Participem als BioBlitzs primaverals de la Fundació Catalunya La Pedrera

La Fundació Catalunya La Pedrera ha celebrat dos Bioblitz aquesta primavera que han comptat amb la col·laboració de RitmeNatura. Font: Berta Giralt
La Fundació Catalunya La Pedrera ha celebrat dos Bioblitz aquesta primavera que han comptat amb la col·laboració de RitmeNatura. Font: Berta Giralt

La Fundació Catalunya La Pedrera ha organitzat dos jornades de recerca biològica, internacionalment conegudes com a BioBlitzs, durant aquesta primavera i han comptat amb la participació de l’observatori ciutadà RitmeNatura. S’han desenvolupat en dos emplaçaments mediterranis molt interessants i amb un gran valor cultural, paisatgístic i ecològic com són el Món Sant Benet i el Coll de Can Maçana, a Montserrat.

Un Bioblitz és una activitat de ciència ciutadana i descoberta de la natura on científics que estudien grups específics de flora i fauna ens expliquen com identifiquen tots els organismes vius que es troben en una àrea determinada. En aquest cas, s’han realitzat 10 itineraris diferents (líquens, vegetació, insectes, ocells, mamífers, geologia, ratpenats, papallones nocturnes, fauna aquàtica i plantes silvestres comestibles) de la mà de diversos especialistes, per tal de descobrir el màxim nombre d’espècies i aprendre sobre les tècniques d’estudis científics de camp.

Entre aquests itineraris ha hagut un període de descans de mitja hora on Gerard Gaya, tècnic de comunicació de RitmeNatura, ha explicat la tasca de l’observatori ciutadà RitmeNatura i la de la resta de projectes de ciència ciutadana del CREAF (AlertaForestal, MosquitoAlert, uBMS i mBMS), tot detallant com participar en cadascun d’ells. Pel que fa a RitmeNatura, això s’ha traduït en 85 observacions fenològiques de 63 espècies diferents al primer BioBlitz, el corresponent al Món St. Benet (7 de maig), i 97 observacions de 82 espècies al segon, el de Can Maçana (28 de maig). A més, molts naturalistes presents en aquests BioBlitzs s’han sumat com a nou voluntariat del projecte.

La participació de RitmeNatura en aquestes activitats s’engloba dins del projecte FenoTwin, el qual compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Trobareu un recull de les millors fotografies d’aquestes dues jornades a la següent publicació d’Instagram:

altres notícies

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Leer más »
Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.

Leer más »