Arròs

L’arròs (Oryza sativa) és una planta herbàcia i semiaquàtica del gènere Oryza i de la família de les poàcies. El seu gra és un dels principals aliments de la humanitat, inclòs a la dieta del 70% de la població mundial. De fet, es tracta del segon cereal més cultivat arreu del món, només superat pel blat de moro. L’origen del cultiu s’atribueix a l’Índia o la Xina. A nivell català, es pot trobar cultivat en 3 províncies però hi destaca el de les comarques del Baix Ebre i el Montsià, on s’hi troba el 95% de la superfície d’arròs cultivat a Catalunya.

  • Port: És una gramínia anual d’entre 0,4 i 1 metres d’alçada.
  • Tijes: Són cilíndriques i fistuloses amb nusos i entrenusos. La part inferior d’aquesta tija és rastrera i sol surar a l’aigua, mentre que la part superior és erecte.
  • Fulles: Són sèssils, aspres al tacte, tenen la làmina plana i estan unides a la tija per la beina. Es troben distribuïdes en forma alterna al llarg de la tija, són lanceolades, acabades en punta i amb nervació paral·lela i fan de 5-10mm d’amplada.
  • Flors: La inflorescència està formada per un conjunt d’agrupacions de tipus espiga, anomenades espiguetes, aquestes espiguetes alhora es troben disposades en inflorescències secundàries (panícules) que es corben amb el fruit.
  • Fruit i llavor: El fruit és una mena d’aqueni dur anomenat cariòpside de color blanc, ovoide i comprimit. La llavor està recoberta d’una pellofa de diverses capes. El que és conegut com a gra d’arròs és l’endosperma de la llavor.
Arròs
Fulles de l'arròs
Fulles de l'arròs. Autoria: Eduard Solà (CC BY-SA 4.0)
Inflorescències (panícules) de l'arròs
Inflorescències (panícules) de l'arròs. Autoria: Miquel Pujol (CC BY-SA 3.0)
Calendari fenofases de l'arròs
Fenofase 1
Sense brots al camp d'arròs
Fenofase 2
Primers brots de les plantes d'arròs
Fenofase 3
Ple recobriment de fulles al camp d'arròs
Fenofase 4
Inici de la floració al camp d'arròs
Fenofase 5
Plantes d'arròs completament florides i les panícules encara verdes
Fenofase 6
Primeres panícules d'arròs madures
Fenofase 7
Majoria de panícules d'arròs madures
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts