Converteix el teu institut en un FenoCentre!

El nou segell FenoCentre de RitmeNatura distingirà a les escoles i instituts que col·laborin de manera continuada en aquest projecte de ciència ciutadana. Font: Pau Guzmán
El nou segell FenoCentre de RitmeNatura distingirà a les escoles i instituts que col·laborin de manera continuada en aquest projecte de ciència ciutadana. Font: Pau Guzmán

L’observatori de la fenologia RitmeNatura, format pel CREAF i el Meteocat, engega una nova campanya de tallers presencials per a centres d’educació secundària de la província de Barcelona amb una innovadora distinció per a aquells centres que col·laborin de manera continuada al llarg del curs: el segell FenoCentre. Els centres interessats en participar-hi o rebre més informació han de contactar amb el projecte a info@ritmenatura.cat.

RitmeNatura ofereix durant aquest curs acadèmic 2021/22 una nova edició dels tallers per a instituts de la província de Barcelona, els quals ja compten amb diversos anys de recorregut en diferents centres d’ensenyament. L’activitat proposada té una duració aproximada de 3 hores, desglossades en 1 hora d’explicació i activitats a l’aula a través de membres del projecte, i 2 hores de pràctica exterior (al pati del centre o al seu entorn pròxim).

Durant la part teòrica a l’aula s’introduiran conceptes com la fenologia o els ritmes de la natura lligats al clima (floració, brotada de fulles, maduració dels fruits, caiguda de les fulles…), els efectes del canvi climàticsobre aquests ritmes, les diferències entre clima i meteorologia, etc., i s’explicarà com funciona el projecte de ciència ciutadana RitmeNatura, quins objectius té i com hi pot participar l’alumnat per tal que l’institut obtingui el segell de FenoCentre.

L’altra part, la de l’activitat exterior, consistirà en posar en pràctica la metodologia de RitmeNatura en els arbres caducifolis més pròxims, amb l’alumnat dividit en grups de treball de 3 o 4 persones, i es faran observacions fenològiques. Aquestes es pujaran a la plataforma iNaturalist, la qual disposa de web i aplicació per a dispositius mòbils. En aquesta sortida es podran escollir els arbres que l’alumnat “apadrinarà” per tal de fer-los el seguiment dels seus ritmes vitals durant el curs acadèmic.

Els tallers als instituts consten d’una part teòrica a l’aula i una part pràctica al pati o l’entorn més proper. Font: Pau Guzmán
Els tallers als instituts consten d’una part teòrica a l’aula i una part pràctica al pati o l’entorn més proper. Font: Pau Guzmán

Un nou segell

El projecte RitmeNatura ha començat aquest any la campanya FenoTwin, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. La gran novetat que ha portat aquesta campanya als tallers és la creació del segell FenoCentre, el qual s’atorgarà a aquells instituts que participin de manera continuada en el projecte durant el curs acadèmic actual. Aquesta distinció reconeixerà la gran tasca del centre en aquest projecte de ciència ciutadana i el seu compromís en l’estudi dels efectes del canvi climàtic sobre la fenologia a Catalunya, tot col·laborant amb dos centres de referència, com el centre de recerca ecològica CREAF i el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).

Per tal d’obtenir aquesta distinció, l’alumnat del centre ha de realitzar observacions fenològiques al llarg del curs acadèmic 2021/22 i pujar-les a iNaturalist. Podran fer-ho fàcilment a través de la metodologia que se’ls explicarà durant el taller. Cada observació té un gran valor per a aquest projecte de ciència ciutadana!

Segell FenoCentre 2022. Font: RitmeNatura
Segell FenoCentre 2022. Font: RitmeNatura

Som-hi!

Per poder participar en el projecte, realitzar aquest taller i tenir la possibilitat de convertir-se en FenoCentres, així com per obtenir més informació sense cap tipus de compromís, els instituts interessats poden posar-se en contacte amb el projecte a través del correu electrònic info@ritmenatura.catAnimeu-vos-hi!

altres notícies