Perera

La pereraperer (Pyrus communis) és un arbre caducifoli de la família de les rosàcies. Té una escorça grisenca amb nombroses esquerdes i pot créixer fins als 20 metres d’alçada. El seu fruit, la pera, és un dels més importants de les regions temperades i el motiu pel qual s’ha cultivat arreu. Tot i això, a vegades pot créixer de manera assilvestrada (Pyrus sylvestris). Originalment aquesta espècie prové de la zona est d’Europa i del sud-oest asiàtic. Creix bé en climes temperats i humits, però també té molta tolerància a altres condicions.

  • Fulles: Són caduques, ovalades i de marge llis o lleugerament dentat. Tenen aproximadament una llargada de 3-7 cm i un pecíol lleugerament llarg. Les branques poden tenir espines.
  • Flors: A principis de primavera forma tot un conjunt de flors blanques o blanc-rosades de 5 pètals de fins a 1,5 cm. S’agrupen en inflorescències en corimbe de 3 a 7 flors cadascuna. La floració sol produir-se al març, just abans que la de les pomeres.
  • Fruit i llavors: El fruit, la pera, és un pom comestible de forma oblonga que, a nivell cromàtic, varia entre el verd i el marró.
  • Cultiu: A Catalunya és conreat intensivament a les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell, l’Urgell i les Garrigues. Per tant, el seu conreu és molt típic de la província de Lleida.
Perera
Port de la perera
Port de la perera. Autoria: AnRo0002 (Public Domain)
Flors de la perera
Flors de la perera. Autoria: Rillke (CC BY-SA 3.0)
Fulles de la perera
Fulles de la perera. Autoria: David J. Stang (CC BY-SA 4.0)
Calendari de les fenofases de la perera
Fenofase 1
Perera sense fulles ni flors
Fenofase 2
Brot de les primeres fulles de la perera
Fenofase 3
Inici de la floració de la perera
Fenofase 4
Plena floració de la perera
Fenofase 5
Ple recobriment de les fulles de la perera
Fenofase 5.5
Maduració de les peres
Fenofase 6
Inici de la senescència de les fulles de la perera
Fenofase 7
Plena senescència de les fulles de la perera
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Himenòpter polinitzant la flor d'una malva comuna. Font: Jose Luís Ordoñez.

Està desapareixent la primavera?

Vivaldi va composar els seus quatre concerts de Les quatre estacions pels voltants de l’any 1721. En aquell moment estava molt clara la separació en quatre blocs