Bàlec

El bàlecescoba (Cytisus oromediterraneus) és un arbust molt ramificat de branques rígides, gairebé sense fulles, que generalment creix formant mates muntanyoses. És de la família de les lleguminoses i sembla una ginesta nana, ja que no supera els 80 cm d’alçària. Fa coixinets a les landes de muntanya, en sòls silicis, especialment a solana, als estatges subalpí i alpí. Sol formar comunitats vegetals en conjunció amb mates de neret, ginebró, boixerola i bruguerola.

  • Fulles: Són petites i allargades i cauen de forma primerenca, és a dir, les tiges solen quedar nues. Les fulles inferiors són trifoliades (compostes formades per 3 folíols) i sense pecíol. Les fulles florals també són molt senzilles.
  • Flors: Són abundants, grogues, petites (9-12 mm), solitàries o per parelles a l’axil·la de les fulles. Formen raïms més o menys densos al final de les rames sostingudes per un peduncle de 2-6 mm. La floració es produeix des de maig fins a juliol.
  • Fruit: És un llegum de 15 a 30 mm, recte o lleugerament corbat, molt comprimit lateralment i cobert per pèls superficials.
  • Usos: Tradicionalment s’ha utilitzat com a purgant i diürètic. També s’utilitzava com a combustible d’alguns forns, per a la fabricació d’escombres, per fer terrats de casetes i, fins i tot, com a llit per als animals.
Bàlec
Port del bàlec
Port del bàlec. Autoria: ressotaelspeus a Natusfera (CC BY-NC 3.0)
Flors del bàlec
Flors del bàlec. Autoria: MurielBendel (CC BY-SA 4.0)
Fulles del bàlec
Fulles del bàlec. Autoria: David Carrera a Natusfera (CC BY-NC-ND 3.0)
Calendari fenofases del bàlec
Fenofase 1
Bàlec sense flors
Fenofase 2
Primera flor oberta al bàlec
Fenofase 3
Inici de la floració del bàlec
Fenofase 4
Plena floració del bàlec
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Himenòpter polinitzant la flor d'una malva comuna. Font: Jose Luís Ordoñez.

Està desapareixent la primavera?

Vivaldi va composar els seus quatre concerts de Les quatre estacions pels voltants de l’any 1721. En aquell moment estava molt clara la separació en quatre blocs