Guia ràpida de fenologia a Catalunya Ràdio

Portada del fragment de Catalunya Nit on es va parlar de fenologia i RitmeNatura. Font: Corporació de Mitjans Audiovisuals de Catalunya
Portada del fragment de Catalunya Nit on es va parlar de fenologia i RitmeNatura. Font: Corporació de Mitjans Audiovisuals de Catalunya

De la mà del director del centre de recerca en ecologia CREAF i un dels responsables de l’observatori ciutadà RitmeNatura, Joan Pino, el programa Catalunya nit va oferir el 20 de setembre de 2019 una guia ràpida de fenologia per comprovar, al llarg del temps, els efectes del canvi climàtic en les espècies dels nostres camps, muntanyes, pobles i ciutats. En quines espècies ens hem de fixar? I en quins detalls? I durant quant de temps?

En fenologia, la ciència que estudia la relació entre el clima i els cicles biològics dels éssers vius, una observació puntual no dóna molta informació, però si es mira la mateixa referència any rere any podem obtenir molta informació: “la gràcia de la fenologia és que està relacionada amb el clima, i com el clima està canviant, la fenologia dels organismes també està canviant. I això és un indicador molt potent, no ja del canvi en el clima, sinó dels efectes que té el canvi climàtic sobre els nostres organismes vius”, explica en Joan Pino.

“En zones urbanes, les orenetes i els falciots són fàcils d’observar i a més tenen un comportament estacional clar: sabem que arriben a la primavera i que marxen a la tardor”. En aquests casos cal fixar-se en “el primer dia que observes una oreneta i ho apuntes, i aquesta és la variable que segueixes al llarg dels anys. O bé, el primer dia a la tardor en què no observes orenetes, i fixar-te en això any rere any per poder comparar les dades”, detalla el catedràtic d’ecologia de la UAB.

“En pomerespereres i cirerers cal escollir un arbre, un individu, i seguir-lo al llarg del temps. Per exemple, el dia en que detectem la primera flor oberta, o la primera fulla desplegada, o bé la primera fulla de color groc a la tardor. Això també es pot fer amb les roselles, per exemple”, aconsella Pino.

“En el cas dels insectes, el que el que s’acostuma a fer és anotar el primer dia de l’any en què s’observa o es detecta l’insecte. El grup més fàcil d’observar són les papallones, com la papallona de la col (Pieris brassicae), una papallona blanca que podem veure fins i tot a les ciutats, o també quan escoltem la primera cigala (cicàdids)”, tanca el Dr. Joan Pino.

altres notícies

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Leer más »
Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.

Leer más »