,5 a 2 mm de diàmetre.
- Conreu: Es pot conrear en climes bastant freds i no excessivament plujosos. En climes d’influència mediterrània se sembra al principi de la tardor mentre que en els continentals es fa a la primavera.





Fenofase 1
Sense brots al camp de colza
Fenofase 2
Brot de les primeres plantes al camp de colza
Fenofase 3
Ple recobriment de plantes de colza
Fenofase 4
Inici de la floració al camp de colza
Fenofase 5
Plena floració al camp de colza
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente