RitmeNatura completa una primavera de rècord!

L'observatori ciutadà RitmeNatura ha obtingut gairebé 4.000 observacions de més de 1.000 espècies diferents durant aquesta primavera. Font: iNaturalist
L'observatori ciutadà RitmeNatura ha obtingut gairebé 4.000 observacions de més de 1.000 espècies diferents durant aquesta primavera. Font: iNaturalist

Finalment la calor es correspon amb l’època de l’any, arriba l’anhelat estiu i deixem enrere una primavera que ens ha alterat la sang a tots. A RitmeNatura només esperem que aquesta nova estació vingui tan carregada d’observacions fenològiques com ho ha estat la primavera, amb la qual s’han batut tots els rècords de participació ciutadana de l’observatori. Des de que va començar el 20 de març fins que l’hem acomiadat fa uns minuts, la primavera ens ha portat gairebé 4.000 observacions de més de 1.000 espècies diferents. De fet, no ens ho ha portat la pròpia primavera sinó el nostre estimat voluntariat. Més de 250 persones han aportat el seu gra d’arena durant aquest període i no podríem estar més agraïts.

El nostre observatori ciutadà està passant un dels moments més dolços de la seva història o almenys això ens indiquen les dades. Les 3.946 observacions rebudes durant aquesta primavera representen dos terceres parts del total d’observacions rebudes des de que va començar RitmeNatura al 2018. Pel que fa a la diversitat d’espècies, de les 1.204 que s’han observat des del naixement de l’observatori, només 105 no s’han registrat durant els darrers 4 mesos. En quant al voluntariat, el 68,7% de les persones que han sumat observacions a RitmeNatura a través d’iNaturalist fins a dia d’avui, ho han fet també aquesta primavera.

Són estadístiques que impressionen. Especialment a aquells que no hagin seguit l’actualitat del projecte per xarxes socials, ja que allà ja feia mesos que veníem avisant que el nostre voluntariat estava superant-se a sí mateix de manera increïble. Vam passar de batre el rècord d’observacions fenològiques en un mes amb les 274 del febrer a quadruplicar aquest registre al març (1.172 observacions). L’abril seguiria sent impressionant però sense superar aquest registre (1.014 observacions), el qual sí que es veuria sobrepassat durant el mes següent. Al maig es va batre el rècord d’observacions a RitmeNatura en un mes, situant-se a les 1.224.

La primavera més romàntica

De les 1.099 espècies diferents que s’han observat fenològicament durant aquest període, la més freqüent ha estat l’arbre de l’amor (Cercis siliquastrum) amb 71 aportacions. La segueixen de prop la vinya (Vitis vinifera) amb 64, el lledoner (Celtis australis) amb 51, l’ametller (Prunus amygdalus) amb 46 o la mèlia (Melia azedarach) amb 40.

Espècies més observades a l'observatori ciutadà RitmeNatura durant aquesta primavera. Font: iNaturalist

 

Espècies més observades a l’observatori ciutadà RitmeNatura durant aquesta primavera. Font: iNaturalist

Espècies com l’arbre de l’amor, el lledoner, la mèlia o la magnòlia acostumen a estar plantades a les ciutats, per la qual cosa fa pensar que moltes d’aquestes observacions provenen dels centres educatius participants de FenoTwin, majoritàriament urbans. A més, s’ha de tenir en compte que durant aquests mesos s’han dut a terme la majoria de tallers educatius del projecte. De tota manera, l’alta participació de les escoles i instituts fa preveure una bona quantitat de certificacions com a FenoCentres en la primera edició d’aquesta xarxa educativa de ciència ciutadana.

Pel que fa als esdeveniments fenològics més importants dels darrers mesos, destaquem l’aparició de moltes espècies de papallones, abelles i altres pol·linitzadors, l’arribada de les orenetes i altres ocells migradors típics d’aquesta època de l’any i, per damunt de tot, la floració de moltíssimes espècies. Des de que van començar els ametllers a principis d’any, hem anat veient progressivament la floració de tot tipus d’arbres fruiters, camps de colza, camps de lavanda i moltes espècies mediterrànies com poden ser les alzines o les ginestes.

Totes aquestes dades formen part del projecte FenoTwin, el qual compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Com en cada canvi d’estació, hem volgut donar la benvinguda a l’estiu amb un elaborat fil de Twitter:

altres notícies

El projecte FenoRural és la iniciativa de ciència cituadana que estarà duent a terme l'observatori RitmeNatura fins al juny de 2026 gràcies a la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i Tecnologia (FECYT). Font: Àngela Llop

Comença el projecte FenoRural!

Durant els darrers anys, l’arribada del mes de juliol a l’observatori RitmeNatura ha estat sinònim d’arrancada de noves iniciatives i projectes. Molts d’ells, la majoria,

Leer más »