Pi roig

El pi roigpi cerrutpi vermellpinassapi rojalrojalet (Pinus sylvestris) és un arbre de la família de les pinàcies, dins la divisió de les coníferes. Pot assolir fins a 40 metres d’alçada i creix al nord d’Euràsia. La referència del seu nom comú refereix a la seva escorça, la qual es caracteritza per tenir un color vermell pujat a la part alta del tronc i bruna-vermellosa a la part inferior. La seva capçada és cònica quan és jove, passant a ser més irregular quan és adult.

  • Tronc i escorça: Té un tronc recte i prim, de vegades nuós i recargolat. L’escorça està molt esquerdada i té aquest color vermell metàl·lic que el caracteritza.
  • Fulles: Són perennes, en forma d’agulla (acícules) que, com en tots els pins autòctons, s’agrupen per parelles. Tenen un color verd blavós i una llargada d’entre 3-6 cm. Són rígides, punxants, de secció semicircular, arrodonides en el dors i finalment dentades.
  • Flors: Com tots els pins, té separades les flors masculines i les femenines. Les femenines s’agrupen en cons de forma oblonga i de color castany i es disposen de manera aïllada. En canvi, les masculines són grogues i s’agrupen en cons al final de les branques de forma molt més abundant.
  • Fruit i llavors: Les pinyes mesuren entre 3 i 8 cm de llarg i es troben unides a les branques per un peduncle curt.
Pi roig
Port del pi roig
Port del pi roig. Autoria: ClémentGodbarge (CC BY-SA 3.0)
Escorça del pi roig
Escorça del pi roig. Autoria: Ramin Nakisa (CC BY-SA 3.0)
Fulles del pi roig
Fulles del pi roig. Autoria: Luis Fernández García (CC BY-SA 2.1 ES)
Flors masculines del pi roig
Flors masculines del pi roig. Autoria: Isidre blanc (CC BY-SA 4.0)
Calendari de les fenofases del pi roig
Fenofase 1
Pi roig sense flors
Fenofase 2
Inici de la floració del pi roig
Fenofase 3
Plena floració del pi roig
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.