RitmeNatura al Telenotícies de TV3

Joan Pino, director del CREAF, parlant sobre RitmeNatura al Telenotícies de TV3. Font: Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
Joan Pino, director del CREAF, parlant sobre RitmeNatura al Telenotícies de TV3. Font: Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

Tant el TN migdia com el TN vespre de TV3 van emetre el 24 de febrer de 2020 una notícia sobre els canvis de comportament en plantes i animals a causa d’aquest febrer primaveral que hem viscut a Catalunya. El director del centre de recerca en ecologia CREAF, catedràtic d’ecologia de la UAB i un dels responsables de RitmeNatura, Joan Pino, explica com s’ha avançat l’inici de la floració, els efectes del canvi climàtic en pol·linitzadors, com les papallones o les abelles, i els canvis que estan patint les zones de muntanya.

“En les últimes dècades estem observant un avançament clar del moment d’inici de floració. Si es produeixen canvis en el ritme d’aparició de les flors, és possible que els insectes no segueixin exactament aquest canvis i es produeixi un desacoblament. En el moment en què hi hagi les flors és possible que no hi hagi el punt màxim de pol·linitzadors o, fins i tot, que algunes espècies de pol·linitzadors no hi siguin. I aquests desacoblaments poden tenir efectes importants, per exemple, en la producció de fruits”, adverteix el Dr. Joan Pino.

“Hi ha indicis que determinats mamífers com l’ós o la marmota poden veure alterat el seu ritme d’hivernació anual. Aquests períodes d’hivernació moltes vegades són clau per passar l’època desfavorable en què hi ha pocs recursos alimentaris, per tant podria comprometre la supervivència d’alguna d’aquestes espècies”, explica Pino.

Pel que fa a les plantes, aquestes “s’extingiran en determinades muntanyes aïllades, com és el cas del Montseny o el Prepirineu, senzillament perquè les condicions ambientals que feien possible que aquella espècies visqués en aquelles muntanyes han desaparegut”, sentencia Joan Pino.

altres notícies