L’olivera o oliver (Olea europaea) és un arbre perennifoli de fins a 15 m d’alçada i de capçada ampla de la família de les oleàcies. Tot i que és originari de l’Àsia Menor, es cultiva des de l’antiguitat a tota la conca mediterrània, d’on ha passat a ser un dels conreus més emblemàtics. Una plantació d’oliveres s’anomena olivar, oliverar, olivet, oliveda o olivereda. Tot i que en podem trobar arreu del territori català, les zones on es conrea més són les Garrigues, el Baix Ebre, el Montsià i el Tarragonès. Actualment també es cultiva en altres països i regions de clima semblant com són Perú, Xile, Califòrnia i el sud d’Austràlia.
- Tronc i escorça: El tronc és gruixut, curt i retorçat. L’escorça és de color grisenc, llisa en les branques joves i fortament esquerdada en els individus adults.
- Fulles: Són oposades, amb forma de llança (lanceolades), dures (coriàcies), llises i de color verd per la part superior (anvers) i escamades i de color blanc-grisenques per la part inferior (revers).
- Flors: Són petites, hermafrodites, aromàtiques, de color blanc o groguenc i creixen en raïms laxos.
- Fruit i llavors: El fruit és l’oliva. És una drupa ovoide i carnosa de color verd primer i negre-morada quan està plenament madura. Té la llavor tancada en un endocarpi dur que forma el pinyol, el qual se solidifica de 4 a 6 setmanes després de l’inici de la formació del fruit i s’endureix fins 3 mesos després.
Fenofase 1
Olivera sense flors
Fenofase 2
Inici de la floració de l'olivera
Fenofase 3
Plena floració de l'olivera
Fenofase 4
Olives encara sense madurar
Fenofase 5
Plena maduració de les olives
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente