El bàlec o escoba (Cytisus oromediterraneus) és un arbust molt ramificat de branques rígides, gairebé sense fulles, que generalment creix formant mates muntanyoses. És de la família de les lleguminoses i sembla una ginesta nana, ja que no supera els 80 cm d’alçària. Fa coixinets a les landes de muntanya, en sòls silicis, especialment a solana, als estatges subalpí i alpí. Sol formar comunitats vegetals en conjunció amb mates de neret, ginebró, boixerola i bruguerola.
- Fulles: Són petites i allargades i cauen de forma primerenca, és a dir, les tiges solen quedar nues. Les fulles inferiors són trifoliades (compostes formades per 3 folíols) i sense pecíol. Les fulles florals també són molt senzilles.
- Flors: Són abundants, grogues, petites (9-12 mm), solitàries o per parelles a l’axil·la de les fulles. Formen raïms més o menys densos al final de les rames sostingudes per un peduncle de 2-6 mm. La floració es produeix des de maig fins a juliol.
- Fruit: És un llegum de 15 a 30 mm, recte o lleugerament corbat, molt comprimit lateralment i cobert per pèls superficials.
- Usos: Tradicionalment s’ha utilitzat com a purgant i diürètic. També s’utilitzava com a combustible d’alguns forns, per a la fabricació d’escombres, per fer terrats de casetes i, fins i tot, com a llit per als animals.
Fenofase 1
Bàlec sense flors
Fenofase 2
Primera flor oberta al bàlec
Fenofase 3
Inici de la floració del bàlec
Fenofase 4
Plena floració del bàlec
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente