L’avellaner (Corylus avellana) és un arbre silvestre o conreat de fins a 6 metres d’alçada, de la família de les betulàcies, d’escorça llisa i de coloració gris-rogenca. Sovint, des de la base, es distribueix en múltiples troncs. Es cultiva pel seu fruit sec: l’avellana. Sembla que aquesta espècie ha estat domesticada independentment al Mediterrani, Turquia i l’Iran. Va ser introduït des de la conca mediterrània oriental a Espanya i al sud d’Itàlia per part dels romans.
- Fulles: Són caduques, de forma arrodonida però acuminades (acabades en punta), amb el marge doblement dentat (dents més prominents i espaiades combinades amb dents més asserrades). La seva llargada pot arribar fins als 15 cm.
- Flors: Són poc vistoses, com la majoria de les pol·linitzades pel vent. S’agrupen en aments i se’n diferencien les flors masculines de les femenines. Les masculines comencen a desenvolupar-se a final d’estiu i segueixen creixent fins a l’hivern següent. Les femenines, en canvi, són més tardanes i poc visibles i només els petits estils vermells destaquen.
- Fruits: Mesuren 1-2 cm de diàmetre i estan parcialment dins d’un involucre verd al principi i marronós en la maduració.
- Boscos: Com a arbre silvestre forma avellanoses d’alta muntanya i a menor altitud es troba en torrenteres.
Fenofase 1
Avellaner sense fulles
Fenofase 2
Brot de les primeres fulles
Fenofase 3
Ple recobriment de fulles en l'avellaner
Fenofase 4
Inici de la senescència de les fulles
Fenofase 5
Plena senescència de les fulles
Fenofase 6
Caiguda de fulles de l'avellaner
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente