Arròs

L’arròs (Oryza sativa) és una planta herbàcia i semiaquàtica del gènere Oryza i de la família de les poàcies. El seu gra és un dels principals aliments de la humanitat, inclòs a la dieta del 70% de la població mundial. De fet, es tracta del segon cereal més cultivat arreu del món, només superat pel blat de moro. L’origen del cultiu s’atribueix a l’Índia o la Xina. A nivell català, es pot trobar cultivat en 3 províncies però hi destaca el de les comarques del Baix Ebre i el Montsià, on s’hi troba el 95% de la superfície d’arròs cultivat a Catalunya.

  • Port: És una gramínia anual d’entre 0,4 i 1 metres d’alçada.
  • Tijes: Són cilíndriques i fistuloses amb nusos i entrenusos. La part inferior d’aquesta tija és rastrera i sol surar a l’aigua, mentre que la part superior és erecte.
  • Fulles: Són sèssils, aspres al tacte, tenen la làmina plana i estan unides a la tija per la beina. Es troben distribuïdes en forma alterna al llarg de la tija, són lanceolades, acabades en punta i amb nervació paral·lela i fan de 5-10mm d’amplada.
  • Flors: La inflorescència està formada per un conjunt d’agrupacions de tipus espiga, anomenades espiguetes, aquestes espiguetes alhora es troben disposades en inflorescències secundàries (panícules) que es corben amb el fruit.
  • Fruit i llavor: El fruit és una mena d’aqueni dur anomenat cariòpside de color blanc, ovoide i comprimit. La llavor està recoberta d’una pellofa de diverses capes. El que és conegut com a gra d’arròs és l’endosperma de la llavor.
Arròs
Fulles de l'arròs
Fulles de l'arròs. Autoria: Eduard Solà (CC BY-SA 4.0)
Inflorescències (panícules) de l'arròs
Inflorescències (panícules) de l'arròs. Autoria: Miquel Pujol (CC BY-SA 3.0)
Calendari fenofases de l'arròs
Fenofase 1
Sense brots al camp d'arròs
Fenofase 2
Primers brots de les plantes d'arròs
Fenofase 3
Ple recobriment de fulles al camp d'arròs
Fenofase 4
Inici de la floració al camp d'arròs
Fenofase 5
Plantes d'arròs completament florides i les panícules encara verdes
Fenofase 6
Primeres panícules d'arròs madures
Fenofase 7
Majoria de panícules d'arròs madures
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Himenòpter polinitzant la flor d'una malva comuna. Font: Jose Luís Ordoñez.

Està desapareixent la primavera?

Vivaldi va composar els seus quatre concerts de Les quatre estacions pels voltants de l’any 1721. En aquell moment estava molt clara la separació en quatre blocs