Primavera al gener?

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop
Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El que no explica, doncs, és què fem si floreix pel gener. Per desgràcia, sembla que haurem d’actualitzar tot aquest seguit de dites i proverbis, ja que fa diversos anys que els ametllers de Catalunya aposten per començar a florir els primers dies de l’any.

Aquesta setmana dues localitats valencianes han registrat temperatures per sobre dels 30 graus i durant el mes de gener s’han trencat més de 90 rècords meteorològics. La inestabilitat climàtica, traduïda principalment en un augment progressiu de la calor, està perjudicant a les plantes. «Moltes plantes estan traient flor quan no haurien de fer-ho i això té conseqüències. Algunes varietats d’ametller estan florint 10 dies abans del que ho feien fa 40 anys i consumeixen recursos fora d’època que segurament necessitaran a la primavera per a donar els seus fruits de temporada» afirma la nostra coordinadora, Ester Prat, a una notícia recent de l’ABC sobre les conseqüències de la falta de fred a l’hivern i la tasca de RitmeNatura.

L’aparició de flors prematures pot fer que no hi hagi insectes per a pol·linitzar-les. Com que a la natura tot està connectat, la variació d’un cicle fenològic pot afectar a moltes espècies del seu mateix ecosistema. És difícil calcular la cascada de reaccions que es pot provocar en aquests casos. Un exemple és el de l’agricultura. Si a la degradació del sòl se li suma una dificultat de pol·linització, molts cultius actuals poden deixar de ser viables. És per això que molts científics estan treballant en la recerca de cultivars més adaptades a les noves circumstàncies que ens presenta el canvi climàtic.

Des que va començar l'any ja hem rebut fotografies d'ametllers florits en 19 municipis de Catalunya diferents. Font: RitmeNatura
Des que va començar l'any ja hem rebut fotografies d'ametllers florits en 19 municipis de Catalunya diferents. Font: RitmeNatura

En aquest context de canvi global i relacions interespecífiques canviants, la participació ciutadana en iniciatives com RitmeNatura pot esdevenir clau per tal de monitoritzar les modificacions dels cicles biològics de les espècies. Veure quan, com i on comencen a florir els arbres.

Per exemple, en el cas de l’ametller, un dels arbres que primer floreix a Catalunya, en tenim un bon registre. L’any 2021 en vam detectar la primera flor el 3 de gener al Vallès Oriental; al 2022 va produir-se el dia 6 de gener al Baix Camp; l’any passat va arrancar l’1 de gener a l’Alt Penedès i enguany s’ha citat la primera flor oberta d’ametller a Catalunya el 3 de gener al Baix Empordà.

Qualsevol persona pot fer les seves pròpies aportacions i ampliar aquests registres seguint els passos que trobarà a ritmenatura.cat/participa.

Segons s’explica a una notícia recent del diari ElPaís en què també s’entrevista a la nostra coordinadora Ester Prat, enguany a Madrid s’han topat amb els primers ametllers florits que encara conservaven fulles verdes de la temporada anterior. Una prova més de la descoordinació fenològica de les plantes i de que haurem d’anar actualitzant el nostre refranyer popular.

altres notícies