Neret

El neretgavetabarset barset (Rhododendron ferrugineum) és un arbust glabre, de branques tortuoses, de la família de les ericàcies. Pot assolir fins a 1,5 metres d’alt. Creix sobre sòls àcids just per sobre dels límits arboris als Alps, Pirineus, el Jura i el nord dels Apenins. Dominen a les landes i a l’estrat arbustiu dels boscs de coníferes en obagues i replans molt nivosos, principalment a l’estatge subalpí entre els 1.500 i els 2.500 metres.

  • Fulles: Són perennes, de forma ovada i allargada (2-4 cm de llarg). Tenen l’anvers de color verd fosc i lluent i el revers de color groc rogenc. Aquesta darrera característica és la que li dona l’epítet específic «ferrugineum». 
  • Flors: Són grosses i vistoses, d’1 a 2 cm de llargada, de color roig viu amb forma de campana. Estan disposades en raïms terminals de 4 a 10 flors. La floració té lloc entre els mesos de juny i agost.
  • Fruit: És una petita càpsula oblonga.
  • Toxicitat: Tot i que no sigui una característica gaire coneguda, el neret és moderadament tòxic. Conté compostos químics (arbutrina, aricolina i rhodoxantina) que poden provocar vòmits i d’altres problemes.
Neret
Port del neret
Port del neret. Autoria: Ghislain118 (CC BY-SA 3.0)
Flors del neret
Flors del neret. Autoria: David Carrera a Natusfera (CC BY-NC-ND 3.0)
Fulles del neret
Fulles del neret. Autoria: Isidre blanc (CC BY-SA 4.0)
Calendari de les fenofases del neret
Fenofase 1
Neret sense flors
Fenofase 2
Inici de la floració del neret
Fenofase 3
Plena floració del neret
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El