Perera

La pereraperer (Pyrus communis) és un arbre caducifoli de la família de les rosàcies. Té una escorça grisenca amb nombroses esquerdes i pot créixer fins als 20 metres d’alçada. El seu fruit, la pera, és un dels més importants de les regions temperades i el motiu pel qual s’ha cultivat arreu. Tot i això, a vegades pot créixer de manera assilvestrada (Pyrus sylvestris). Originalment aquesta espècie prové de la zona est d’Europa i del sud-oest asiàtic. Creix bé en climes temperats i humits, però també té molta tolerància a altres condicions.

  • Fulles: Són caduques, ovalades i de marge llis o lleugerament dentat. Tenen aproximadament una llargada de 3-7 cm i un pecíol lleugerament llarg. Les branques poden tenir espines.
  • Flors: A principis de primavera forma tot un conjunt de flors blanques o blanc-rosades de 5 pètals de fins a 1,5 cm. S’agrupen en inflorescències en corimbe de 3 a 7 flors cadascuna. La floració sol produir-se al març, just abans que la de les pomeres.
  • Fruit i llavors: El fruit, la pera, és un pom comestible de forma oblonga que, a nivell cromàtic, varia entre el verd i el marró.
  • Cultiu: A Catalunya és conreat intensivament a les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell, l’Urgell i les Garrigues. Per tant, el seu conreu és molt típic de la província de Lleida.
Perera
Port de la perera
Port de la perera. Autoria: AnRo0002 (Public Domain)
Flors de la perera
Flors de la perera. Autoria: Rillke (CC BY-SA 3.0)
Fulles de la perera
Fulles de la perera. Autoria: David J. Stang (CC BY-SA 4.0)
Calendari de les fenofases de la perera
Fenofase 1
Perera sense fulles ni flors
Fenofase 2
Brot de les primeres fulles de la perera
Fenofase 3
Inici de la floració de la perera
Fenofase 4
Plena floració de la perera
Fenofase 5
Ple recobriment de les fulles de la perera
Fenofase 5.5
Maduració de les peres
Fenofase 6
Inici de la senescència de les fulles de la perera
Fenofase 7
Plena senescència de les fulles de la perera
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.