Pi blanc

El pi blancpi bordpi garriguenc (Pinus halepensis) és una conífera de fulla perenne de la família de les pinàcies originari de la regió mediterrània. Aconsegueix els 20 m d’altura i el seu creixement és ràpid. La capçada és de forma cònica en individus joves i columnar o irregular en adults. Està present en boscos secs de tipus mediterrani d’EuropaÀsia occidental i el nord d’Àfrica. Històricament s’ha vist bastant afavorit a la península ibèrica per la seva utilització en repoblacions. També ha crescut demogràficament pel fet de ser una espècie oportunista que ha aprofitat molt els nínxols disponibles que ha anat deixant l’abandonament dels cultius. Els incendis també n’afavoreixen la propagació (és una espècie piròfita), ja que d’una banda el foc fa afavoreix l’obertura de les pinyes i el seu esclafit per tal de escampar-ne les llavors.

  • Tronc i escorça: Tortuós i inclinat en adults, amb una escorça gruixuda i de marronosa o grisenca, formada per plaques rectangulars separades per solcs profunds.
  • Fulles: Mesuren entre 6 i 13 cm de llarg i 0.7 i 1 mm d’ample i tenen forma d’agulla (aciculars), són de color verd clar i es disposen agrupades de dos en dos.
  • Flors: En un mateix arbre hi ha flors masculines i femenines. Les masculines són com una petita pinya groga (10-12 mm). Les femenines són petites, violàcies, menys nombroses i difícils d’observar perquè surten a les branques superiors.
  • Fruit: Les llavors es diuen pinyons i venen protegides dins de pinyes còniques de 6-12 cm. Algunes s’obren al madurar per deixar anar els pinyons, però altres (seròtines) prenen tonalitat grisenca i mantenen els pinyons intactes durant anys, obrint-se només en cas d’incendi.
Pi blanc
Port del pi blanc
Port del pi blanc. Autoria: Christian Ferrer (CC BY-SA 3.0)
Fulles del pi blanc
Fulles del pi blanc. Autoria: Sten (CC BY-SA 3.0)
Flors masculines del pi blanc
Flors masculines del pi blanc. Autoria: MeriSolano (CC-BY-NC)
Flors femenines del pi blanc
Flors femenines del pi blanc. Autoria: Tangopaso (Public Domain)
Calendari de les fenofases del pi blanc
Fenofase 1
Pi blanc sense flors
Fenofase 2
Inici de la floració del pi blanc
Fenofase 3
Plena floració del pi blanc
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Himenòpter polinitzant la flor d'una malva comuna. Font: Jose Luís Ordoñez.

Està desapareixent la primavera?

Vivaldi va composar els seus quatre concerts de Les quatre estacions pels voltants de l’any 1721. En aquell moment estava molt clara la separació en quatre blocs