Olivera

L’olivera oliver (Olea europaea) és un arbre perennifoli de fins a 15 m d’alçada i de capçada ampla de la família de les oleàcies. Tot i que és originari de l’Àsia Menor, es cultiva des de l’antiguitat a tota la conca mediterrània, d’on ha passat a ser un dels conreus més emblemàtics. Una plantació d’oliveres s’anomena olivaroliverarolivetoliveda o olivereda. Tot i que en podem trobar arreu del territori català, les zones on es conrea més són les Garrigues, el Baix Ebre, el Montsià i el Tarragonès. Actualment també es cultiva en altres països i regions de clima semblant com són Perú, Xile, Califòrnia i el sud d’Austràlia.

  • Tronc i escorça: El tronc és gruixut, curt i retorçat. L’escorça és de color grisenc, llisa en les branques joves i fortament esquerdada en els individus adults.
  • Fulles: Són oposades, amb forma de llança (lanceolades), dures (coriàcies), llises i de color verd per la part superior (anvers) i escamades i de color blanc-grisenques per la part inferior (revers).
  • Flors: Són petites, hermafrodites, aromàtiques, de color blanc o groguenc i creixen en raïms laxos.
  • Fruit i llavors: El fruit és l’oliva. És una drupa ovoide i carnosa de color verd primer i negre-morada quan està plenament madura. Té la llavor tancada en un endocarpi dur que forma el pinyol, el qual se solidifica de 4 a 6 setmanes després de l’inici de la formació del fruit i s’endureix fins 3 mesos després.
Olivera
Port de l'olivera
Port de l'olivera. Autoria: Wiki commons
Flors de l'olivera
Flors de l'olivera. Autoria: Rogermontero (CC-BY-NC)
Fulla de l'olivera
Fulla de l'olivera. Autoria: Wiki commons
Calendari de les fenofases de l'olivera
Fenofase 1
Olivera sense flors
Fenofase 2
Inici de la floració de l'olivera
Fenofase 3
Plena floració de l'olivera
Fenofase 4
Olives encara sense madurar
Fenofase 5
Plena maduració de les olives
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Himenòpter polinitzant la flor d'una malva comuna. Font: Jose Luís Ordoñez.

Està desapareixent la primavera?

Vivaldi va composar els seus quatre concerts de Les quatre estacions pels voltants de l’any 1721. En aquell moment estava molt clara la separació en quatre blocs