El roure africà (Quercus canariensis) és un arbre caducifoli de la família de les fagàcies que pot arribar a fer fins a 30 metres d’alçada. Té l’escorça fosca i esquerdada. Es troba en zones amb climes temperats d’influència marítima, sense gelades freqüents i relativament humits, on pot arribar a formar bosquets (rouredes) prop dels cursos d’aigua. Habita el nord d’Àfrica i la península ibèrica. A Catalunya la trobem a la serralada litoral del Montnegre.
- Fulles: Són marcescents, és a dir, normalment les perd als mesos més freds però pot arribar a mantenir-les sobre l’arbre durant tot l’hivern. Són grans (6-18 cm), regularment dentades i amb molta pilositat. Les joves tenen un indument dens i gruixut. Les adultes són llises (glabres) per l’anvers, estan recobertes de pèls groguencs i tenen un pecíol curt.
- Flors: Com que és una espècie monoica, cada arbre tindrà flors masculines i femenines però per separat. Les masculines estan envoltades de 5-7 peces agrupades en aments penjants i grocs. Les femenines, al madurar i ser fecundades formaran els aglans. Floreix entre abril i maig.
- Fruit i llavors: Són aglans solitàries o agrupades sobre peduncles curts i amples. Maduren entre octubre i novembre.
Fenofase 1
Roure africà sense fulles
Fenofase 2
Brot de les primeres fulles del roure africà
Fenofase 3
Ple recobriment de fulles del roure africà
Fenofase 4
Inici de la senescència de les fulles del roure africà
Fenofase 5
Plena senescència del roure africà
Diapositiva anterior
Diapositiva siguiente