La perera o perer (Pyrus communis) és un arbre caducifoli de la família de les rosàcies. Té una escorça grisenca amb nombroses esquerdes i pot créixer fins als 20 metres d’alçada. El seu fruit, la pera, és un dels més importants de les regions temperades i el motiu pel qual s’ha cultivat arreu. Tot i això, a vegades pot créixer de manera assilvestrada (Pyrus sylvestris). Originalment aquesta espècie prové de la zona est d’Europa i del sud-oest asiàtic. Creix bé en climes temperats i humits, però també té molta tolerància a altres condicions.
- Fulles: Són caduques, ovalades i de marge llis o lleugerament dentat. Tenen aproximadament una llargada de 3-7 cm i un pecíol lleugerament llarg. Les branques poden tenir espines.
- Flors: A principis de primavera forma tot un conjunt de flors blanques o blanc-rosades de 5 pètals de fins a 1,5 cm. S’agrupen en inflorescències en corimbe de 3 a 7 flors cadascuna. La floració sol produir-se al març, just abans que la de les pomeres.
- Fruit i llavors: El fruit, la pera, és un pom comestible de forma oblonga que, a nivell cromàtic, varia entre el verd i el marró.
- Cultiu: A Catalunya és conreat intensivament a les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell, l’Urgell i les Garrigues. Per tant, el seu conreu és molt típic de la província de Lleida.





Fenofase 1
Perera sense fulles ni flors
Fenofase 2
Brot de les primeres fulles de la perera
Fenofase 3
Inici de la floració de la perera
Fenofase 4
Plena floració de la perera
Fenofase 5
Ple recobriment de les fulles de la perera
Fenofase 5.5
Maduració de les peres
Fenofase 6
Inici de la senescència de les fulles de la perera
Fenofase 7
Plena senescència de les fulles de la perera
Anterior
Siguiente