Olivera

L’olivera oliver (Olea europaea) és un arbre perennifoli de fins a 15 m d’alçada i de capçada ampla de la família de les oleàcies. Tot i que és originari de l’Àsia Menor, es cultiva des de l’antiguitat a tota la conca mediterrània, d’on ha passat a ser un dels conreus més emblemàtics. Una plantació d’oliveres s’anomena olivaroliverarolivetoliveda o olivereda. Tot i que en podem trobar arreu del territori català, les zones on es conrea més són les Garrigues, el Baix Ebre, el Montsià i el Tarragonès. Actualment també es cultiva en altres països i regions de clima semblant com són Perú, Xile, Califòrnia i el sud d’Austràlia.

  • Tronc i escorça: El tronc és gruixut, curt i retorçat. L’escorça és de color grisenc, llisa en les branques joves i fortament esquerdada en els individus adults.
  • Fulles: Són oposades, amb forma de llança (lanceolades), dures (coriàcies), llises i de color verd per la part superior (anvers) i escamades i de color blanc-grisenques per la part inferior (revers).
  • Flors: Són petites, hermafrodites, aromàtiques, de color blanc o groguenc i creixen en raïms laxos.
  • Fruit i llavors: El fruit és l’oliva. És una drupa ovoide i carnosa de color verd primer i negre-morada quan està plenament madura. Té la llavor tancada en un endocarpi dur que forma el pinyol, el qual se solidifica de 4 a 6 setmanes després de l’inici de la formació del fruit i s’endureix fins 3 mesos després.
Olivera
Port de l'olivera
Port de l'olivera. Autoria: Wiki commons
Flors de l'olivera
Flors de l'olivera. Autoria: Rogermontero (CC-BY-NC)
Fulla de l'olivera
Fulla de l'olivera. Autoria: Wiki commons
Calendari de les fenofases de l'olivera
Fenofase 1
Olivera sense flors
Fenofase 2
Inici de la floració de l'olivera
Fenofase 3
Plena floració de l'olivera
Fenofase 4
Olives encara sense madurar
Fenofase 5
Plena maduració de les olives
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.