Avellaner

L’avellaner (Corylus avellana) és un arbre silvestre o conreat de fins a 6 metres d’alçada, de la família de les betulàcies, d’escorça llisa i de coloració gris-rogenca. Sovint, des de la base, es distribueix en múltiples troncs. Es cultiva pel seu fruit sec: l’avellana. Sembla que aquesta espècie ha estat domesticada independentment al Mediterrani, Turquia i l’Iran. Va ser introduït des de la conca mediterrània oriental a Espanya i al sud d’Itàlia per part dels romans.

  • Fulles: Són caduques, de forma arrodonida però acuminades (acabades en punta), amb el marge doblement dentat (dents més prominents i espaiades combinades amb dents més asserrades). La seva llargada pot arribar fins als 15 cm.
  • Flors: Són poc vistoses, com la majoria de les pol·linitzades pel vent. S’agrupen en aments i se’n diferencien les flors masculines de les femenines. Les masculines comencen a desenvolupar-se a final d’estiu i segueixen creixent fins a l’hivern següent. Les femenines, en canvi, són més tardanes i poc visibles i només els petits estils vermells destaquen.
  • Fruits: Mesuren 1-2 cm de diàmetre i estan parcialment dins d’un involucre verd al principi i marronós en la maduració.
  • Boscos: Com a arbre silvestre forma avellanoses d’alta muntanya i a menor altitud es troba en torrenteres.
Avellaner
Port de l'avellaner
Port de l'avellaner. Autoria: HenrietteKress (CC BY-ND-NC 1.0)
Escorça de l'avellaner
Escorça de l'avellaner. Autoria: MurielBendel (CC BY-SA 4.0)
Fulles tendres de l'avellaner
Fulles tendres de l'avellaner. Autoria: Willow (CC BY-SA 3.0)
Fulles seques de l'avellaner
Fulles seques de l'avellaner. Autoria: AnRo0002 (Public Domain)
Calendari fenofases de l'avellaner
Fenofase 1
Avellaner sense fulles
Fenofase 2
Brot de les primeres fulles
Fenofase 3
Ple recobriment de fulles en l'avellaner
Fenofase 4
Inici de la senescència de les fulles
Fenofase 5
Plena senescència de les fulles
Fenofase 6
Caiguda de fulles de l'avellaner
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts