La Fundació Catalunya La Pedrera ha organitzat dos jornades de recerca biològica, internacionalment conegudes com a BioBlitzs, durant aquesta primavera i han comptat amb la participació de l’observatori ciutadà RitmeNatura. S’han desenvolupat en dos emplaçaments mediterranis molt interessants i amb un gran valor cultural, paisatgístic i ecològic com són el Món Sant Benet i el Coll de Can Maçana, a Montserrat.
Un Bioblitz és una activitat de ciència ciutadana i descoberta de la natura on científics que estudien grups específics de flora i fauna ens expliquen com identifiquen tots els organismes vius que es troben en una àrea determinada. En aquest cas, s’han realitzat 10 itineraris diferents (líquens, vegetació, insectes, ocells, mamífers, geologia, ratpenats, papallones nocturnes, fauna aquàtica i plantes silvestres comestibles) de la mà de diversos especialistes, per tal de descobrir el màxim nombre d’espècies i aprendre sobre les tècniques d’estudis científics de camp.
Entre aquests itineraris ha hagut un període de descans de mitja hora on Gerard Gaya, tècnic de comunicació de RitmeNatura, ha explicat la tasca de l’observatori ciutadà RitmeNatura i la de la resta de projectes de ciència ciutadana del CREAF (AlertaForestal, MosquitoAlert, uBMS i mBMS), tot detallant com participar en cadascun d’ells. Pel que fa a RitmeNatura, això s’ha traduït en 85 observacions fenològiques de 63 espècies diferents al primer BioBlitz, el corresponent al Món St. Benet (7 de maig), i 97 observacions de 82 espècies al segon, el de Can Maçana (28 de maig). A més, molts naturalistes presents en aquests BioBlitzs s’han sumat com a nou voluntariat del projecte.
La participació de RitmeNatura en aquestes activitats s’engloba dins del projecte FenoTwin, el qual compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
Trobareu un recull de les millors fotografies d’aquestes dues jornades a la següent publicació d’Instagram: