Els primers resultats de FenoTwin, presents a la 15a Festa de la Ciència de Barcelona

L'observatori ciutadà RitmeNatura ha estat present a la festa de la ciència de Barcelona a través del projecte FenoTwin. Font: Ajuntament de Barcelona
L'observatori ciutadà RitmeNatura ha estat present a la festa de la ciència de Barcelona a través del projecte FenoTwin. Font: Ajuntament de Barcelona

Cada any, quan s’apropa el final del curs acadèmic hi ha un esdeveniment a Barcelona que fa sortir al carrer a tots els equips de recerca científica i tecnològica del panorama català: la Festa de la Ciència. Organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i amb el suport del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, l’edició d’enguany ha ofert més de 200 activitats de divulgació científica i tecnològica al barri del Raval, al districte de Ciutat Vella. Ens hem col·lat entre aquesta multitudinària oferta científica amb la presentació dels resultats preliminars del projecte FenoTwin.

La Festa de la Ciència, que enguany celebra la seva quinzena edició, és una activitat que s’emmarca en el Pla Barcelona Ciència 2020-2023 i que té com a objectiu afavorir el diàleg entre la ciència i la societat, en aquest cas des d’una perspectiva lúdica, i a través d’activitats obertes a tota la ciutadania. És una festa que se celebra al carrer però que també obre les portes d’equipaments i espais del territori. Així doncs, durant l’edició d’aquest any s’han pogut visitar espais com la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, o la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. També l’interior de la Casa de Convalescència de Sant Pau, seu històrica i actual de l’Institut d’Estudis Catalans.

Cartell de la 15a edició de la Festa de la Ciència de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona
Cartell de la 15a edició de la Festa de la Ciència de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona

L’observatori ciutadà RitmeNatura hem participat en aquesta quinzena edició de la festa a través de l’activitat titulada «FenoTwin, el bessó digital dels ritmes de la natura«, realitzada el diumenge 29 de maig a l’espai Microxerrades.

Gerard Gaya, tècnic de comunicació de RitmeNatura, ha fet una introducció teòrica sobre els principals conceptes que engloba el projecte FenoTwin i ha explicat els resultats de la seva vessant educativa, plasmats en els 20 tallers realitzats a aproximadament 500 alumnes de 19 centres educatius diferents. En quant a les dades de l’aportació ciutadana, ha explicat que a FenoTwin han participat 530 persones voluntàries que han recollit gairebé 4.000 observacions fenològiques de més de 700 espècie diferents. Per posar en context les xifres, aquests milers d’aportacions rebut en el darrer any representen gairebé el 75% de totes les que s’han agrupat en tota la història de l’observatori ciutadà RitmeNatura, actiu des de 2015.

D’altra banda, Ester Prat, coordinadora de RitmeNatura i tècnica de recerca del CREAF, ha presentat el tant esperat bessó digital de la fenologia a Catalunya. Aquest digital twin és un navegador de mapes fenològics on s’integren observacions ciutadanes i observacions remotes preses amb la teledetecció per satèl·lits. L’eina, totalment innovadora, permet seguir l’evolució de la fenologia a Catalunya a nivell d’espècie i generar storymaps, és a dir, històries sobre la fenologia de Catalunya plasmades sobre el mapa.

A continuació trobareu la presentació utilitzada en aquesta 15a edició de la Festa de la Ciència per a introduir el projecte FenoTwin i donar dades sobre els seus primers resultats:

La participació de RitmeNatura en aquesta edició de la Festa de la Ciència s’engloba dins del projecte FenoTwin, el qual compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

altres notícies